Dagboka lørdag 28. august 2021

Det er to viktige kamper denne helgen: Damene har toppkamp mot Sandviken i dag, mens gutta må vinne mot Stabæk i morgen for at vi ikke skal miste all tro på laget. Så hva har egentlig gått galt i 2021? Damene har solgt en del spillere, så det er antagelig forklaringen der. Flere spillere (hei … Fortsett å lese «Dagboka lørdag 28. august 2021»

Det er to viktige kamper denne helgen: Damene har toppkamp mot Sandviken i dag, mens gutta må vinne mot Stabæk i morgen for at vi ikke skal miste all tro på laget.

Så hva har egentlig gått galt i 2021? Damene har solgt en del spillere, så det er antagelig forklaringen der. Flere spillere (hei Dønnum, Klaesson, Adekugbe, Horn Myhre)  har også forsvunnet fra A-laget, men er egentlig det hele forklaringen?

Dagboka har selvsagt ikke samme faglige kompetanse som Fagermo, til gjengjeld kan vi snakke litt friere og har ikke så mye å forsvare. Fagermo sa til VG for en ukes tid siden at «Vålerenga er bedre offensivt i år enn i fjor, da vi ble nummer tre». Han viser til tall fra analyseleverandøren InStat:

Før Tromsø-kampen lå Vålerenga nemlig øverst på forventet antall scoringer i snitt per kamp («expected goals», en sannsynlighetsanalyse for uttelling på avslutninger) og etter 1-1 i Tromsø lå Vålerenga høyest på forventet antall poeng (igjen basert på «expected goals»).

– I fjor tok vi mye på at vi fikk laget godt organisert. Forsvarte oss godt, sloss, var bra på dødball, kriget. Det holder ikke. Det er sånn Lillestrøm gjør nå, med all respekt. Det kan gå en sesong, men det går ikke over tid om du skal bli best i Norge. Det var ikke sånn Glimt vant gullet, det er ikke sånn Molde kanskje vinner gullet i år. Du vinner på å være det beste fotballaget, styre spillet og spille offensiv fotball. Det ser ikke sånn ut på tabellen, men ser du på all statistikk, er vi bedre på det i år, sa Fagermo til VG.

Dagboka er enig i at vi trenger for mange sjanser for å score mål. Effektiviteten er helt klart for dårlig, men det Fagermo ikke snakker så mye om, er at vi er dårligere bakover på banen i år. Vi slipper inn flere mål. Mulig at det ikke holder å krige seg til seriegull i Norge, men fra vår plass på tribunen, bør det være mulig å krige seg til medaljer – i år også. Der ser vi ikke den samme gnisten som tidligere. Hva faan har skjedd?

Overgangsvinduet

Overgangsvinduet nærmer seg slutten, og ingen spillere som er hentet til klubben i 2021 har egentlig styrket laget nevneverdig. Henrik Udahl er den som absolutt har levert best, Tobias Christensen har vært veldig ujevn og Adam Layouni har dessverre ikke imponert veldig. Og de som har kommet til klubben i sommer ser ikke ut som reelle forsterkninger – noen av dem kan faktisk minne om en «Ronny Deila-signering» – et desperat forsøk på å heve laget noen måneder – uten hell.

Så aksepterer vi – selv om vi er uenige – i at Fagermo vurderer ting annerledes. Til VG sier han:

– Layouni har vært ti centimeter unna fem mål til. Han er den vingen som har kommet til flest sjanser i eliteserien i år. Så han gjør mye riktig, men hadde trengt en goal og burde hatt fem mål til. Men vi er meget fornøyde med ham.

Vel, vel. Mange lurer nå på hvorfor keeper Mathias Dyngeland ble hentet til klubben på lån ut sesongen samme dag som vi forlenget kontrakten med stortalentet Magnus Smelhus Sjøeng. Magnus er jo nettopp løftet opp som førstekeeper for 2. divisjonslaget vårt – hva skjer nå? Er tanken at vi må ha en 25-åring som «rutinert andrekeeper», for det er vel ikke meningen å hente lånespilleren inn som ny førstekeeper? Dette virker underlig.

