Barrabass, Barrabass, Barrabass

De såkalte «fotballekspertene» i norsk media har tatt på seg en rolle som politi, dommere og bødler. Fotballspillere forfølges i den grad at noen av dem må rømme landet. Ingen reagerer, i stedet har værhanene i fotballforbundet redusert seg selv til å være medias løpegutter. Med utgangspunkt i Hulsker-saken, kommenterer VPN den hekseprosessen vi er … Fortsett å lese «Barrabass, Barrabass, Barrabass»

De såkalte «fotballekspertene» i norsk media har tatt på seg en rolle som politi, dommere og bødler. Fotballspillere forfølges i den grad at noen av dem må rømme landet. Ingen reagerer, i stedet har værhanene i fotballforbundet redusert seg selv til å være medias løpegutter. Med utgangspunkt i Hulsker-saken, kommenterer VPN den hekseprosessen vi er vitne til i Fotball-Norge i disse dager.

La det være helt klart at Vålerenga og Bernt Hulsker har rygg til å tåle en eventuell 2 kampers karantene. Spørsmålet i denne saken er hvorvidt norsk fotball kan tåle at det er fotballeksperter med klare egeninteresser som skal få sette agendaen for NFF og idrettens domstoler. Skal det være slik at massemedienes press, utilbørlig eller ikke, skal være det avgjørende for når NFF skal ta en sak opp til vurdering eller ikke. Skal det være slik at trenere kan stå på sidelinjen og dømme motstanderlagets spillere til å ”gå rett i fengsel”?

La oss se på hvordan denne sesongen har blitt preget av ekspertene på NRK og TV2.

Kampen: Viking – LSK.
NFF hadde på den kampen en kampobservatør som mener at LSK skulle fått to røde kort. Torgeir Bjarmann som fortsatt er aktuell for LSK valgte, i egenskap av å være NRKs fotballekspert, å fokusere på en enkeltstående episode hvor Hannes Sigurdsson bruker albuen og skader Frode Kippe. Episoden er stygg og langt styggere enn det Hulsker blir straffet med to kampers karantene for, men her er det selve prosessen vi vil se på. I flere dager og på alle kanaler så har man en hekseprosess gående, hvor man viser bilde for bilde hva som skjedde i denne duellen. Ingen har interesse av de to situasjonene som dommeren overså at LSK spillere skulle hatt rødt kort. Ingen stiller spørsmålstegn med medias rolle, ingen spør når Hannes Sigurdsson har fått nok. Han måtte reise til Island for å få fred. Hannes Sigurdsson var fotballens første store mobbeoffer som brøt sammen etter unyansert hets. Etter samme kampen i Stavanger satte Jan Åge Fjørtoft og Uwe Rössler en ny standard for hva man kan si ustraffet om en fotballdommers innsats. Hvor var dommerstanden og NFF da? Bare uker tidligere hadde NFF og dommerne gått hardt ut mot den hetsen Anders Frisk var utsatt for, men nå var alt lov, for egentlig så handlet det om å ramme Hannes Sigurdsson. Sjikanen mot dommer Stig Rune Krokdal var grei, han hadde jo uansett bare en birolle i heksejakten mot Sigurdsson.

Bernt Hulsker: Vålerenga – Brann
I en tøff kamp med mange dueller, hvor blant annet Daniel Fredheim Holm får en albue fra Branns Charlie Miller, fokuserer man utelukkende på Bernt Hulsker.
Brannlegen blir intervjuet av TV2, ikke som en del av et skuffet hjelpeapparat som har tapt kampen, neida han blir intervjuet i egenskap av å være NFFs landslagslege. Ingen satte spørsmålstegn ved hans dømmekraft i forhold til egen rolleforståelse. Ingen vurderte å ringe NFF, som han utga seg for å opptre på vegne av, for å spørre om NFF hadde en offisiell mening om tilfellet Bernt Hulsker. Det ville i tilfelle vært den store nyheten den kvelden. På NRK arrangerer Torgeir Bjarmann videokveld i programmet 4-4-2, i uke etter uke, Hulsker spiller jo hos erkefienden til klubben Bjarmann spiller for. Helt ukritisk får man servert duell på duell hvor Hulsker begår påståtte uregelmessigheter, om igjen og om igjen, bilde for bilde. Duellene til Paul Sharner og Charlie Miller fra samme, eller andre kamper har ingen nyhetsverdi, naturligvis. For i hekseprosessen mot Bernt Hulsker, så er det Bernt mot røkla, alt annet må man legge til side. Bernt Hulsker tåler en støyt og lot seg ikke affisere, han brøt ikke sammen, så prosessen mot han har fortsatt. Det er på en måte litt av poenget med hekseprosesser, flyter dem så er dem jo hekser, prosessen er ikke over før heksa ligger drukna på bånn av tjernet.

