VPNs tabelltips for 22/23

Senere i dag droppes pucken og en ny hockeysesong er i gang. Vålerenga starter borte mot Frisk Asker i Varner Arena. Begge lag er i angrepsposisjon og hvis du vil vite hvem av laga som vil lykkes best må du gjøre mer enn å se på bilder og lese overskrifter. Vi sier som Robert Aschberg; Häng med!

1. Vålerenga

Vålerenga har gjort endel endringer i laget. Som regel så har man en stamme som spiller lenge sammen og så komplementerer man med utenlandske spillere og noen juniorer. I sommer så har vi mistet kanskje den beste i hver kategori og også i hver lagdel. Borte er Steffen Søberg, David Booth og Gabriel Koch

Men betyr det at Vål’enga er dårligere enn forrige sesong?
Ikke nødvendigvis. Grunnen til at Søberg ikke fikk fornyet tillit er Breivold. Breivold har, ved siden å ha luftet mye hund, gått gradene i Vålerenga og har de to siste sesongene “tatt” mer og mer istid fra Søberg. Statsene til Breivold matcher Søberg sine og ingen er egentlig tjent med at han har to keepere som hver for seg er god nok til å være førstekeeper i en klubb som Vålerenga. Usikkerhet knyttet til hvem som skal stå så man i sluttspuillet i våres. Man byttet keeper flere ganger i løpet av kvartfinaleserien og ingen av dem fikk den tilliten man trenger for å finne tryggheten mange trenger for å yte sitt beste.

Foran Breivold så er den største forskjellen at Koch er borte etter at han hadde en fantastisk sesong i blått. Han imponerte med en utrolig ro og evne til å lese spillet.  Det var ingen stor overraskelse at han genererte interesse fra større klubber og at det kulminerte med at han reiste til Malmø og SHL-spill. Inn kommer Mark Auk. En større, tyngre og mer rutinert spiller. Han har et større offensivt register enn Koch og et bedre skudd. Vi får en bedre point man, men det skal godt gjøres for Auk å erstatte innsatsen og klokskapen til Koch i egen sone.

Offensivt er Booth borte. Han hadde et helt fantastisk poengsnitt i Vålerenga, men alt spillet var også bygget rundt å sette opp Booth. Det gjorde klubben til en one hit wonder i særlig overtallsspill.

Nå har klubben fått inn nye trenere og må gjøre andre ting enn kun å satse på at Booth ordner biffen. Det kan fort bli bedre. Sander Thoresen som kom fra Sparta i sommer ung og spennende. Det er helt gull at han valgte Oslos Stolthet fremfor alle bønda som lå langflate for ham.

Oppsumert: : Underprestert i flere år. Fjoråret var helt krise. På papiret ser laget meget bra ut. Vi tør påstå at det ser enda bedre ut enn det det gjorde i fjor. Noe som passer bra for i de må reise kjærringa i år. Klubben har tatt grep og rydda opp i rekkene både på og utenfor isen.  Andersson og Trygg kan fort ende opp med å bli ligaen beste trenerteam. Tenker: vålerenga undervurderes. Kan faktisk vinne hele greia.

Inn: Mark Auk, Sander Thoresen, Didrik Nøkleby Svendsen, Christoffer Törngren + noen juniorer

Ut: Steffen Søberg, Colin Spaberg Olsen, Jakob Wikstøl, Sole Marius Ryen, Emil Holm Larsen, Gabriel Koch, Axel Sundberg, David Booth

2. Stavanger Oilers

Dette er et lag med lite utskiftninger fra i fjor. Samme stamme. Samme trener. Samme tafatt supportere.  Vant i fjor og “alle” tror de vinner igjen i år. Mens Vålerenga har spilt ubetydelige treningskamper under oppkjøringen har Oilers flottet seg med e-cupkamper. De har gjort det greit og stiller med et favorittstempel denne sesongen også. Men, der alle tenker grei marsj til seriegull tenker VPN: hovmod står for fall – Oilers faller for egne manglende grep. De hviler seg på de samme gamle gutta som før og det er synlig mindre juice i beina til f.eks. Kissel og Sveum nå kontra da de peaka for 4-5 år siden.

Ellers så er det noe eget med lag som har mest ressurser, de beste spillerne, den bredeste stallen og de mest kunnskapsløse supporterne – og som likevel er avhengig av å ha en keeper med flere tjuvtriks opp i erme enn Mysil Bergsprekken for å vinne jevne kamper. 

