Dagboka tirsdag 12. april 2022

Vi må snakke om Bodø/Glimt og folka i og rundt klubben. Hvordan klarte egentlig «landets kjæledegger» å miste det fullstendig? Foto: Sportfoto Bodø/Glimt er vår neste motstander – bortekamp mandag kveld. Det er meldt regn og 6 grader, føles antagelig som minus 10 med kjipe vindkuler. Men at tettstedet ligger i havgapet mot vest med … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 12. april 2022»

Vi må snakke om Bodø/Glimt og folka i og rundt klubben. Hvordan klarte egentlig «landets kjæledegger» å miste det fullstendig?

Foto: Sportfoto

Bodø/Glimt er vår neste motstander – bortekamp mandag kveld. Det er meldt regn og 6 grader, føles antagelig som minus 10 med kjipe vindkuler. Men at tettstedet ligger i havgapet mot vest med jevnlig påfyll av vind og nedbør fra Vestfjorden, er antagelig det mest sjarmerende med stedet.

Aller først, bare så det er helt klart: Som Vålerenga-supporter misunner denne dagboka fotballaget Bodø/Glimt. To seriegull på rad og nå en kvartfinale i en europacup. Det er der enhver supporter vil være, og det er sjukt imponerende hva Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt har fått til sportslig. Stor gratulasjon herfra. Ja, vi hadde kvartfinale i europacupen mot Chelsea i 1999 – og det var moro – men vi var ikke der dere er nå. Dere har avgjørende kvartfinale i Roma i 2022.

Men, og nå kommer et stort men: Folka som styrer klubben og de som heier på dere må skjerpe seg. For nå er dere i ferd med å tilte. Daglig leder Frode Thomassen mener denne saken har vokst seg for stor for Glimt:

– Det handler ikke om fotball lenger. Det handler om verdier, systemer og rettferdige og gode prosesser. Det har alle som jobber i fotballen ansvar for. Vi er opptatte av at saken må få en god vurdering. Beslutninga må tuftes på hva som virkelig skjedde der, sier han til NRK.

Han beskriver det som at Glimt nå er «opp mot en stormakt», og Thomassen sier de reagerer sterkt på hvordan saken håndteres av Uefa. Og når NRK spør:

– Når Kjetil Knutsen først havnet i et basketak, var det urealistisk av dere å tro at han ville unnslippe karantene?

– Alle steder du er i verden, hvor du blir angrepet, så har du rett til å forsvare deg. Kjetil har ikke opptrådt voldelig i denne saken. Det er et prinsipp i samfunnet: Blir du angrepet, så må du forsvare deg, sånn at du ikke blir skada selv. Det er det som har skjedd i saken, mener Thomassen.

Uttalelsene fra folka bak podkasten «Glimt i øyet», viser hvor lite gangsyn som nå finnes rundt klubben:

– Når de ikke klarer å slå Bodø/Glimt på banen, tyr de til dette. Det er helt svarte natta. Hvis dette blir stående så er det så imot de idealene som bør være en del av fotballen at Glimt bør vurdere å trekke seg, sier Per-Magnus Amdam Johansen, Bjørn Einar Østensen og Jørn Sund-Henriksen i den lokale podkasten.

Svein-Erik Edvartsen

VPN er ikke alltid bestevenn med eksdommer Svein-Erik Edvartsen, men han får støtte av bodøværing Mini Jakobsen i denne saken. Og Edvartsen sier til lokalavisa i Nordland:

– Jeg er egentlig ikke overrasket over noen ting. Ikke at Roma er så kyniske, ikke at Santos oppfører seg på en måte som ikke er fotball verdig, og jeg er heller ikke overrasket over at Knutsen er suspendert på bakgrunn av hans egen forklaring, sier han.

– Knutsen erkjenner å ha lagt Santos i bakken. Og så er det sikkert gode grunner for at han har gjort det. Til tross for det, er nøkkelordet i en sånn type sak «påregnelighet», sier Edvartsen, og utdyper:

– Hvis du legger noen i bakken, må du regne med å bli straffet for det. Forutsatt at Glimts versjon stemmer, er det ingen tvil om at Santos har vært desidert verst. Da må vi i alle fall håpe at den verste ilegges strengere straff enn han som, ifølge seg selv, har forsvart seg, sier han til AN.no.

