Dagboka mandag 30. august 2021

Toppserie, Eliteserie og Champions League. Det er mest moro, men litt kjedelig denne mandagen. Også må vi snakke om Glimt, Saltnes og holdninger. Lørdag tok Vålerenga damer imot Sandviken fra Bergen. Det gikk ikke veldig bra. Sandviken vant 1-0 og med det er vel Vålerenga effektivt ute av gullstriden. Som vi ser av tabellen så … Fortsett å lese «Dagboka mandag 30. august 2021»

Toppserie, Eliteserie og Champions League. Det er mest moro, men litt kjedelig denne mandagen. Også må vi snakke om Glimt, Saltnes og holdninger.

Lørdag tok Vålerenga damer imot Sandviken fra Bergen. Det gikk ikke veldig bra. Sandviken vant 1-0 og med det er vel Vålerenga effektivt ute av gullstriden.

Topp fire etter 15 runder. (Foto: Nifs.no)

Som vi ser av tabellen så har Sandviken hele 34 poeng. Vålerenga er nede på 4. plass med 23. Sølv er realistisk, gullet er kjørt. Vi håper på en kjempeavslutning på sesongen og at vi dytter unna de andre.

Om vi holder oss på damelaget så veit vi nå hvem Vålerenga møter i 1. runde i Champions League. Det er det svenske laget Häcken. Ikke det verste vi kunne møte, men ikke det enkleste heller. Vålerenga er nok underdogs, vi må være så ærlig. Men skal man hevde seg i internasjonal fotball og gå inn i gruppespill og kanskje forbi så  man hevde seg mot presumptivt bedre motstand. Den sjansen får damelaget allerede onsdag 1. september. Da spilles hjemmekampen. Bli med og se Vålerenga damer slå svenske Häcken. Husk: Det er typisk norsk å være god.

Vi er ikke så oppdatert på Häckens spillerstall, men det er Aperopet! De har en flott gjennomgang som vi anbefaler dere å lese.

Info om billetter finner dere på Vålerenga damers hjemmesider. Det kreves ikke koronatest, men ikke dukk opp om du er sjuk.

Endelig seier i Eliteserien

Det tok sin tid. Vi har sett Lillestrøm få skryt for spillet sitt, mens Vålerenga har fått kritikk. Den store forskjellen er vel egentlig Thomas Lehne Olsen, LSK-spissen som har scora halvparten av alle måla Lillestrøm har scora. Hadde det funka offensivt for oss hadde vi vært over dem.

MEN! Det er vi ikke. Kampen mot Viking var ikke allverden og dagboka stilte spørsmålet «blir det uavgjort eller tap i dag?» før kampstart. Motivasjonen var ikke akkurat på topp. Allikevel dro flere av oss på kampen (noe som forklarer at vi ikke har noe dedikert referat).

Kampen starta trått. Stabæk fikk lov til å spille oss lave og de var best de første ti minuttene. Dagboka tenkte allerede da at dette kom til å bli en av disse kveldene. Den tanken hadde Henrik Bjørdal og Amor Layouni lagt fra seg. For etter fjorten minutter var det et nydelig samspill mellom de to. Bjørdal spiller seg fri, legger inn til Layouni som kan bredside ballen i målet bak tidligere VIF-keeper Sandberg. Layounis første Eliteserie-mål i Vålerenga-trøye og forhåpentligvis første av mange.

Amor Layouni har akkurat scora sitt første eliteseriemål i Vålerenga-drakt. Foto: Eivind Hauger

1-0 gjør to ting: 1) Vålerenga får selvtillit og 2) Stabæk blir demotivert. Det gjør at Vålerenga tar mer og mer over kampen. Allikevel så sitter vi med følelsen av at 1-0 ikke holder. Stabæk kommer fortsatt til sjanser og vi klarer ikke å sette de sjansene vi får.

Andre omgang er noe helt annet. Vi veit ikke hva som blir sagt i pausen, men hva enn som kom ut av Fagermo så var det riktig. I den andre garderoben hadde Stabæk-trener Kjønø visstnok vært forbanna. Det hjalp virkelig ikke på frynsete Stabæk-nerver for da 2. omgang starta var det virkelig bare ett lag på banen. Forresten: Rett før 2. omgang starta var det faktisk bare ett lag på banen. Stabæk-spillerne brukte litt tid på å komme ut av garderoben og det var storveis å høre «ett lag på banen» runge ut over stadion. Dagboka humra.

