Dagboka fredag 8. juni 2012

Martin får kjeft av blårussen for sin lederstil. Ukas siste dagbok er på plass. Martin – mestrer ikke det elementære? I en artikkel hos blårussen fra BI og i DN skriver førsteamanuensis Øyvind Kvalnes om ledelse i fotball. Konkret kommer han innpå Martin Andresens lederskap sett mot Fegor Ogude og hans flora av gule kort: «Martin … Fortsett å lese «Dagboka fredag 8. juni 2012»

Martin får kjeft av blårussen for sin lederstil. Ukas siste dagbok er på plass.

Martin – mestrer ikke det elementære?

I en artikkel hos blårussen fra BI og i DN skriver førsteamanuensis Øyvind Kvalnes om ledelse i fotball. Konkret kommer han innpå Martin Andresens lederskap sett mot Fegor Ogude og hans flora av gule kort:
«Martin Andresen har ikke klart å veilede Ogude bort fra den brutale spillestilen», sier Kvalnes.

Kvalnes mener at Martin takler Fegors spillestil og påfølgende gule kort på feil måte. I stedet for å jobbe det av han oppmuntrer Martin spillestilen ved å mene at Ogude takla reint da han kvesta en RBKspiller sist.
«En leder har et moralsk ansvar for å veilede medarbeidere ut av negative handlingsmønstre», sier Kvalnes.

Og sier at manglende oppfølging av dette i verste fall kan føre til at Ogudes fotballkarriere står i fare. Kvalnes driver jo med sånt, og vi skal vel ikke underslå at han kan ha et poeng. Det er jo ikke bare bra for Ogude at han har det ryktet som han (ganske fortjent) har. Og det er ikke bra for Vålerenga, vi trenger jo mannen på banen, ikke i karantene.

Ja, jeg ønsker jo at Ogude får færre gule kort, selv om man som supporter har sansen for en fyr som tar i litt på banen og står opp for laget. Noen som husker Øystein Olsen? (hockey).

Men er Martin en dårlig leder av den grunn?

For det første nevner ikke Kvalnes den andre effekten av det Martin gjør: Han står opp for sine «ansatte», sitt lag, sine karer. Det bygger lojalitet til lederen. Alle som har vært eller er leder vet at man bygger samhold i sin prestasjonsgruppe ved å vise at man støtter dem, selv om det man rasjonelt sett ser at man kan ha feil. Av og til er det mer verdt enn å drite seg litt ut foran kamera. Og det viser jo at Martin setter pris på skikkelig innsats, som jeg i alle fall tror vi alle ser hos Ogude. Signalet til de andre på laget er jo ikke at man skal få gule kort, men at man skal kjempe for Vålerenga.

For det andre virker det noe voldsomt å konkludere med at Martin mangler elementære ferdigheter på basis av lederskap i et case med en spiller. Dette sier jo ikke noe om hvordan Martin leder resten av laget. Selv om tilfellet Ogude skulle være feil kan det jo tenkes at Martin utviser godt lederskap ellers…?

På den annen side, det har jo vært noe mer eller mindre kjent kritikk fra tidligere spillere i Vålerenga om Martins lederstil. Som igjen kan være velfundamentert eller bare rein sutring fra spillere som ikke fiksa det å være spiller i en fantastisk klubb som Vålerenga.

Jeg mistenker at det er temmelig innlysende hva artikkelen handler om: At Kvalnes vil ha en kommentar på trykk i finansfolkets bibel Dagens Næringsliv. Om man da retter kritikk mot en av de mest profilerte idrettspersonlighetene i Norge får man jo noen spaltemeter nesten hvorsomhelst, så lenge du har en viss samfunnsrolle.

Og da kan jeg benytte anledningen til å lære Kvalnes noen helt elementære ferdigheter om fotballkultur og Vålerenga:

 Vi hater alle, alle hater oss
– Vi står sammen, kjemper, og vinner til slutt.
– Ding, ding, ding – bønda skjønner ingenting.

Class dismissed.

Har du lyst å lese hele saken kan du gjøre det her. 

Für unsere deutsche freund

VPN fikk en mail i går med et spørsmål fra en tysk diehard fans av Vålerenga. Vi bruker Dagboka til å svare:

Danke fuer deine Anfrage. Toll, dass dein Sohn Vålerenga Fan ist! Das Spiel endete 7-1 für Vålerenga!

(Vi snakker altså om grusinga av Moss som våre kjekke U19-karer gjennomførte)

Forøvrig mener Dagboka at:

– det er jo sykt digg at EM starter nå. En skokk med herlige fotballkamper vi kan nyte fra sofaen med øl, pizza og snus akkurat sånn som fotballens høye herrer ønsker. Stadion, hvorfor det? Om du ikke får lov av kjerringa/gubben så er jo Bohemen og Vålerenga Vertshus åpenbare steder for nytelse av fotball-EM.

– du får sjelden feber av å spise tannpasta, bare god ånde

–  bleking av krydderkrukka er oppskrytt – det svir like jævlig å drite jalapenos uansett og det er da ikke så mange som skal studere deg der?

 

Vålerenga i dag:
Utvis elementært lederskap, spis en bonde.

Vålerenga i morgen:
Vålerengas damelag spiller mot Promp (sorry, klarte ikke la være) i Vallhall kl 1500.

6 kommentarer til «Dagboka fredag 8. juni 2012»

  1. Håper Martin blir i flere år! Deilig å se at vi som klubb i det minste forsøker å skape en identitet, noe som skal gjennomsyre hele Vålerenga. Greit at det går litt opp og ned, vi vet alle at Barcelona har dyrket dette i 100 år, de har ikke akkurat lyktes alle årene… Dessuten lettere å handle spillere (typer) på sikt. Det er vært det å ha noen (kanskje litt mange) drittkamper, for så å bli underholdt til det ypperste når det fungerer. Forhåpentligvis vil vi etter seriegull 2013 få en stabilitet i toppen i mange år fremover! En by, ett lag!!!

  2. Artikkelen min i DN er ikke en generell evaluering av Martin Andresen som leder. Den tar for seg ett eksempel hvor jeg mener han ikke har gjort jobben sin. Jeg er Engasupporter, og har sans for mye av det Andresen gjør. Det vi ser nå er prøving og feiling fra en ung, uerfaren og ambisiøs trener. Om fem til ti år kan han ha nådd toppnivå som trener. Spørsmålet er om får så lang tid. eller møter veggen, som Henning Berg, Steinar Nilsen og andre. De fikk også ansvar for toppklubber tidlig i trenerkarrieren. Har Enga tålmodighet og råd til å ha en trener på "kurs" for å bli god i sesong etter sesong? Vi får se.

  3. Snakk om å ta mannen på feil grunnlag: Kvalnes var med og storme banen etter kampen mot Eik i Tønsberg og så Geir Karlsen og Ivers på Bislett. Om dagens VPN-dagbokister lurer på hva jeg sikter til kan de jo spørre noen av veteranene i Klanen. Og DN-kommentaren er jo ganske uvitende også som Sverre Christensen påpeker.

Legg igjen en kommentar