Dagboka mandag 5. september 2022

Noen seire er bare mer magiske enn andre. Utsolgt stadion, topp stemning, null bråk og fortjent seier. Det var årets nest mest sette kamp i eliteserien.

16.555 tilskuere – bare Rosenborgs 16. mai-kamp samlet flere mot Sandefjord. RBK har i alle kamper i år samlet over ti tusen tilskuere (ok, 9.764 mot Aafk), men ingen – absolutt ingen – kan måle seg med den stemningen vi har. Og her deler vi gjerne ut godord også til pip-pipene: 👏🏽!

Vi snitter nå på 8.888 tilskuere på 10 hjemmekamper. Ja, det burde vært bedre og det er ikke bra nok (i bare tre av ti kamper har det vært over ti tusen tilskuere), men likevel er det sjukt bra trøkk på stadion – ikke bare når vi vinner.

Osame Sahraoui

Osame har fått sin fortjente hyllest i august, og det ser ut som han fortsetter storspillet i september. Veldig kult! Litt usikker på om han burde feiret 3-1-målet som han gjorde, men det er vel sånn akkurat innafor.

Klubben kunne visstnok solgt han i sommer for rundt 15 millioner kroner til en relativt ukjent klubb i Nederland (Cambuur). Det er faktisk veldig bra at de ikke solgte han for samme sum Dønnum gikk for i fjor, for Osame kan bli verdt mye, og er et helt angrep alene. Så spørs det om han er med oss i 2023-sesongen, da – hans siste kontraktsår.

– Han var rett og slett ustoppelig, og det var kunst han drev med på kunstgresset. Balanse, teknikk og eleganse på et meget høyt nivå, og det vil komme store bud på ham i tiden som kommer – fordi han har kvaliteter mange større klubber kunne tenke seg, sa Jesper Mathisen til Dagsavisen.

Odin Thiago Holm

Det spekuleres også en del rundt salg av Odin Thiago Holm, men VPN håper virkelig vi får nyte hans talenter lenge. Årets opptur i Vålerenga har nemlig kommet med Odin tilbake på banen. Han spilte ikke mot Odd og Aalesund i juni, men kom innpå i 15 minutter i seieren mot Kristiansund den 10. juli. Odin spilte andre omgang mot både Sarpsborg 08 og Viking, og var tilbake i 90 minutter mot Jerv. Og det har han vært siden – helt til han ble tatt av i går etter 73 min. Vi får bare håpe 19-åringen ikke er skadet!

Petter Strand

Dagboka vil gjerne også nevne Petter Strand etter gårsdagens kamp. For en mann! Han scorer aldri, men slutter heller aldri å løpe. Petter er et evig uromoment og er utrolig viktig for oss – og han får omtrent ikke gule kort.

Det er lett å la seg blende av tekniske detaljer fra Osame og Odin, men uten Petter, ingen rom for kunst. Osame og Odin er liksom Yin, og Petter den litt mer maskuline Yang. Sammen utgjør de grunnkreftene i Vålerengas kretsløp og menneskelivets orden: Yin og Yang.

Geir Bakke

Vi må snakke litt om Geir Bakke – en nedpå fyr vi i VPN egentlig alltid har likt og hatt respekt for. Ja, enkelte har på vår egen diskusjonsgruppe tidligere i år argumentert for at han hadde vært et bedre alternativ enn Fagermo, men uansett. Bakke traff ikke helt på sine uttalelser før kampen:

 Hvordan forbereder du laget til denne kampen?

– Fordelen med lag som Dag-Eilev Fagermo trener er at de er ganske enkle å lese. De kommer med sin 4-3-3. Vi vet hvordan de spiller. Så vet vi også hvor de etterlater rom som vi kan utnytte, sa han til Dagsavisen.

– De to siste målene vi slipper inn er så utrolig unødvendig og hadde vi unngått de så hadde det vært en annen match, sa Bakke etterpå.

Hehe – ja, hvis de hadde unngått to av baklengsmålene, så hadde vel LSK vunnet kampen, da. Det får meg til å tenke på Revolvermagasinet og Jan Pande-Rolfsens legendariske kommentar: Livet er herlig, dere!

Dag-Eilev Fagermo

Dagbladet hadde i går et «min tøffeste periode»-intervju med Fagermo, hvor han liksom letter på sløret om den blytunge perioden. Det interessante her, er hva han sier om de to grepene som ble tatt for å komme ut av krisa.

– Det ene var at jeg undervurderte det sosiale i gruppa. Oslo er en stor by. Mange har kamerater og andre miljøer. Det å bygge gruppa sterkere og gjøre ting sammen var noe jeg undervurderte. Det har vi nå satt fokus på.

– Det andre var at gutta gjerne ville ha litt mer info om motstanderen. Jeg er ikke nødvendigvis så opptatt av det. Jeg har vært med lenge og mener vi skal ha mest fokus på oss selv, men det var noe vi har begynte å se på.

– De to tingene tror jeg har vært viktig for at vi har løfta oss. En viss ydmykhet der må jeg ha, selv om vi egentlig spiller samme fotballen, sa Fagermo.

Dagboka tenker det er bra at Fagermo har evnen til å justere seg og at det er et klima i gruppa hvor folk faktisk tør å si fra. Samtidig synes vi jo det er underlig dersom Fagermo ikke er opptatt av å analysere motstandere og gi den infoen til gutta, for vi har trodd at det er viktig. Vi velger å tro at kamp- og spilleranalyse er viktig også i Vålerenga.

Kristiansund og Sandefjord

Borte mot bunnlaget Kristiansund og hjemme mot Sandefjord som ligger på kvalikplass helgen etter – det høres ut som seks poeng, sant? Ikke faan. Disse to kampene er antagelig vanskeligere å vinne enn mot Viking og pip-pipene. Begge lag kommer til å kjempe og slåss til siste slutt – ikke tro at det bare er Viking og Lillestrøm som spiller fysisk.

Men dersom vi klarer å forlenge denne fantastiske reisen klubben er inne i: Åtte seire og en uavgjort de siste ni kampene! Dersom det skjer, lukter det gull og grønne skoger (les Europa). Det er langt, langt igjen.

Vålerenga i dag

Vålerenga 2 reiser i dag til Toten for å spille mot Gjøvik-Lyn. Nå er det faktisk så tett i bunnen av 2. divisjon at vi trenger poeng for ikke å havne i fare for nedrykk. Selv med tap er vi tre poeng over streken, men vi trenger poeng. Vi vant 5-1 hjemme mot Gjøvik-Lyn, men det er ikke sikkert Magnus Bech Riisnæs scorer tre i dag.