Dagboka fredag 18. november 2022

(Foto: Morten Mitchell Larød/Sportfoto.no)

Helga er her og Eliteserien 2022 er over. VPN kunne sikkert kommet med en «det er over»-dagbok tidligere i uka, men sjetteplassen det resulterte i er rett og slett ikke motiverende nok til å skrive så mye om. Også er det jævlig mye annet å gjøre for tida for oss alle.

En sjetteplass er hverken krise eller bra. Det er liksom bare der. Vi er litt skuffa over at det ikke ble sjuendeplassen, men enda mer skuffa over at det ikke ble femte.

Om vi hadde tatt skalpen på Molde i siste runde hadde det ikke endra noe særlig i det store og hele bortsett fra litt mer premiepenger. Men det hadde nok hjulpet på moralen.

Det vi nok er mest skuffa over er at det ikke ble Europa.

Vi var så nære! Hadde ikke starten av sesongen vært så begredelig som den ble, hadde vi hatt en sjanse. For fy faen så gode vi var i sommer!

VPN-redaksjonen er hverken psykologer eller fotballtrenere, men vi veit jo litt om hvordan det er på en arbeidsplass og generelt i livet; det er viktig å fokusere på det som gikk bra, og lære av det som gikk dårlig.

Og veit dere hva? Vi tror at Deilef og resten av gänget på Valle veit hva som gikk ræva. De gjorde til og med noe med det! Det ble løst! Det bare holdt ikke helt inn.

Og det er greia. Vi som supportere må regne med at det butter litt imot noen ganger, men ikke tolerere alt.

Denne skribenten har vanskelig å forvente at vi klarer å holde en hel sesong på det nivået vi hadde i sommer. Men det som forventes er at det blir mindre av det som skjedde i våres.

Og med litt jevnere spill ligger Europa for våre føtter i 2024. Det kjennes litt tom og ikke minst jævlig lenge til akkurat nå, men det skal avgjøres i løpet av noen måneder neste år, og fram til, og gjennom det er vi klare for å gjøre vårt. Være med å kjempe.

Vi ønsker med det alle spillere, trenere og resten av apparatet en ganske fortjent juleferie og et ønske om å gjøre det litt jevnere neste år. Snu tapa til uavgjort.

Flere poeng over lengre tid.

Bully Bully

VPN ønsker Romsås(?)-gutten Omar Bully Drammeh velkommen (tilbake) til Vålerenga! Han beskrives som et stort talent som trenger litt proteiner og joggeturer for å utvikle Eliteseriefysikk.

Vi håper å få se han på banen allerede til våren, med noen sneak-peaks under oppkjøringa og i treningskamper.

Han beskriver seg selv som en showspiller og driblefant som ønsker å skape en x-faktor. Vi gleder oss!

Håki

Vålerenga måka over Stjernen 5-2 i går. Vi ligger nå på andreplass i serien. Neste match er neste uke.

Verdt å nevne er at våres supportere klarte å stikke av med nazi-flagget til Stjernen.

Sesongkort

5. desember starter sesonkort-salget for 2023. Vi anbefaler sterkt å kjøpe dette før nyttår da man får en kraftig redusert pris.

https://www.vif-fotball.no/nyheter/unikt-sesongkorttilbud-for-nyttar

VM i Qatar

Det som har blitt omtalt som skammens mesterskap og en seier til det korrupte, samt et resultat av hvor etisk ute og kjører FIFA er, befinner seg nå på trappene.

VPN har tidligere vært ute og anbefalt boikott av mesterskapet og siden det starter på søndag tenkte vi at det var på tide å gjøre det igjen, samt kjøre en oppsummering av hvorfor vi mener det er viktig.

Slaveri

Qatar følger kafala-systemet som kort oppsummert går på at alle migrantarbeidere som kommer til landet trenger en sponsor. Altså en som er ansvarlig for deg under hele oppholdet.

Dette er som regel en arbeidsgiver. Noe som kan føre til, og i Qatars-tilfelle, har ført til at arbeider blir fratatt passet ved ankomst og holdt som slaver av selskapene de er sponset av.

Arbeidere fra India, Nepal, Pakistan, Bangladesh og Filipinene som utgir 94(!) prosent av arbeidstokken i landet, har få, eller ingen rettigheter utover det sponsoren gir dem.

Når disse arbeidsgiverne har fullstendig kontroll på arbeidsstokken på denne måten er det ikke nødvendig å betale ut skikkelig lønn, sørge for gode boforhold og generelt behandle folk som mennesker.


Passet er dratt inn. Hva skal de gjøre med det?

Og siden land som India, Pakistan og Bangladesh mer eller mindre er en utømmelig kilde for billig arbeidskraft, har det vist seg at disse sponsorene som har ansvar for arbeiderne, driter i om det blir litt svinn. Det er bare å hente inn flere!

Og svinn oppstår når man ikke tar vare på varene sine. For eksempel ved å la folk jobbe lange arbeidsdager ute i sola som varmer opp mot småpene 50 grader, eller være mildt sagt liberal med HMS-reglene.

Totalt hvor mange som har omkommet for å bygge stadioner til VM 2022 er vanskelig å estimere. Først og fremst fordi Qatar ikke er åpne om det, eller etter det vi forstår, ikke gidder å telle det.

Når dødsfall blir registrert som «hjertestopp» er det vanskelig å gjette seg fram til hva det skylles da «hjertestopp» er selve definisjonen av død.

Tall det opereres med er rundt 6500.

Det er vel unødvendig å nevne at fagforeninger er det bare å drite i.