Inn: Bittner, Gervais og Beck
Ut: Hoff, Bryhnisveen, Søberg og Thomson

3. Storhamar Dragons

Dragons har resirkulert Petter Thoresen som lever på gamle prestasjoner. Han virker mett og det er vanskelig å se at han har det killerinstinktet han en gang hadde. Videre tar over et lag som overpresterte i sluttspillet for de spillere som nå ikke lenger er i klubben kom i flytstonen, feks Josh Nicholls og Buitenhuis, 

Uansett…Thoresen retur betyr at sønnen hans, Patrick, kommer til å få bli fus i alt. Noe som egentlig passer de andre lagene i ligaen godt for han begynner å bli gammel og sein på jerna. Fortsatt relativt gammel stamme i laget.

Berglund er tilbake etter noen år som journeyman i KHL. Det er jo en knallsignering, men i praksis gjør han ikke noe annet enn å erstatte Josh Nicholls, som dro tilbake til Kunlun. Inn har også Miles Gendron kommet for å prøve å få skikk på backene til Dragons. Hittil har denne signeringen hevet kvaliteten på TikTokinnlandet mer enn spillet til Dragons.

Verre er det nok at de ikke har erstattet Huijnkedyijnke i målet, og ser ut til å satse på middelmådige Kokmann og noen lokale juniorer. For de som har sansen fra tristesse kan finne fram kleenexen og sjekke statsa hans fra i fjor. 

Supportertgruppa deres; Hedemarkstoppen; ber nok om mirakler men selv om et “mætt” fjøs  drar fram tamburene for å lovprise herren og be om hans gunst er det ingen garanti for at bønder (pun intended)  blir hørt.

VPN tror at vi igjen får en sesong hvor Dragons overpresterer. Derfor har vi tippet dem på en tredje plass. Vi i VPN ønsker Storhamar en like vellykket sesong som det båten som er like gammal og skakk i skjæret som Patrick Thoresen, Skibladner, har hatt. Måtte dere havarere gjentatte ganger i løpet av sesongen.

Ut: Zetterberg, De la Rose, Nicholls, Buitenhuis,

Inn: Berglund, Petter Andersen, Gendron, Quenneville og Karlsson

4. Frisk/Asker

Frisk har fått seg ny hall og har gjort det bra i sesongoppkjøringa. Signert en del nye bra spillere og har forsøkt å bygge opp et lag som kan ta gull. Men for å være helt ærlig så fremstår de som en bleik versjon av 1971 utgaven av IK Tigrene, altså bondsk og sjelløst. Det er begrensa hvor bra man vil gjøre det når man har raska sammen en gjeng som har hjertet og sjela si et annet sted. Vi tror at årets Frisk-lag er overvurdert og at enkelte kommer til å underprestere…med vilje (ja..Bonsa, vi tenker på deg).

Noen ting endrer seg ikke i Frisk Asker: 

1) Forsvaret er for svakt. Dette har blitt påpekt i noen år nå. De skrapte med seg noen heldige seriegull under pandemien, men det endrer ikke faktum at det er tynt på blålinja. At de får signert Bonsa, som er nødt til å skvise de siste dråpene ut av den sure sitronen han kaller karrieren sin endrer ikke det. 

2) Tante-Basse har fått en ny 1-års kontrakt. Om ikke annet så er det hyggelig for Patrick Thoresen at Tante Basse skal skli rundt på norske isflater til vinteren – for da slipper han å være den treigeste hockeyspilleren i Norge. 

3) Thomas Valkvæ Olsen er som alltid klar for Frisk Asker. Til å være en rutinert målsnik er han jammen avhengig av å bo hjemme på promperommet. Kanskje moren ikke har vendt han av puppen enda. Ikke vet vi.

Inn: Bonsa, MacIntyre, Girard, Valkvæ Olsen

Ut: Dokken, Granholm, Lagace, Medby,, Wold, Nevalainen, Kuronen

5. Sparta

Sparta har beholdt en stor del av laget fra i fjor. Det største spørsmålstegnet er keeperplassen,. Jake Paterson var solid i fjor, men han har ikke fått ny kontrakt. I stedet har fotfolket i Foyns Spiserias rike hentet Kevin Carr. Carr er rutinert og kan skryte av å ha fått litt spilletid i AHL, men har for det meste surra rundt i ECHL før han har prøvd lykken over dammen, for ham, de siste årene. Borte er også den talentfulle forwarden Sander Thoresen som dro til Vålerenga.

Vi kommer ikke utenom at Jonas Holås har gitt opp hockey’n og flyttet hjem. Ikke bare er han en god speller, men han kommer til å spille mye.

