Dagboka torsdag 21. september 2023

Det er torsdag og ny håkkikamp, og det er bare tre døgn til neste kamp i Eliteserien. Livet smiler alltid i Vålerenga!

Ap har hatt ordføreren i Lillehammer kommune siden 1945 – nå overtar Høyre. Det kan gi det lille tettstedet muligheter etter at sju partier er enige om et blågrønt samarbeid. For se hva som skjedde med Lillehammer Ishockeyklubb, som raknet fullstendig i januar: «Alle» spillerne forsvant, klubben trengte 3,5 millioner kroner med frisk kapital, og ja, du har hørt om tilsvarende i Vålerenga…

Nå sier klubben at de har koll på økonomien, og etter å ha åpnet serien med 1-3-tap borte mot Sparta, vant de tirsdag 7-4 mot bunnkandidat Comet Halden. LIK skal på en normal dag var sjanseløse på Jordal. Pøkken droppes kl 1830!

Bodø/Glimt i Europa

Bodø/Glimt gjør som Kjell Inge Røkke – vel, de flytter ikke til Lugano i Sveits, men de skal i kveld spille i Conference League borte mot Lugano. I utgangspunktet er alt rundt Lugano revnende likegyldig for dagboka (hvem bryr seg om en formuesskatt på 0,43 prosent?), men siden vi skal spille på Aspmyra på søndag – noen dager etter at de har vært i Europa – har vi sett på litt statistikk.

For hvor stor ulempe er det egentlig for en klubb å spille i Europa, og seriekamp tre eller fire dager senere? I fjor spilte Glimt åtte kvalikkamper i juli og august, og av de åtte påfølgende seriekampene ble sju vunnet og en endte uavgjort.

Tar vi med kampene i Europa League (kamp torsdag og søndag), hvor det var betydelig tøffere motstand (blant andre Arsenal og PSV), ser det litt dårligere ut. Her ble det tre seire, en uavgjort og to tap i de påfølgende seks seriekampene. Totalt i de 14 seriekampene etter at Glimt spilte midtukekamp i Europa, ble det 10 seire, 2 uavgjort og 2 tap. Ingen dårlig statistikk.

Må jo bare minne om at da de tapte hjemme mot Arsenal en torsdag i oktober i fjor, gruset de oss i Oslo hele 6-0 søndagen etter. Så den som tror at Glimt er et svakere lag å møte etter at de har spilt midtukekamp i Europa, må tro om igjen.

To seire på rad

Vålerenga er i den unike situasjonen at vi for første gang i år kan vinne to seriekamper på rad. Det har faktisk ikke skjedd siden oktober i fjor, da vi vant over både Sandefjord og Strømsgodset. Spør du dagboka er det mer sannsynlig at Høyre og Erna faktisk skal ta ansvar for den situasjonen de har havnet i enn at Vålerenga skal vinne to seriekamper på rad. Men er det ikke dette som er fotballens sjarm: Vi mister alltid trua.

For du er den jeg vil ha,
Vål’enga, Vål’enga, Vål’enga

Vi har nå seks kamper på rad hvor vi ikke har tapt (2-4-0), og det hadde jo vært magisk om den rekka ble forlenget. Vi trenger det, for lørdag reiser Stabæk til Ålesund, og med full pott der for Stabæk blir det ikke akkurat mindre spennende i bunnen av tabellen.

Elias Hagen

Elias Hagen, 23-åringen som er vokst opp på Veitvet og som var innom ungdomsakademiet til LSK før han slo gjennom i Grorud, ble hentet til Bodø/Glimt for nesten tre år siden. Der hadde han lenge stor suksess, og var pekt ut som arvtakeren til Patrick Berg. Men da Patrick slet i franske Lens og plutselig ville hjem igjen, brøt Glimt sine løfter overfor unggutten, og Elias forsvant til IFK Göteborg. Etter Bergs comeback ble det kun tre korte innhopp på til sammen 31 minutter i løpet av hele høstsesongen i 2022, skrev VG.

Selv om han i Gøteborg ble sammenlignet med Sergio Busquets, kom heldigvis Elias hjem til Oslo i august. Det hadde jo vært moro om Elias – etter å ha spilt 47 seriekamper for Bodø/Glimt – kunne bidra slik at vi endelig fikk oppleve litt suksess mot Glimt. Vi må tilbake til september 2009 (Bojan Zajic og Harmeet Singh scoret) for å finne forrige seier på Aspmyra. 2009 var for øvrig det året Bodø/Glimt og Lyn rykket ned fra Eliteserien.

Svein Oddvar Moen

Svein Oddvar Moen satt i VAR-rommet i helgen som var, men på søndag er har han klar for å dømme Bodø/Glimt – Vålerenga. Han er dømt til fengsel i fire måneder for skattesvik, og innrømmer at han ikke rapporterte over en million kroner til skattemyndighetene. Slik dagboka forstår dette, er det internasjonale dommeroppdrag han ikke har betalt skatt for.

– Han har tatt ansvar ved å tilstå, og har gjort opp for seg. Vi er opptatt av å ivareta Svein Oddvar. Han vil fortsette å dømme kamper, og det ønsker vi i NFF å bidra til, skrev kommunikasjonssjef Gro Tvedt Anderssen i en SMS til NRK.

Dagboka er fan av å tilgi folk som har syndet, men det er jo ytringsfrihet og woke har ikke helt truffet oss. «Jeg synger om ting som har skjedd meg, så navna må jeg jo ha med» (Lars Kilevold).

Vålerenga i dag

Vålerenga skal vaske isen med Lillehammer. Vær der kl 1830 eller finn fram på TV2 Play.