Dagboka lørdag 10. september 2022

«Resten av Europa ser på i fortvilelse» sier NRK om Premier League i en artikkel. Overskriften er «Den litt for supre ligaen».

Her velger statskanalen å fokusere på, og greie ut om problemet rundt at Premier League fullstendig dominerer økonomisk i Europa.

Grunnen de viser til er at nordmenn, og andre i resten av verden er villige til å betale de absurde prisene rettighetshaverne krever for å se på.

Folk blåser mer gjerne 700 spenn i måneden for å kunne se serien hjemme.

Med denne sinnsyke populariteten kommer selvsagt bøtter med sponsorpenger. Gjerne mer eller mindre direkte fra regimer som driver sportsvasking gjennom statlige flyselskaper. Men også helt vanlige gamblingsider og kryptovalutautvinnere.

Disse pengene som øses inn brukes til å øke populariteten ytterligere, kjøpe de beste spillerne og legge resten av Europa i grøfta.

Dette er ting det er vanskelig å gjøre noe med.

Det som KAN gjøres noe med er norske mediers vanvittige dekning av serien. Ja, det er gøy med en nordmann som dominerer fullstendig, men han kom inn for et par måneder siden. Før det kunne ikke Ronaldo eller Salah sette seg på ramma uten at en sportsjournalist (her bruker vi ordet journalist som et bredt begrep) skrev om det.

Og der later det til at NRK ikke engang enser at de selv er en del av problemet. I den grad de mener Premier Leagues dominans er et problem.

VPN mener at dette er et problem.

Vi vet at Eliteserien ikke kan konkurrere med det som skjer på balleøya. Fotballen som spilles her er tregere, dårligere og på små stadioner. Ofte tynt med supportere når det lakker og lir mot juletider og lagene på midten bare kjemper om å beholde spillere.

Når vi snakker med folk som sier ting som «Manure till I die» og «You Never Wank Alone» eller hva faen det skal være, som fornøyd sier de «følger laget i tykt og tynt», og vi forsøker å overtale dem til å se én Eliteseriekamp for å si hva de syns møtes vi ikke sjeldent med:

«Det er jo ingen som bryr seg om norsk fotball».

En liten begrepsforklaring før vi går videre:

«Følge laget i tykt og tynt» betyr et abonnement på Premier League og en årlig tur med «gutta» til et stadion i en by med et lag de arbitrært valgte som syvåringer.

De som var heldige landa på lag fra London og Brighton. De ikke fullt så heldige landa på Newcastle og Hull.

Ingen bryr seg om norsk fotball

For det første er vi en hel haug med folk som bryr oss om norsk fotball. Bare det at vi fyllte Valle på søndag viser jo det.

Men vi kan strekke oss til å forstå hvor de kommer fra.

PRESSEN bryr seg ikke om norsk fotball.

Og her kommer vi til kjernen i det vi ønsker å få frem i dag.

Og nå er det på tide at NRK tar et oppgjør med seg selv som norsk, statseid, skattefinansiert allmennkringkaster og deres dekning av norsk fotball.

Det er greit å dekke Premier League, men deres jobb er også å dekke norsk fotball. Vi er på en Catch 22 her:

Siden Eliteserien ikke blir dekket på en like seriøs måte som Premier League ser mange på den som en annenrangsliga.

Det bidrar til at «ingen bryr seg» og det skrives mindre om den.

Og siden ingen skriver om den, så «bryr ingen seg».

VPN mener at NRK skal se litt på seg selv og tenke hva de kan gjøre med problemet de omtaler.

Som allmennkringkaster er det deres jobb å skrive om saker med et bredt spekter, være stil stede og rapportere. Ikke bare copy-paste artikler fra NTB.

Klarer man 19 sesonger med «Der ingen skulle tru..», klarer man en fast spalte om Eliteserien på nrk.no og på sporten.

Så kan vi jo håpe at Carl-Erik Torp blir like populær som Oddgeir Bruaset.

PS! Her kunne vi omtalt Aftenposten, VG, Dagbladet, TV2 osv. også, men de er kommersielle aktører som kan gjøre hva de vil. De bør også skjerpe seg, selvsagt.

Søndag hjemme

Første kamp i det idiotiske sluttspillet i Toppserien spilles på Valle søndag klokka 16:00. Motstander er fra Bergen.

Laget som allerede har tatt gullet. Eller hvordan dette nå var.

Vi er usikre på hvor mange kamper som er igjen og hvordan dette med poeng fungerer, men Vålerenga spiller, så vi må jo nesten dukke opp.

Vi har regna ut såppas at jo flere matcher som vinnes, jo større er sjansen for europaspill.

Møt opp!

Søndag borte

Blant klippfisk og sære trønderdialekter ligger et lite fiskevær ute i Norskehavet. Stedet som fostra Dance with a Stranger og de aller sleipeste spisskoa selgera i landet.

Kristiansund N.

Litt fakta om Kristiansunds fotballag:

  • De er ræva
  • Har tatt 13(!) poeng
  • Vunnet tre kamper
  • Tapt 14
  • Rykker ned.

Hadde dette vært i mai hadde vi skrevet at alt ligger til rette for at Vålerenga taper.

Det gjør vi ikke nå. Vi har vind i seila og gode spillere på banen. Dette er nok en liten fartsdump som må forseres på vei til europacupspill.

Vi har som Deilev full tru på at det skal gå.

Tre poeng på søndag. Matchen starter klokka 18:00 og spilles på Kristiansund stadion. Enkleste måten å komme seg dit er med fly.

Vålerenga i dag

Vi sutter fremdeles på karamellen fra sist søndag.