Begge lag gjorde et bytte. Stabæk bytta ut Kristian Normann Hansen og satte inn Tortol Lumanza, mens Vålerenga tok ut Odin Thiago Holm og satte inn Tobias Christensen. Det er vel et bytte vi kan si Vålerenga kom best ut av. Det tok ikke lang tid før Lumanza fant ut han skulle være kompis og sendte en tversoverpasning rett til en Vålerenga-spiller. Det er jo en gavepakke som til slutt endte hos tidligere nevnte Tobias Christensen som kunne enkelt sette ballen i mål. 2-0 og verden er litt mer i vater.

Tobias Christensen jubler for sitt første mål. Foto: Eivind Hauger

Etter dette gikk lufta helt ut av Stabæk-ballongen. Vålerenga-spillerne fikk lov til å gjøre nesten hva de ville og fem minutter seinere så gjorde Christensen det på nytt. 3-0! Hva er dette? TRE – NULL! Kampen mot Viking føles som et blaff, men det må sies Vålerenga spiller mot et helt annet lag.

Det eneste vi mangla denne kvelden var scoringa av Kjartansson og straffe. Fra vår posisjon så virka det som vi skulle hatt to. Først så det ut som Tobias Christensen ble tatt, før Seedy Jatta helt klart ble holdt og revet ned innenfor 16-meteren. Vi er litt, men ikke veldig, overraska av at Kai Erik Steen ikke klarer å blåse på dette.

Stabæk får inn et mål rett før slutt. Mathis Bolly får lov til å løpe mellom to Vålerenga-forsvarere og sette ballen kontant i mål. Greit nok at Vålerenga leder 3-0, men det betyr ikke at spillerne må slippe konsentrasjonen helt. Det er lov å konsentrere seg gjennom hele kampen.

Vi sitter med en følelse av at vi så et helt annet lag enn på lenge i 2. omgang, men hadde Stabæk klart å sette sjansene sine ville kampen vært en helt annen. Da hadde de murt igjen bak, og Vålerenga ville stanga. Det er et bilde vi har sett før. Hadde Vålerenga klart å ta tre poeng da? Veit ikke, men vi er ikke sikre på at vi ville vært like fornøyd da som nå.

Glimt-spiller i trøbbel

Vi liker det ikke, men vi må snakke litt om Ulrik Saltnes og kommentaren hans etter kampen mot Tromsø. Han scorer og etter kampen sier han følgende: – Du merker med en gang at det kommer til å bli mål. Da var det bare å snu seg og si ifra til alle med ukvemsord på tribunen at de kunne gå og henge seg selv, sier Saltnes om det første målet sitt.

Dette blir det selvsagt, og riktig, oppstandelse om. Dagboka syns det på generell basis er jævla dårlig stil å be folk om å henge seg. Det skjønner Saltnes også etterhvert og legger ut en beklagelse der han sier det var «med glimt i øyet». I en tid der mental helse står høyt så er en sånn beklagelse bare dust. Det er veldig bra han sier sorry, men det blir litt som med soper-kommentaren til Kastrati. Det er ikke nok å bare si «jeg tenkte meg ikke om» også forvente at det er all good.

Da får klubbene drive bedre medietrening/stresshåndtering om det er sånn at fotballspillere har en slags iboende trang til å ikke klare å styre seg tilstrekkelig. Ting må få noen slags konsekvenser om man tråkker over, om ikke annet i hvert fall som en advarsel til alle andre om at man må klare å styre seg.

Om Saltnes i første Twitter-melding etter denne kommentaren hadde slengt på «i tillegg vil jeg og lagkameratene mine jobbe for å øke bevisstheten rundt mental helse» eller noe i den duren så ville det vært en fin unnskyldning. Nå er det bare en som beklager uten at han egentlig mener det…

Sånn det var det. Ikke vær en dust.

Vålerenga i dag

Det skjer ikke så mye, egentlig. Det skulle vært kamp mot Fløya i 2. divisjon, men den er visstnok utsatt i følge NIFS. Så da tar vi det med ro og venter på at landslagspausen går over.

Legg igjen en kommentar