VPN sitt Tabelltips 23/24

Jordal Amfi ligger å bader i høst sola og man er i ferd med å droppe i gang en ny sesong. Det er fremdeles feige lag for Vålerenga møter bare bønder. Men vi håper laget leverer jevnt og trutt med japanpass og at Espeland fortsetter å skremme livet av egne supportere med indianere og elendig arbeid i rundvantet. VPN har her skrapa sammen våre tips for for GET-ligaen…nei…UPC-ligaen…nei…Eliteserien…nei ..Fjordkraftligaen…nei..Hovedserien…Første divisjon….nei…Elitehockeyligaen.

Årets silly season har vært helt sjukehus. Myrvold dro det hele i gang med å takke farvel til kjente og kjære spillere, noe som skapte bølger i supportermiljøet. Noe av grunnen til dette er behandlingen Søberg fikk året før. VPN støtter Myrvold fordi vi vanskelig kunne se at det var større potensiale i den spillegruppa vi hadde enn det som ble vist i fjor. Der Vålerenga virket å forberede seg bedre enn tidligere sesonger, var det mange ellers i hockey-Norge som gikk rundt med strøm i kølla.

Forbundet var kanskje best i klassen etter at de hadde styrt økonomien så på ræva at de måtte legge ned egne landslag. En god nummer to var Storhamar og Gnåle-Njål som støvsugde markedet for norske spillere ved å overby alle andre klubber på spillere som er på free transfer. Det er greit nok det, men da kan du ikke komme å gnåle-njåle i etterkant fordi man selv har dårlig økonomistyring. Spesielt ikke hvis du starter sommeren med å ikke kunne betale kontraktfestet bonus til allerede signerte spillere fordi kassa er tom. Halgeir kvadsheim fra luksusfellen er observert på kirkeruinene på Hamar der han snekret en kiste og gravd seg selv seks fot ned for å ha anledning til å protestsnurre mot den elendige økonomiske styringen til Gnåle-Njål. Gnåle-Njål forsvarer seg med at markedet for spillere i Norge er på kokepunktet og at lønningene er uforsvarlig høye og derfor har han signert alle han har kommet over. Det er bare å riste på huet for det der gir ingen mening uansett hvordan man vrir på det.

Ellers merker vi oss at forbundet, etter å ha gått 9 millioner i minus, synes det er positivt at de ikke får inn en ligasponsor slik at de kan bygge en profil for ligaen som baserer seg på at de har stjålet navnet til en junior liga på østkysten i statene. Vi kjenner igjen tjuvpakk når vi ser dem! Forbundet tuppet jo generalsekretær Ottar Eide for den økonomistyringa. Det gir jo mening…det er jo baaaaaaaare Ottar Eide som var utfordringa der. Nå er resten oppe å nikker, fremoverlent, på tæra og leverer resultater som om de skulle være Connor Bedard.

Uansett…her er VPN sitt tabelltips. Here goes:

1. Stavanger Oilers

Soilers ser ut til å ha en av de beste stammene i ligaen…på papiret. De er gjort ganske mange endringer på backsiden. Sveum, Lefebvre og Rokseth Bøen er borte. Inn kommer skøytesterke Bjercke fra Dragons samt Watson og Bourque fra andre siden av dammen. På løpersiden har de mistet Berg-Paulsen og Markus Søberg og Dilling Hurrød. Inn kommer Trettenes, Rørbu Elvsveen og Langan. Erstatterne er neppe svakere enn de som dro, men man kan vel ikke si at de er sjukt mye bedre heller. Status quo der med andre ord.  Videre kan man sette et spørsmålstegn ved hvor mye Tommy Raymond Kristiansen, Greg Mauldin og Dan Kissel har igjen på tanken. På avstand ser det ut til at Oilers kan ha stabla et ok lag sammen. De har også virka solide i oppkjøringa. Om inntrykket og magefølelsen vår stemmer vil de nok være med på leken fra kamp nummer en, og vi ser ikke bort fra at de kommer til å klore seg fast på toppen utover sesongen. 

2. Vålerenga

Det gleder oss noe helt ubeskrivelig mye å endelig ha anledningen til å proklamere: Forsvaret ser lovende ut! Resigneringa av Auk er viktig…og riktig. I oppkjøringa har vi sett Solberg og Kock i samme backpar. Det finnes ikke noe annet ord for å beskrive den gutsinga enn: TØFFT!  Videre er vi spent på å se hva Rosdahl kommer til å tilføre. Vi ser ingen forsvarskorps i ligaen som, per nå, er bedre og mer komplett enn Vålerenga sitt. For å gjøre Martin Laumann Ylven sine ord til våre: Det kommer til å regne folkevogner dersom ikke styrken til Vålerenga denne sesongen blir forsvars-og keeperspill!