Fagermo snakker en del om overganger i det samme VG-intervjuet, og er sitert på at han mener det er riktig å spørre om Vålerenga var flinke nok til å prioritere å styrke spiller nummer 13, 14 og 15 før sesongstart. Fagermo sier at han før sesongen beskrev sin antatte 2021-ellever som den beste han har trent, men at han visste det var tynt bak de 11.

 – Jeg har greid å stå imot å hente spillere som var billige og ikke gode nok. Da aksepterer jeg heller syvendeplass. Selv om ikke omgivelsene gjør det, så driter jeg i det. Jeg skal vinne gull med preg av lokale spillere og offensiv fotball. Jeg kommer til å kjøre knallhardt der. Heller syvendeplass enn møkkainvesteringer.

– Det ene svaret er penger, også er det strategi: De yngre skal få sjansen. Nå har jeg ikke kommet hit bare for å få frem unge spillere, selge dem, og at Vålerenga skal ha null gjeld og penger på bok. Vi skal vinne også, sa han.

Fagermo vil altså ikke hente stallfyll. Punktum. Her er dagboka 100 prosent enig i det han sier, men vi er ikke like imponert over det han faktisk gjør. 5. august kom nyheten «Nicolaj Thomsen har signert en avtale som strekker seg ut året». Og nå ble Mathias hentet til klubben ut 2021.

[poll id=»350″]

Ellers skriver avisa iTromsø at Vålerenga har lagt inn et nytt bud på Tromsø-backen/kanten Tomas Olai Totland. Og siden Fagermo har sagt at det er back han «egentlig» vil kjøpe i dette vinduet, tipper dagboka at lokalavisa har gode kilder på dette. Fire scoringer i årets eliteserie er jo ikke gærent av 21-åringen (snart 22), og han kjenner Kjetil Haug fra ungdomslandslag.

Stabæk-kampen

Vi vant 2-0 borte mot Stabæk i juni – i vår første kamp uten Dønnum. Resultatet lyver egentlig litt, for den som husker kampen veit at de første 45 minuttene leverte til terningkast 2, og etter sidebytte ble Marcus Sandberg kjapt utvist for Stabæk, og vi trøkket på mot Stabæk-bussen i hele andre omgang uten egentlig å ha kontroll. Men fem minutter før slutt løsnet det, og vi vant til slutt komfortabelt 2-0.

Stabæk er som oss ikke akkurat i flytsonen for tiden, og de er sjukt revansjelystne:

– Vålerenga har slitt i det siste, og jeg tror det er god timing å møte dem nå. Vi har tatt flere poeng de siste fem kampene enn dem. Vi skal være modige, vi skal fighte som et helvete og vi har troen på poeng, sier deres trener Eirik Kjønø.

Han sier også til Dagsavisen at «jeg tipper at Vålerenga ser på det som en lett kamp», og viser med den uttalelsen at hans psykologiske krigføringsspill lever trygt i sandkassa i Bærum. For tar Vålerenga lett på denne kampen er lobotomi neste!

Stabæk fikk i sommer ikke bare ny trener, men også ny spiss: Pål Anders Kirkevold er tilbake i Norge etter seks år i danske Hobro (43 mål på 134 kamper). Men foreløpig 0 mål på 3 kamper for Stabæk.

Vålerenga i dag

– Vi ser virkelig fram til kampen i dag klokka 15. Stemningen i laget er på topp og vi har noe vi skal revansjere fra sist. Vi gleder oss til å gå ut og kjempe for tre poeng på vår hjemmebane, sier kaptein Stine Ballisager Pedersen. Toppkampen mot Sandviken vises på NRK.

 

 

Legg igjen en kommentar