Dagboka fredag 26. april 2024

Derby, hockey-ferie og enda mer derby. Det er fredag og snart titter sola fram.

Uka som har gått har i veldig stor grad vært prega av fotballens lokaloppgjør. Forrige helg var vi på årets første tur til Ullevaal stadion. Lyn hadde leid inn sin tidligere hjemmebane for å sørge for at årets mest besøkte seriekamp havna i Oslo. Det var jo gildt. Vi er ikke så opptatt av andre lags rekorder, men det er jo ganske ålreit å se at det oppgjøret som skaper mest blest i Norge er mellom Vålerenga og et annet lag.

Det hele starter med en feiende flott corteo (supportertog) som går opp fra Lille-Bislett og til stadion. Et nydelig skue, om vi skal si det selv. Og så flotte supportere! Ikke noe bråk, bare bluss, voksenbrus og god stemning.

Corteo før kamp (Foto: Sjur Stølen)

Fra kampen trekker vi fram to ting. Det ene er tribunen. Herregud for en stemning. EngaTifo: Vi bøyer oss i støvet for hva dere har fått til. Det var noen absurd fete tifoer som hver for seg var i toppen av Eliteserien, men sammen var Champions League-finale.

Selve kampen er det skrevet mye om. Håkans scorer. Tribunen eksploderer. Rijks får gult kort nummer to. Lyn scorer. Jönsson snakker litt for mye og litt for fort. Så skjer det egentlig ikke så mye mer. 1-1, og alle Vålerenga-supporterne må flytte seg til Tåsen eller Berg for å komme seg hjem med t-banen (siden politiet har sperra av veiene rundt). Vi er ikke sjukt gode, men VPN har fortsatt trua på direkte opprykk.

Så er det litt hockey. Vålerenga spilte for første gang på mange år finaleserie. Etter å ha slått ut, kanskje litt overraskende, Stavanger Åjlars i semifinalen skulle bønda fra Storhamar klås. Det gikk sånn delvis. Vålerenga blei sendt på sommerferie tirsdag etter å ha tapt 4-3 i CC Amfi.

Mange snakker om at Vålerenga har en «fryktelig dyr stall», men da glemmer mange at sølvpenga folk i Hamar-området tjente noen år på 40-tallet fortsatt yngler rundt om. Storhamar har et lag som Lars Schou i Stang Ut! (på overtid) mener helt fint kunne konkurrert i SHL. Og da stilte Vålerenga noen nummer for små. Kjipt, men at dette Vålerenga-laget kom seg til finale er ganske så bra. Vi gratulerer med finaleserie, så får vi heller ta bøtta neste år.

Samme tirsdag var det fotballkamp på Vålerenga stadion. Dette er en såkal fremskutt kamp mellom Vålerenga og Stabæk. Kampen skulle egentlig spilles i høst, men siden Vålerenga skal ut i Champions League-kvalik så gikk ikke det. Vi i redaksjonen er litt overraska av at NFF ikke tar med seg dette i betraktningen når terminlista berammes, men det får være.

Denne kampen som altså går i framtida endte med 3-2 over Stabæk. Det liker vi. Det liker vi skikkelig godt faktisk. Tvedten, Sævik og Tennebø scora Vålerengas mål. Litt rusk i maskineriet gjorde at Stabæk pressa på, men det holdt heldigvis ikke. Kontrollert 3-2-seier der altså.

Kampens store høydepunkt var riktignok ikke måla, men at Stabæks trener Janne Jönsson (dere husker han som klaska flathånda i studiobordet etter at Aaron Samuel hadde takla en Stabæk-spiller på Ullevaal for mange, mange år sida?) skulle stoppe en ball som hadde vært uttafor streken. Karina Sævik førte ballen, mista litt kontroll, ballen går såvidt over sidelinja – noe assistenten ikke ser. Dette ser dog hr. Jönsson så han finner ut at den ballen, den skal han stoppe. Problemet er at det er noen kilo siden Jönsson var i toppform, så han er for treig til å rekke ballen og før han vet ordet av det er han noen meter inn på banen og takler Sævik. Det er rødt kort det. Rett ut og opp på tribunen.

Det kleineste er egentlig da han prøver å gi fjerdedommeren en klem, men det er så pinlig for alle at det orker vi ikke tenke på.

Torsdag, dvs i går, så var det endelig snakk om skikkelig cup-fest sånn cupfestrunder skal være. Oppsal Fotball tok i mot Vålerenga på Trasop matchbane. Vålerenga-tilskuerne var passende nok plassert i skogbrynet til blotterskogen. Der kunne vi observere god kok, god stemning og tendenser ti t-skjorte på enkelte. Sistnevnte er nok litt dumt. Det trekker ganske hardt på Trasop matchbane, og med lett regn i lufta så er det nok en del som måtte holde sengen i dag. Husk det til neste gang: Selv om det ser varmt ut så må du beskytte deg for trekken.

Kampen var grei skuring fra Vålerengas side. Vi vil vel kanskje påstå at Vålerenga hadde full kontroll gjennom hele kampen. 0-4, og videre til neste runde. Der møter Vålerenga Tromsø, og siden vi nå er i Obos så har vi hjemmekamp. Tenk det. Seeda! Det må være første gang på evigheter. Den kampen spilles 1. mai og starter 16:00.

I morgen er det enda et byderby. Tre derby på en uke er faen ikke ofte vi ser. Denne gangen er det damene som skal ta tre poeng mot Lyn. Det gleder vi oss til. Kampen går på Vålerenga stadion i morgen 16:45. Den syns vi at dere alle skal ta turen til, så kan vi sammen bivåne at damene tar tre nye poeng samtidig som vi kan gjøre det litt ubekvemt for Lyn og deres tilhengere.

Vålerenga i dag
Vi forbereder oss på damekamp, samtidig som vi prøver å komme inn på Bohemen for å quizze selv om vi har glemt å melde oss på. Også prøver vi å finne ut hvordan vi skal komme oss inn på Consto arena i Mjønndarn på