Carl-Erik Torp

Også NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener Glimt burde vært forberedt på at Knutsen ville bli straffet.

– Det virker som de har tatt en avgjørelse som ligner på flere vi har sett fra fotballbanen de siste årene. Selv om noen starter en krangel, så blir man straffet hvis man tar igjen, noe Knutsen har forklart at han har gjort ved å forsvare seg selv. Det blir da også ansett for å være en form for aggresjon de ønsker å slå ned på. Det fremstår veldig overdrevet og unødvendig, sier Torp.

– Har de vært naive som ikke har vært forberedt på at dette kunne føre til straff?

– Ja, og det er det man ser fra episoder på banen. Hvis noen dytter først, er ikke dette formildende når man dytter tilbake og gjør det samme selv, påpeker Torp.

[poll id=»367″]

Hva om Uefa nå kommer fram til at «vi må flytte kampen, men siden kampen flyttes til et tidspunkt dere ikke vil/kan spille, så vinner Roma kampen». Er det fortsatt mafia av Uefa?

Dagboka synes det er oppsiktsvekkende at folk i og rundt Glimt synes det er helt ok at NFF tilrettelegger så mye for Glimt-suksess i Europa at Aalesund FK ender opp med å måtte stå over kampen.

DET er i alle fall ikke fair play.

Sett i lys av dette burde Glimt jekke ned tonefallet flere hakk, og kanskje ta innover seg at objektive eksperter mener det Uefa nå gjør er innafor. Tar du igjen på fotballbanen – eller i såkalt rød sone etter kampen – må du regne med å bli straffet.

Bodø/Glimt liker å anklage andre for manglende fair play, men hva hadde de sagt dersom deres spillere hadde fått kastet snøball mot seg?

Og det hadde vel vært iscenesatt av både Uefa og Roma dersom en unge i Italia hadde kastet snøball mot Kjetil Knutsen? Eller hadde det bare vært uskyldig moro?

Dagboka tror det kan være lurt IKKE å ta på seg veldig mye gult før du skal på kamp i Roma torsdag. En kompis som bodde i Roma og snakket språket opplevde følgende for et par år siden.

Som Lazio-supporter skulle han på derby. Han hadde skjerf rundt halsen, men jakka over. Toget med supportere fra AS Roma skal ikke stoppe der han skulle ta tog fra, så han hopper på og ser litt for seint at det er stappa av Roma-folk. En spotter skjerfet hans, tar tak i ham og tviholder jakka igjen så skjerfet ikke synes.

De har blikkontakt hele veien, Roma-duden slipper ikke, og han er redd. Om feil folk ser skjerfet blir han jo drept. Når de nærmer seg stoppet alle skal av på får han beskjed om å være først av og løpe for livet til venstre. Dørene åpnes og han blir dytta av toget og løper.

Til venstre står disse semi-militæret politifolka. Når de ser vår mann komme løpende tar de tre steg tilbake og løfter langkøllene. Vår mann åpner jakka og viser skjerfet. Da tar politifolka enda et steg bakover. De lager en liten åpning så vår mann får gjemt seg bare for å få bøtter med kjeft og er nær ved å bli arrestert. Antagelig nær ved å få juling av politiet og, han satt jo dem i fare.

Så, lykke til Bodø!

Men denne kampen lever – det er sikkert og visst. Jeg skulle gjerne gitt venstrearmen for å være i den situasjonen Bodø/Glimt faktisk er i nå. Avgjørende kvartfinale i Europa på et utsolgt Stadio Olimpicio er faan meg dritkult. For norsk fotball sin del – og Vålerenga på mandag – håper jeg virkelig Bodø/Glimt avanserer.

Dog er det ingen ting ved oppførselen til folka i og rundt klubben som gjør at de får min støtte.

[poll id=»368″]

Vålerenga i dag

Nyte at andrelaget i går vant 2-1 over Vegard Skogheims Asker i 2. divisjon. Vi startet med 10 spillere som er født på 2000-tallet – to av dem i 2006. Bare Henrik Udahl (1997) var født før 2000.

 

Legg igjen en kommentar