Dagboka onsdag 27. september 2023

Å vinne betyr som regel suksess. Men hva er egentlig suksesskriteriene til Vålerenga? Dagboka nyter gårsdagens hockeyseier og grugleder seg til semifinalen mot Bodø/Glimt.

Vålerengas andrelag slo Notodden 2-1 på mandag, og klatret med det – akkurat som førstelaget – over nedrykksstreken. Dagboka tror at det å ha et stabilt andrelag i 2. divisjon er viktig for å utvikle så mange talenter som vi faktisk gjør.

I går vant hockeygutta 4-1 over Lørenskog, dermed er vi fortsatt en av fire klubber i eliteserien med bare ett tap. Det ser jævlig lyst ut i hockeyen, såpass må det være lov å si før oktober er her.

Utvikle spillere

Vi skal bli «ledende i Norden innen 2013, og unike i Europa på samme tid». Vi skulle hevde oss stabilt i toppen innen 2010, og vi skulle jevnlig delta i europeiske gruppespill. Det var sånn Raymond Johansen snakket da han var leder av vårt elitestyre i 2007, og alle elsker å disse klubben for dette.

– Men viktigst av alt er den måten vi kommer til å satse på talentutvikling, sa Raymond Johansen til Nettavisen. Der har faktisk klubben levert, og de siste årene har vi toppet den såkalte akademiklassifiseringen til Norsk Toppfotball.

«Akademiet har utviklet en rekke unge spillere til eget A-lag. I 2020 tok A-laget bronse i Eliteserien. Unge klubbutvikla spillere sto for 43% av spilletiden. A-stallen har de siste tre årene bestått av 41% unge spillere fra klubbens Akademi», het det i fjorårets rapport.

Nå er antagelig tallene for 2023 noe dårligere, akkurat som resultatene i eliteserien, men så ille er det nok heller ikke. Talentutviklinga i klubben er det lite å klage på.

Ledende toppklubb

Vålerengas visjon og drøm er å være en ledende toppklubb i Norge – på og utenfor banen. Misjonen, eller oppdraget, er å skape store opplevelser gjennom sportslig fremgang, kommersiell suksess og et sterkt samfunnsengasjement.

«Vi skal bygge et sterkt lag rundt en stamme av egenutviklede spillere fra Stor-Oslo. Gjennom et profesjonelt treningsmiljø både for a-laget og landets beste akademi, skal vi tiltrekke oss gode spillere og skape resultater som tar laget til medaljeplass hvert år», står det i strategiplanen for 2022-2025.

Klubben skal også ha bærekraftig økonomi, fullsatt stadion og skal fortsette å ta et tydelig samfunnsansvar, heter det. Alt dette er selvsagt veldig bra – selv om vi ikke akkurat treffer blink hver eneste uke – eller hvert eneste år.

Vålerengas sjel

Mens vi venter på heder og ære og medaljekamp, vil dagboka «greie ut» om hva Vålerengas sjel kan være. Vi som bryr oss om denne klubben trenger naturligvis ikke å være enige om hva som er viktigst – vi i VPN er i alle fall ikke det – selv om alle er enige om at Vålerenga skal vinne serien med bare folk fra Oslo på laget foran 16 tusen tilskuere på hjemmebane – hver eneste gang. Den er enkel.

Men suksess kan også være noe annet, som en i VPN skriver: Som supporter synes jeg det er suksess når det er gøy å gå på stadion. Det betyr:

  1. Stinn brakke
  2. Vinne på banen
  3. Fenomenal fotball

Men alle tre ting trenger ikke skje samtidig. Vi har tapt med stinn brakke, og jeg har kost meg. Vi har spilt bra fotball med glisne tribuner, og jeg har kost meg. Jeg mener frasen «vinner vi kamper får vi fulle tribuner» er en kortslutning. Ikke fordi det ikke er sant, men fordi det er passiviserende. Det er mulig å fylle opp stadion uten å vinne serien.

En annen skriver: Som Vålerenga-fan er jeg ikke først og fremst opptatt av å vinne serien og komme oss til Europa. Det er selvsagt moro og en jævla fin bonus, men før det skjer vil jeg heller at klubben skal prioritere disse kjerneverdiene: Eies av medlemmene, null AS, dyrke lokale talenter (der er vi jo bra) og sørge for at supporterne har et enormt eierskap til klubben uavhengig av resultatene. Det hadde vært moro.

Exeter, som i går slo ut Luton av ligacupen, feirer i disse dager 20 years of fan ownership. Det er altså mulig å være i League One i England og være eid av supporterne. Der snakker sentrale folk i klubben om at «I’m sad at how other clubs judge success».

Men Vålerenga er en toppklubb – ikke Exeter (Exeter City Supporters’ Trust har 3.600 medlemmer som alle årlig betaler minimum 24 pund). Et av problemene våre er at ingen andre klubber i Norge er i nærheten av å ha et større makspotensiale, og underbevisst og bevisst blir klubben målt på det både av egne supportere, ansatte, media og resten av Fotball-Norge.

Vålerenga kunne, som flere Stockholmsklubber, levd godt med at stadion var stappa uansett, selv om den sportslige suksessen ikke er på topp. Men da må alle vi som bryr oss om klubben få til det. Flere må mene at

Vål`enga – du er min rellion!

En av en million – Stolt gammal tradisjon!

Det finnes ikke en enkel oppgave for å få til det – for vi spiller ikke mot Lillestrøm eller Lyn hver eneste uke, og det er sjelden vi har semifinaler i cupen på hjemmebane. Folka rundt klubben må rett og slett være mer enn medgangssupportere. Kampene må bety mer for folk uavhengig av resultatet.

Trøsten er at vi er på vei. I fjor var det i snitt 8.670 tilskuere på hjemmekampene, mens i år har vi snittet på 10.049 tilskuere. Det er en økning på over 15 prosent (men både Brann, Rosenborg og Viking er foran oss).

PS. Kl 09 onsdag morgen var det solgt litt over 8 tusen billetter til semifinalen.

Bodø/Glimt

Altså, Bodø/Glimt er et bedre lag enn oss – ingen tvil om det. De er i år riktignok bittelitt svakere borte enn hjemme, dog er vi tilsvarende dårligere hjemme sammenlignet med borte i eliteserien.

Cup er cup og ballen er rund. Jada, det finnes en haug av klisjeer vi kan trøste oss med, men først og fremst må vi som ikke skal spille komme oss på kamp i morra, bidra med det vi kan bidra med og tenke det er en opplevelse uansett resultat. Og ja, det er lov å bli forbanna dersom vi er rævva og ikke gidder utpå kunstgresset, men vi har ikke tapt før kampen. Norsk Tipping gir hele 2,0 i odds på Glimt-seier, så det er håp.

Vi legger oss antagelig djupt igjen og det blir masse balltrilling på Glimt. Dersom vi unngår store personlige feil og setter de sjansene vi får, er det absolutt mulig å henge med de gulkledde. Men personlige feil må lukes bort og svakhetene Glimt har defensivt må utnyttes. Så enkelt, og så vanskelig.

Vålerenga i dag

Heia Kjelsås! Hadde vært moro om det ble Kjelsås – Vålerenga i cupfinalen, men det er klart: Setter ikke penger på det. Mens vi venter setter vi heller på Pokal’n hjem og Vi skal vinne alt på Ullevaal.