Dagboka torsdag 17. august 2023

Vålerenga har fått en ny serbisk venn, men mister samtidig Seedy Jatta.

La oss ta spillerlogistikken først. Nei, først starter vi med ordet «spillerlogistikk». Redaksjonen, dvs dagbokisten, syns det er et rimelig guffent ord. For oss, dvs dagbokisten, så henspiller dette på at fotballspillere er en vare som kan kjøpe og selge. Noe man lagerfører og sender videre etter å ha foredlet på et vis. Vålerenga er ikke noe forbanna lager eller varehus. Sånn, da var det sagt.

Da var det nevnt.

I går kom nyheten om at serberen Andrej Ilic er henta inn fra den latviske klubben Riga FC. Dette er en klubb som ble dannet etter sammenslåing av to andre lag etter opprykket til det ene i 2014. Etter det har pilen pekt oppover for Riga FC. De har vinni serien i 2018, 2019 og 2020 – og i 2022 endte de på en hederlig 2. plass. Vålerenga har dermed henta en spiss fra en klubb som har oppnådd rimelig ålreite lokale resultater de siste åra.

Andrej Ilic er på plass og klar til dyst mot Molde (Foto: VIF-fotball)

Grunnen til at vi nevner det er fordi Andrej nå kommer til et lag uten rimelig ålreite resultater de siste åra. Det betyr at han kommer fra en dårligere liga og et lag som er vant til å vinne. Vi håper det går greit.

Joacim Jonsson beskriver han som «en spiller som er sterk feilvendt, meget god hodespiller og har sine styrker i boksen». Vi er ganske fornøyd med at spissen vi har signert har sine styrker i boksen. Det er et godt tegn. Selv beskriver vår nye serbiske venn seg som «en typisk spiss som jobber hardt for laget, og prøver å score så mange mål som mulig». At vår nye spiss prøver å score mål er vi også fornøyd med.

Og så kommer spørsmålet: Hvem skal ut for å få plass til vår nye 23 år gamle og 189 centimeter høye serbiske venn? Det spørsmålet besvarte seg selv i dag tidlig. Ut forsvant Seedy Jatta. Han har dratt til Østerrike og klubben Sturm Graz. Om noen nå sitter og tenker «hmm… Graz, det høres kjent ut..?» så kan vi minne dere om at Vålerenga har vært i Graz. Der spilte Vålerenga mot Grazer AK på det som da het Arnold Schwarzenegger stadium.

Jatta jubler for scoring. Vi satser på at det blir mer jubel i Østerrike! (Foto: Eivind Hauger/VPN)

Det er kjipt å miste Jatta. Det må vi få si. Men samtidig. Ryktene sier at vi får rundt 30 millioner for fyren. Det er galskap å si nei til det. Og når Ilic visstnok skal koste rundt 10 så er dette et regnskap som bare må gå opp. Takk for alt hittil, Jatta! Vi satser på at du kommer tilbake etter at du har sørga for noen millioner i videresalg.

Nå skal ikke vi drive altfor mye promo rundt Seedy Jatta og Sturm Graz, men det vi må få nevne den noe spesielle videoen og bildene den østerriske klubben har lagt ut.

Vi er både nesegruse av beundring og samtidig rimelig stumme av frykt.