Utenfor isen skjer det mye i og rundt Sparta. Det jobbes med en ny hall. De har presentert et prosjekt med torv og lekestativ på taket som de har lyst til å bygge i sentrum et eller annet sted. Ettersom Sparta er avhengig av å få med kommunen på laget og siden VPN ikke har glemt hvor lang og brokete veien fra å presentere et konsept for nytt Jordal Amfi til hallen var ferdig så har vi ikke noe problem med å se for oss at hall-ambisjonene kommer til å stjele tid, ressurser og fokus fra lag og administrasjon. VPN tipper at Sparta ofte er med og setter sitt preg på kampa, men at de ofte kommer til å trekke det korteste strået. Det blir en sesong uten høydepunkt og det kler dem. Trøsten får være at de blir bedre den like stakkarslige tvillingbroren i nabobøgda.

Inn: Holøs, Sellin, Carr

Ut: Labori Christiansen, Løken Pedersen, Sander Thoresen, Olsson Trkulja

6. Lillehammer

Lillehammer nar tradisjon for å være en ganske anonym klubb. Denne tradisjonen holder de i hevd med å fortsette å hente spillere som er dårlige lags beste spillere; Lilliehöök, Mäkinen, Markström. De mister Nystuen, Fosse og Gymer. Siden vi har Stjernen på syvende plass, er Lillehammer på sjette. De klarer seg bedre i årets serie enn de lokale limte trebroene deres.

Inn: Lilliehöök, Mäkinen, Markström

Ut: Nystuen, Fosse, Gymer

7. Stjernen

Stjernen overpresterte i fjor. Ikke blir det hall på dem. Ikke får de inn mer penger. Lufta gått ut av den ballongen. De viktigste signeringene er Eliasson, Dostie, Piccinich, Aas-Eng Mikkelsen, Nystuen. Dette er stallfyll. Har to pur unge keepere som nok vil variere stort i prestasjonene

Hanneborg var sjukt bra for dem i fjor og vi kan ikke se at de har klart å dekke opp for det tapet. Stjernen ledet serien hardt en periode i fjor, men de tapte seg veldig utover sesongen. Vi tror ikke at de evner å gjenta fjorårets sesong. I år kommer de til å prestere dårligere

Inn: Eliasson, Dostie, Piccinich, Aas-Eng Mikkelsen, Nystuen

Ut: Coulter, Hakon Nilsen, Hanneborg, Niskikangas

8. Manglerud/Star

Forrige sesongs versjon av M/S virket egentlig bare glad for å få være med i serien. Litt som Grüner med andre ord, bare at M/S mangler sjarmen. Vært bra mye kaos i den klubben i de siste sesongene også?

MS den klubben som har vært mest aktive på overgansmarkedet, i sommer. Kanskje ikke så rart ettersom laget ikke hang sammen forrige sesong. De har hentet mange fra andre siden av dammen og som for oss er ubeskrevne blad. VPN har tro på at Radio-Roy og Morten Ask får litt mer sving på sakene. Det kan fort føre dem over Grüner og Ringerike og inn i sluttspillet. 

Inn: M Bryhnisveen, Bejmo, Racine, Parker Bowles, Gillam, Craighead, Radio Roy og Morten Ask

Ut: Trygg, Öhrvall, Yochim

9. Ringerike Panthers

Ringerike har signert en back som det er litt snakkis rundt, Hakon Nilsen. Så det kan nok være at det kommer inn et eller annet skinn av avdakna NHL-spiller for å redde sesongen. Men stort sett er dette beige. Da snakker vi både på og utenfor isen. Ringerike kommer til å ligge helt nede i dritten denne sesongen. Spørsmålet er om de kommer til å være bedre enn M/S. Under tvil har vi kommet til at det tror vi at de ikke er. Kanskje like greit at de byttes ut med Narvik etter denne sesongen.

Inn: Hakon Nilsen, Sole Marius Ryen, Corneil, Öhrvall, Trygg

Ut: Perlini, Eriksson, Näslund, Markström

10. Grüner

Det er ikke så mye å si om Grüner. De har vært aktive på overgansmarkedet i sommer, men de er en liten klubb, de rekrutterer spillere som sliter med å få kontrakt i større klubber og de kommer til å havne på en av de to nederste plassene. I tillegg så har de som regel kule drakter. Sommer-Nielsen, som VPN sitter med et håp om skal returnere til Vålerenga en dag, er langtidsskadd og blir ikke å se i drakt på lenge.

Inn: Wikstøl, Francke-Enersen, Nilsen Berg, Grønstad, Marshall, Holm Larsen, Carnbäck, Tammela, Olovsson

Ut: Papillon, Mäkinen, Birkheim Andersen, Salsten, Aarseth Opsahl, Blomberg, Carho Hansen, Sunnquist