VPN intervjuer Harald om sprøytebruk

En garvet junkie setter mellom tre og fem skudd per dag. Mange tror at junkiene setter sprøyta det samme stedet hver gang. Det er en myte skal vi tro Harald. ViPN har latt en ekspert kommentere de siste dagers bråk rundt smertestillende sprøyter innen fotballen – For å ta det viktigste først: Sprøyter fyllt med … Fortsett å lese «VPN intervjuer Harald om sprøytebruk»

En garvet junkie setter mellom tre og fem skudd per dag. Mange tror at junkiene setter sprøyta det samme stedet hver gang. Det er en myte skal vi tro Harald. ViPN har latt en ekspert kommentere de siste dagers bråk rundt smertestillende sprøyter innen fotballen

– For å ta det viktigste først: Sprøyter fyllt med dop bør man holde seg unna. Jeg snakker på vegne av meg selv, alle jeg kjenner og kjente. Jeg har mange venner som var lovende idrettsutøvere. Det starta med litt smertestillende og endte opp med heroin, prostitusjon og fornedrelse.

VPN: Men hvis man ser rent teknisk på det. Hva bør en idrettsutøver som trenger en injeksjon – la oss for enkelthets skyld si i ankelen pga. vonde akillessener – fokusere på?

– Rent teknisk så snakker vi om å tilføre kroppen en substans som blokkerer de signalene nervene sender. Har du vondt i foten trenger du en form for bedøvelse for å blokkere «smertesignalene» nervene sender ut. Det enkleste er da å bruke kroppens eget vidundermiddel adrenalin. Det er dyrt, men bivirkningene er minimale. Det eneste man kan oppleve er litt økt puls og raskere blodgjennomstrømmning pga. økt blodtrykk. Flere og flere leger benytter dette ved lokal kirurgi, så da er det vel ok?

VPN: Så man må altså tilføre kroppen en substans for å blokkere for smerten?

– Riktig. Det er det samme som mine venner som må sette sine daglige doser med heroin for å døyve sin smerte. Her blokkerer man ut reseptorer i hjernen, og effekten blir en følelse av velvære og likegyldighet.

VPN: Hvordan skal man sette en sprøyte for å oppnå best effekt?

– Det er jo stor forskjell på å sette ei sprøyte med heroin og en lokalbedøvende sprøyte. Hensikten er to vidt forskjellige ting. Heroinet setter man i blodbanen for å få dopet transportert til hjernen. Lokalbedøvelsen setter man i vevet (hud, fett, muskler mm.) Uansett så gjelder samme prinsippet om at man ikke skal sette sprøyta samme sted hver gang.

VPN: Hvorfor ikke?

– Da danner det seg arrvev, og man kan få infeksjoner. Det er også essensielt å fokusere på at man ikke overdoserer. Men dette har nok legen til den aktuelle spilleren full kontroll på.

VPN: Hva syns du selv om denne praksisen?

– Jeg har liten sans for dop og idrett. Å bruke bedøvelse for å gjøre en spiller fit for fight er som å spille en kamp for så å gå og skyte seg selv i foten. Man gjør seg selv en bjørnetjeneste om man tror at dop er veien til suksess. Har man krysset en grense, er det så usannsynlig mye lettere krysse de neste.

VPN: Så du mener at hvis man setter et par bedøvelser en gang så er det mye lettere å be legen om nye dersom man blir skada ved en senere anledning?

– Ja. Det er det liten tvil om. Det eneste som hjelper mot skader er restitusjon. Enten i form av rehabilitering der man kommer seg ut av misbruket, eller i form av målrettet trening slik at kroppen bygger seg opp. Mitt eget liv er et eksempel på førstnevnte, Steffen Iversen et godt eksempel på det andre.

VPN takker Harald for raske og gode svar, og henstiller med dette alle spillere om å følge hans råd. Veien til suksess går gjennom hardt arbeid og målrettet trening. Det er det eneste som er gratis.

Lokalbedøvelse derimot er svinedyrt.

Legg igjen en kommentar