Dagboka lørdag 2. oktober 2021

Hva er det Vålerenga nå trenger? Ja, vi trenger flaks, full innsats og bedre uttelling, men det eneste du og jeg kan gjøre noe med, er å gi dem støtte. Det er nå Vålerenga trenger motgangssupportere! Det er jævla enkelt å være supporter i medgang. Når kampene vinnes og vi kjemper i toppen om medaljer … Fortsett å lese «Dagboka lørdag 2. oktober 2021»

Hva er det Vålerenga nå trenger? Ja, vi trenger flaks, full innsats og bedre uttelling, men det eneste du og jeg kan gjøre noe med, er å gi dem støtte. Det er nå Vålerenga trenger motgangssupportere!

Det er jævla enkelt å være supporter i medgang. Når kampene vinnes og vi kjemper i toppen om medaljer og cupfinaler, da er Vålerenga-livet deilig. Vi er ikke direkte bortskjemt på medgang – det skal sies – men vi har også vært der. Poenget er at i medgang er det både lett og naturlig å være en syngende, glad supporter (hei 2020).

Riktignok har jeg møtt veggen et par ganger, men hvem har ikke det? Det er slikt som hører menneskelivet til. Vi er ikke her for å spille bingo og spise bløtkake hele tiden. (Ingvar Ambjørnsen).

Men i motgang, når regnet høljer ned, og vi ikke klarer å skape sjanser mot opplagt dårligere lag, da skal det mental styrke og klarhet til for å støtte klubben din. Og det er akkurat der vi er nå. En seier på de siste ni seriekampene. Det er 10 poeng opp til medalje og 10 poeng ned til nedrykkskvalik. Klubben trenger deg!

Vi ligger i en skyttergrav i ingenmannsland og bare venter på hva som skal skje. Spørsmålet er om du og jeg skal være med når det skjer, altså gå på kamp, eller skal vi ligge på sofaen og syte foran tv-skjermen, eller være på pub og se Liverpool – Manchester City når laget ditt trenger deg på stadion?

Er du en bandwagoner? Urban dictionary forklarer det sånn: A fake fan. Wannabes who want to fit in with whatever’s considered popular or hyped in order to gain attention and acceptance.

Aktive grep kan tas, som å kjøpe en billett til 99 kroner og møte opp til kamp. Ja, vi er enige: Det virker ikke sjukt fristende med laber bris fra sør og regn gjennom hele kampen, og et lag som riktignok spilte bedre borte mot Glimt enn hjemme mot Odd, men fortsatt er vi et stort spørsmålstegn. Du kan ikke og skal ikke forvente festfotball mot Godset.

The natural state of the football fan is bitter disappointment, no matter what the score. (Nick Hornby).

Husk at det å være en del av en klubb er ikke noe man bare er i godværsdager. Det er på en måte en forpliktelse som er større enn deg sjæl. VPN har på mange måter sviktet i år – vi leverer ikke varene jevnt og trutt, men også vi er preget av resultatene. VPN er en middelhavsfarer i 2021 som ikke leverer varene, for vi vil egentlig så mye mer.

Denne teksten er en erkjennelse, vi vil våkne opp og være med også i motgang. Og hei, vi opplever jo egentlig ikke skikkelig motgang. Vi er ikke i nærheten av nedrykk – det er bare det at laget «kjeder oss». Eller skuffer oss, om du vil. Eller gjør oss forbanna!

Nick Hornbys Fever Pitch kan anbefales i slike perioder. Hornby – som er Arsenal-fan – har i et intervju sagt følgende:

I think the complaining is a measure of how spoiled we’ve become. When I started going they hadn’t won anything for 17 years, and there was nothing between 1971 and 1979, or ‘79 and 1987. Most teams don’t win anything most years. Why do West Ham fans buy season tickets? Or Everton fans? Because they love their team and they like getting out of the house of a weekend to watch a game.