Mer om emnet på hvorfor ting er vanskelig kan du lese mer om her: https://www.dw.com/en/fact-check-how-many-people-have-died-for-the-qatar-world-cup/a-63763713

Menneskerettigheter

Er du homofil eller skeiv er du neppe velkommen i Qatar selv om de sier du er det. Dersom du ikke oppfører deg for homofilt eller skeivt, selvsagt.

«Sodomi» eller som vi kaller det i Norge; «uttrykke kjærlighet til en av samme kjønn», kan føre til sju år i fengsel.

Vi har ikke noe tall på det og driter i å grave, men vi tror fengselsforholda der ned er triste saker. Så greit holde seg unna.

Er du kvinne gjelder omtrent det samme systemet som for migrantarbeidere. Det er ingenting som heter en fri kvinne da det bak enhver kvinne står en mann.

Altså, sånn rent juridisk. Alle kvinner må ha en verge. Enten det er brødre, onkler, fedre eller ektemenn. Ingen grunn til å bruke mer kjønnsnøytrale «ektefeller» her.

Pressefrihet

Qatar er hjemstaten til den tider ganske åleite og objektive internasjonale tv-kanalen Al Jazeera. På hjemmebane derimot, står det verre til.

Journalister har blitt arrestert for reportasjer og det er en veldig lav terskel for «falske nyheter» eller som de sier i Russland: Nyheter som ikke er godkjent av staten.

Et godt eksempel er selvsagt arrestasjonen av NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani.

https://www.nrk.no/urix/nrk-journalister-loslatt-etter-a-ha-vaert-arrestert-i-qatar-1.15742217

Et mer visuelt eksempel er denne danske journalisten på mandag. En uke før VM starter:
https://www.nrk.no/sport/her-stoppes-den-danske-journalisten-i-qatar-_-truet-med-a-odelegge-kameraet-1.16181407

La oss krysse fingra for at journalister NRK og TV2 sender nedover ikke blir arrestert eller skada.

Korrupsjon

Selve tildelingen av VM var gjennomkorrupt. Qatars representanter var ute og leverte konvolutter med penger. Åpen korrupsjon.

Siden vi i VPN er late og det finnes andre, langt bedre formidlere av denne skandalen, anbefaler vi at du «leser deg opp». Se for eksempel dokumentaren «FIFA Uncovered» på Netflix, eller den norske dokumentaren «Kampen om sannheten» på Fotball.tv eller RiksTV.

Eventuelt følger våre kilder.

Ikke øl på tribunene

Helt til slutt kan vi jo nevne at 48 timer før avspark har øvrigheta der nede bestemt at de ikke lenger skal servere alkohol på tribunen.

En liten sak i det store bildet, men vi gleder oss allerede til å se reaksjonen til storsponsor Budweisser. Tipper de er lite fornøyde med denne avgjørelsen.

Hva er alternativet?

VM er en stor greie for de aller fleste pustende mennesker i Norge, og det er også en stor greie for de aller fleste steder som viser fotball.

Hvorfor ikke bruke pengene du hadde planer om å bruke på fotballpub, på fotballpuber som ikke viser VM?

For eksempel førstkommende tirsdag på Ball der det er en panelsamtale om menneskerettigheter på og utenfor banen?

Disse kommer:

  • Andreas Selliaas (idresspolitikk.no)
  • Frank Tangberg (Amnesty)
  • Henning Andersen (X-Games)
  • Grunde Almeland (Venstre)

Ball i Møllergata 23 klokka 19:00

https://www.facebook.com/events/5648641498554928

https://www.venstre.no/aktivitet/panelsamtale-menneskerettigheter-pa-og-utenfor-banen/

Andre aktuelle steder er selvsagt Vålerenga Vertshus.

Eller om du normalt frekventerer Øst, kan du jo sjekke ut andre lokale steder som Safe as Milk på Ensjø.

Og hvis du absolutt skal se VM?

Dra på The Scotsman. Det er der du hører hjemme.

Kilder:

Generell info om korrupsjonen. NRK (2022)

https://www.nrk.no/sport/korrupsjon_-undercover-operasjoner-og-fengsel_-dette-skjedde-med-mennene-som-ga-qatar-vm-1.16174255

Faktasjekk fra Deutche Welle (2022)

https://www.dw.com/en/fact-check-how-many-people-have-died-for-the-qatar-world-cup/a-63763713

Wikipedia-artikkel om Kafala-systemet

https://en.wikipedia.org/wiki/Kafala_system

NRK Podcast «Popkorn og Politikk – Slik døde fotballen» (2022)

https://radio.nrk.no/podkast/popkorn_og_politikk/l_9833fe50-4bac-45e0-b3fe-504bac85e0d1

RSF – Journalister uten grenser

https://rsf.org/en/country/qatar

Amnesty International (2021)

https://www.amnesty.org/en/location/middle-east-and-north-africa/qatar/report-qatar/

Dansk TV2/NRK «Dansk journalist stoppet på direkten i Qatar – truet med å ødelegge kameraet» (2022)

https://www.nrk.no/sport/her-stoppes-den-danske-journalisten-i-qatar-_-truet-med-a-odelegge-kameraet-1.16181407

Aftenposten.no » Enda flere utesteder vil boikotte Qatar-VM» (2022)

https://www.aftenposten.no/oslo/i/8JQreE/enda-flere-utesteder-vil-boikotte-qatar-vm

Vålerenga i dag

Vi tar en velfortjent fredagspils på Vålerenga Vertshus.