Bernt Hulsker: Vålerenga-Aafk
Sjelden har vel en fotballkamp vært dekka av så mange kameraer, samtidig som så få fulgte ballen. Nå skulle man ta upopulære Bernt Hulsker. Når jævelen ikke kunne bryte sammen sjøl, så måtte man klare å lage nok bråk til at værhanene i fotballforbundet grep inn. Selve handlingen Bernt Hulsker gjør, dulten i ryggen på Werni, skjer i hver eneste kamp, på hver eneste bane over hele landet. Hvor mange dult/slag deles ikke ut på cornere, eller mellom spiss og stopper når ballen er et annet sted? Men selve handlingen er noe av det minst viktige i denne saken. Hovedproblemet er mobbekampanjene til NRK og TV2 sine eksperter, og hvilke betydning de har for agendaen til NFF og dommerne som dømmer i eliteserien. Er det noen som tror Bernt Hulsker vil få straffespark like lett som andre spisser etter årets 6 første serierunder? Er det noen dommere i dette landet som ikke har oppfattet budskapet til Bjarmann og Ivar Hoff. ”Blåser DU straffe i favør av Hulsker, så skal situasjonen vises i sakte film og bilde for bilde helt til det er bevist at det er feilaktig dømt”. Det finnes ikke en annen spiller i Norge som dommerne vet de må kunne forsvare avgjørelsen sine i favør av, på samme måte som i forhold til Bernt Hulsker.

Bernt Hulsker Vålerenga – Hvem-som-helst
Skulle man gitt spillere i sør-europa karantene på bakgrunn av slike hendelser ville det ikke blitt spilt en eneste fotballkamp sørafor München. Spanske, italienske, portugisiske og franske fotballstadion ville stått tomme fordi spillere måtte ”gå rett i fengsel”. Erik Hoftun måtte få en amerikanskinspirert lengde på straffen sin på la oss si 236 livstidsdommer for holding i trøyer. Jostein Flo hadde ikke blitt kjent som fotballspiller, men som en ukontrollert, spastisk slåsskjempe. I inkonsekvensens navn kan man altså kjøre en albue i ansiktet på en motstander, men ikke i ryggen. Ser du et overgrep kan du følgelig snu ryggen til og overse det, men har du allerede ryggen til kan du få overgriperen dømt. Skjønn det den som kan.

Nordmark skrek på straff til fotballens beste. Snakk om skinnhellig fyr! Tilgi dem, far, for de vet ikke hva de gjør! Mini Jakobsen og Claus Eftevåg har vært fotballspillere på høyt nivå og nærmest ropte i kor at en straff for Hulskers forseelse ville være et tap for fotballen. Dette er spillere med førstehånds erfaring om hva som egentlig foregår spillerne i mellom under en kamp. Jeg er glad NFF vil rydde opp i holding i trøyer og lignende. Gult kort. Bra! Videodømming. Bra! Men vær ytterst forsiktig med å kriminalisere noe som oppstår naturlig under en mann-mot-mann duell i en fotballkamp. Da får vi en basketball-lignende fotball med Ten-Sing kor på tribunen.

Vi fortjener straff
Både Vålerenga, klanen og VPN fortjener en straff. Ikke på grunn av Bernt Hulskers handlinger. Nei, vi fortjener straff fordi vi ikke har tatt medias hekseprosesser alvorlig nok. Fordi vi har tålt at tv-eksperter med klare klubbpreferanser har fått lov til å sette agendaen for hvem som skal straffes og hvem som skal gå fri. Vi kan ikke la media bestemme hvem som skal være spilleberettiget og hvem som må stå over. Vi fortjener straff fordi vi holdt kjeft og har latt dette pågå i seks serierunder. Fotballagene har skreket seg til bedre tv-avtaler. Nå må vi skrike oss til et bedre fotballforbund, et fotballforbund med pondus og integritet! Nå må vi skrike oss til bedre tv-kommentatorer.

Begeret er fullt
Nå er det nok. Vi har stått stille og hørt på at massene har ropt ”Barrabass”, nå er det faen meg på tide at noen roper Jesus. Skriv mail til NFF og protester på at de lar seg styre av referenter som ikke klarer å referere nyhetene uten å skape dem. Protester ved å skrive saklige mailer til TV2 og NRK og gjør de oppmerksom på at de langt overskrider rammene for å være nyhetsformidlere. Krev at vi får fotballeksperter med nødvendig avstand til klubbene de skal kommentere, slik at folk får tillit til at de er objektive. Be de redegjøre for hvordan de vil rydde opp etter hetsen de har utsatt Hannes Sigurdsson og Bernt Hulsker for. Be de begynne med å være journalister og slutte med å være hovedaktører i nyhetsbildet. De må være seg sitt ansvar bevisst. Det at man har erfaring med fotball er åpenbart ingen garanti for at man vet hvordan man oppfører seg i riksdekkende media. Kaptein på et fotballag er ikke det samme som kaptein på en seilskute. Klovn på et fotballag er ikke det samme som klovn på tv.
De andre klubbene ler og nyter dagen i dag, det er trist. Dagen kommer når det er en mer sårbar klubb enn Vålerenga, som må unnvære en mer betydningsfull spiller, enn Bernt Hulsker, da har ekspertene oppnådd det de vil. Da kan de sitte i studio og dele ut poengene selv. Ekspertene får være politi, dommere og bødler, værhanene i fotballforbundet har redusert seg selv til å være medias løpegutter.

Vi som elsker Vålerenga straffes nå, men skadene påføres alle spillerne, alle klubbene ja selve fotballen. Det overrasker meg at spillerorganisasjonen NISO har vært helt stumme i disse sakene, en ville tro at spillernes rettsvern, altså beskyttelse mot selve prosessen, hadde en viss interesse for de som hevder å representere spillernes rettigheter i fotballen. Interesse i selve prosessen kan man flagge uten å ta stilling til handlingene som utløser den. Når fotballforbundet, klubbene og NISO ikke er voksne nok til å si klart i fra, må vi supporterne gjøre det for dem. Kast media ut av styrerommet i NFF, fotballen er vår sport, vi vil være herrer i eget hus.

Legg igjen en kommentar