Hvis du leser VPN er du antagelig et godt, voksent menneske, og det er stor sjanse for at du husker årene 2004 og 2005. Da vi faktisk var Norges beste lag og til og med vant serien. Sånn formelt var det kuleste å vinne serien borte mot Odd og samle seg foran Rådhuset for å hylle gutta i 2005, men denne dagbokistens største kveld var nok da et fullsatt Ullevaal tok fullstendig fyr og vi vant 3-0 over Stabæk i 2004 (og vi bare nesten vant serien). Makan til stemning på en norsk fotballkamp finnes nok ikke – selv om cupfinalen i 1997 også var digg (og ikke minst festen på Rockefeller).

2021 blir ikke sånn. Men for at vi skal komme dit må vi bygge videre – stein på stein – og det som virkelig bygger klubben er når tribunene er med. Vi som følger Vålerenga er ikke lenger landets suverent beste supportere. Dessverre. Vi har miljøer som er i toppen, men i sum er vi der ikke. Og i sum lider antagelig hele Fotball-Norge over at folk har «glemt» å gå på kamp, folk har blitt kjedelige og trives hjemme i godstolen under korona. Se bare på hvor mange nordlendinger som gidder å se Bodø/Glimt som imponerer stort på banen.

[poll id=»352″]

Kampen mot Godset

Så hva kan vi egentlig forvente oss i morgen? Vi var egentlig litt heldige som fikk med oss ett poeng fra Drammen i juli. Godset fremsto som et lag som ville spille fotball, og de møtte oss litt høyere på banen enn hva vi er vant til. Det bør bety at det skal være mulig å spille ball mot dem. Men har vi ferdigheter i laget til det nå, eller blir det direkte spill i bakrom?

Heldigvis er Godset et lag som sliter på bortebane: En seier på 10 forsøk i år (1-3-6) og 6-19 i målforskjell på bortebane. Ja, da er det selvsagt typisk at de vinner mot oss, men de er uansett ikke stinne av selvtillit selv om de nå er foran oss på tabellen. Uavgjort i onsdagens kamp mot Stabæk, overbeviste heller ingen.

VPN tror Fagermo starter med de samme som mot Bodø/Glimt: Kjetil Haug – Christian Dahle Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Leonard Zuta – Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Odin Thiago Holm – Tobias Christensen, Vidar Örn Kjartansson, Seedy Jatta.

Blir det cupfinale?

I dag klokka 15 kan damene spille seg til cupfinale. Vi møter Rosenborg hjemme, og det er vel siste mulighet til å vinne noe i år. Kampen vises på NRK1, men for 120 spenn får du en billett. Vi har gode muligheter til å vinne, men 2021 har vært litt stang ut – også for damene – så vi er ikke opplagte favoritter. Rosenborg har slått oss 2-1 i begge årets seriekamper.

Hockey på Hamar

Vålerenga-familien skal også til Hamar i dag. Dersom det ikke blir ekstraomganger i semifinalen, og du kjører «litt» over fartsgrensen, rekker du å se hockeygutta mot Storhamar. Da skal Glenn Mathisen få kjenne på sin breiale kommentar til VG:

– Ikke én mann på det Storhamar laget hadde tatt plass på årets Vålerenga lag. Patrick Thoresen er vel eneste som kunne vært aktuell, men han spilte ikke denne kampen.

Dagboka flirer fortsatt. I en tid hvor det å føle seg krenka er like vanlig som å ta på seg bokseren om morran, kan vi bare hylle uskyldige medieutspill som dette. Om det egentlig er lurt – litt sånn som de Rolex-greiene – er en annen sak. Men det skaper stemning og oppmerksomhet.

Vålerenga i dag

Vi lar denne samtalen fra Nick Hornbys bok Fever Pitch snakke for seg:

Fan 1: What about last season?
Fan 2: What about it?
Fan 1: They were rubbish. They were fucking rubbish.
Fan 2: They weren’t that bad.
Fan 1: They were fucking rubbish last year. And they were fucking rubbish the year before. And I don’t care if they are top of the League, they’ll be fucking rubbish this year, too. And next year. And the year after that. I’m not joking.
Fan 2: I don’t know why you come, Frank. Honest I don’t.
Fan 1: Well, you live in hope, don’t you?

 

 

Legg igjen en kommentar