Myrvold har fått ryddet opp endel i det offensive. Opprydning til tross så ser det fremdeles litt tynt ut fremover. Bengtsson og Eriksson skal tilføre fart og plukke mål, mens Byrkjeland har et stort potensiale i en eventuell bulkerekke. Vi LIKER bulkerekker. Et par av de gamle traverne må levere offensivt i år også. Dette dreier seg først og fremst om Olimb, Karta, Olsen, Røymark og Partanen. Spillere som Thoresen, Finstad og Johansen bør kunne heve seg enda et hakk. VPN tror ikke savnet av Lindström, Strøm og Espeland blir stort. Andersson har mistet endel juniorer, som var påtenkt hospiteringsroller, til canadisk juniorhockey. Vi får se om det kommer noen endringer i vinter når sluttspillet nærmer seg.

Sånn kort oppsummert virker Vålerenga nå før sesongstart litt løse i kanta med et lag som ikke har fått satt seg helt enda. Når det er sagt så har Andersson helt klart noe på gang, og gutta bør ha kondis nok til å stå løpet ut og ende opp i toppen av tabellen. 

3. Storhamar Dragons

På tross av at Dragons har rota det til med både penger og spillere tror VPN at de kommer til å ende relativt høyt oppe på tabellen. Det betyr ikke at vi tror de kommer til å lykkes i sluttspillet. De har hatt en særdeles spesiell og merkelig strategi på lagbygget sitt i sommer. Deres strategi var å kvitte seg med flest mulige unge lokale spillere og fylle opp med rutinerte, dyre spillere uten utviklingspotensial og lokal tilhørighet. Ut med Rørbu Elvsveen, Bjercke, Bakke Olsen, Vold Engebråten og Edvardsen. Inn har de stort sett hentet veteraner med en utviklingskurve som peker nedover og gitt dem lange kontrakter; Bryhnisveen, Strøm, Martinsen og Espeland. I tillegg har de Thoresen, Kindl og Hjelm som alle er gamle nok til å begynne med old boys idrett. VPN tror dette laget kan sparke godt i fra seg i grunnserien, men at det er for mange gamle kropper som garantert kommer til å surne i sluttspillet. La oss være ærlige folkens…De har på dugnad spunsa sammen et lag med rullatoravhengige løpere og i tillegg har de skaffet seg en offensiv back som overhodet ikke takler tett og fysisk hockey. Vi tror dessverre at de relativt ofte kommer til å bli hjemsøkt med tilbakevendende drypp på venstre flanke. Vi tror heller ikke at TabbeTrym har stigma nok til å kunne kompensere for drypphendelsene i lengden.

4. Sparta

Det har ikke vært de store bevegelsene i spillergruppa til Sparta. Sparta er lissom bare Sparta. DNAet deres er å være et tabellfyll-lag som har en tendens til å feire på forskudd og glede seg litt vel for mye over en helaften på Dickens og Foyns. Akkurat den feiringa er grunnen til at de nok mangler kondis og stamina til holde hele serien gjennom. De vil i tradisjon tro tape mange poeng de siste ti minuttene av matcha. Det største spørsmålstegnet er vel at begge de gode keeperne fra i fjor nå er borte. Inn kommer rutinerte Bence Baliczs. Utover det så er den største endringen at Leo Halmrast erstatter Parker Bowles.  Vi tror at Sparta faktisk tar 4. plassen, ikke nødvendigvis fordi de har styrket seg og blitt bedre, men fordi et par andre lag er svekket.

5. Asker

Asker satser nok på energisk og karismatisk lederskap  der de taktfast marsjerer mot sluttspill og eget endelikt. Bonsa er hærfører og den største spenninga er nok knytta til om han anlegger bart før sesongstart. Overraskende nok er det signert svært få tyskere før denne sesongen. De har hentet inn Lindström, Haga og lillebror Frøshaug. Alle de tre har passert eller nærmer seg middagshøyden. Tante Basse har endelig lagt skøytene på hylla. Det var ikke et sekund for tidlig all den tid vi med den største medfølelse har bivånet hans transformasjon fra å være rundingsbøye til bli sandsekk. Dahlberg er også borte. Det vil garantert styrke dem. Han hadde et par sesonger på samme lave nivå som man kunne forvente av Storhamars Kokman, og det er for dårlig. Eltonius vil nok heve Frisk og er forhåpentligvis, for Frisk, bedre enn Fayen Vestavik. Vi tror Frisk egentlig er ganske så fornøyde med lagbygget sitt -uten at vi helt skjønner hvorfor- og at de går inn i sesongen med lave skuldre og ingen egentlig berettiget forventing om å kunne krige helt i toppen. De vil nok skøyte seg helt greit gjennom sesongen, for så om mulig forsøke å bli tøffere i sluttspillet.

Vi har ikke en gang stilt spørsmålet om hvem som kommer på femteplass denne sesongen, men her ser vi at alle spillerne fra Frisk Asker allerede har hevet armen.

6. Stjernen

Stjernen har et par store hull som skal fylles etter fjorårssesongen. Borte er Alex Dostie og backene Davis og Engeland Andersen.  Det er et større tap for dem enn om Vålerenga skulle miste Auk, Taimi, Olimb og Cola-Roar.  Akkurat det sier litt. Engeland Andersen og Davis har begge vært blant ligaens beste backer. Vi vil dra den så langt å si at Engeland Andersen har vært eksepsjonell. Dostie var en viktig komponent i den dødelige første rekka deres sist sesong. De har også mistet mye dybde og tyngde etter at Byrkjeland, Dokken, Aas-Eng Mikkelsen, Eliasson og Rønnild takket for seg. Verdt å merke seg er at Calle Spaberg Olsen er klar for sin 4, klubb i EHL på kort tid. Denne gangen kan det virke som han er tiltenkt å erstatte Dostie og og at han ikke tar en dybderolle i laget. Calle har vært effektiv i oppkjøringen. Kanskje får han sitt gjennombrudd i år.

7. Lillehammer

Lillehammer kollapset i januar. De har trykka på reset knappen eller cancel eller retry eller hva man skal kalle det. De kvittet seg med alt de kunne og stod fullstendig ribbet tilbake. Sånn sett så hadde de ryddet plass i garderoben lenge før de andre lagene. Lillehammer har hentet en ny leiesoldat til hver lagdel. Ny keeper, Kral, har gode stats, men fra Tsjekkisk 2. divisjon, utover det kommer det to fra Chamonix uten at det sier oss så mye. Lillehammer har også hentet gode spiller fra norsk eliteserie og 1. divisjon. Vi tror ikke at Lillehammer vil havne høyere på tabellen enn at de må møte et topplag i kvartfinalene. Med det siste årets drama så tror vi de er mer enn fornøyd med det tipset. Den eneste reelle oppturen for dem denne sesongen blir nok å lage litt kela for Dragons i mjøsderbyene. Vi skal ikke kimse av det. Det er jo de små gledene som teller.

8. Ringerike

Det er ikke så lett å være Ringerike. Hvert år får de frem noen spillere som står litt ut i mengden og de har det med å forsvinne til større klubber på Østlandet. Intet unntak i år: Rosdahl, Carho Hansen og Pappalardo har alle tatt det steget. I tillegg har noen søkt lykken i det store utland. Inn kommer det i tradisjonens tro en del unge lovende spillere som lokkes med spilletid og noen etablerte EHL-spillere. Tammela var god i Grüner og Dokken inn fra Stjernen gir dem rutine og lederegenskaper. Blir nok en vanskelig start ettersom Sjongshallen ikke er spillbar etter flommens herjinger i sommer. Blir en sesong på det jevne for Ringerike.

9. Comet

Comet har ikke mistet spillere de ønsket å ha med seg videre. Riktignok var Vaglen på vei ut, men da opprykket ble sikret så kom han vaglende tilbake til moderklubben. Inn har det vel stort sett bare kommet spillere fra Narvik egentlig. De har hentet 4-5 spillere som de har møtt og latt seg imponere av i noen år. Eneste signeringen deres fra EHL er Jessessen fra Grüner.

10. Lørenskog

LØK har litt av samme posisjonen som Comet, men de har ikke bare kvittet seg med spillere de ikke mente har nivået til EHL inne. De har også mistet spillere de gjerne ville ha med videre til andre lag i ligaen. Her tenker vi på første keeper De Vries og Myhre til henholdsvis Lillehammer og Sparta. Inn har det kommet flere fra samme hylle som Comet har hentet spillere fra….det vil i praksis si Narvik. LØK vil nok konsentrere seg om å holde seg på rett side av streken, uten at vi tror de vil klare akkurat det.  Helt irrelevant er det at de selv ser nok anderles på akkurat den saken. De har jo en tendens til å tenke sjukt stort om ting – seg selv  i beregnet. Som eksempel så hadde de jo en politisk ledelse som i fullt alvor mener at Lørenskog er Nordens svar på Firenze. Sjukt, tenker du? Sinnssjukt, svarer vi.

Sluttspillet

Når det kommer til bøtta så tror vi at det vil stå mellom Vålerenga og Oilers….Vålerenga trekker seff det lengste strået her.  Storhamar og Asker tenker vi det allerede nå er innafor å avskrive. Du kan ta deg faen på at Dragons kommer til å ha slitt  ut det gamle maskineriet sitt fysisk lenge før den tid, og det er særs usikkert om de kan klare å holde spillerne sammen sånn rent faktisk til å kunne stå av et sluttspill. Gutta deres er blitt å såpass gamle og beinskjøre at de må teipes sammen og fylles med kortison for å ha sånn noen lunde evne til å klare daglige gjøremål.  Når det gjelder Asker er det bare et tidsspørsmål før det kommer til å rakne fordi de får for stor slitasje i laget av den mentale typen. Usikkerheten bunner ut i at det er stor tvil om de er menn nok til å holde ut Radio Roys treningsregime og garderobehårføner. Vi snakker jo tross alt om en gjeng som er mer vant til å strutte rundt på Frogner i kakibukser mens de later som de er fra Oslo vest og smugler inn cava på Champagneria fordi bobler er bobler, og bobler er gøyalt.