Dagboka mandag 28. juni 2021

Norske dommere har vært i hardt vær denne våren. Underlige avgjørelser og spørsmål om fotballforståelse har dukket opp. Hva skjer når noen skriver en kritisk artikkel om dommerstanden? Det har Aperopet fått føle på. Er det noe fotballsupportere elsker så er det å klage på dommeren. Noen ganger er det bare fjas, men som tre … Fortsett å lese «Dagboka mandag 28. juni 2021»

Norske dommere har vært i hardt vær denne våren. Underlige avgjørelser og spørsmål om fotballforståelse har dukket opp. Hva skjer når noen skriver en kritisk artikkel om dommerstanden? Det har Aperopet fått føle på.

Er det noe fotballsupportere elsker så er det å klage på dommeren. Noen ganger er det bare fjas, men som tre av Vålerenga herrers fem siste kamper har vist så er det oftere og oftere berettiget harme. Dommerne har begått feil som har vært kampavgjørende og de har latt spillerne tatt kontroll over kampene. Det har rett og slett ikke vært bra nok.

Aperopet har påpekt dette i sine kampreferat, og i sin spalte i Dagsavisen setter Aperopets FrankO hammeren kontant på spikerhodet: Dommerne trenger mer enn VAR. Vi er helt enig. Det virker som om det noen ganger skorter på fotballforståelsen. Dommerne trenger hjelp. Den hjelpen er mer penger, bedre utdannelse, mer trening og bedre tid til analyser. Miks det gjerne med en form for utveksling der vi sender dommere til andre ligaer og Eliteserien får dommere fra den ligaen vi sender våre dommere til.

Denne kritikken har fallt noen ekstra tungt for brystet. Spesielt gjelder dette Twitter-brukeren @fotballdommer. Det er visstnok tre dommere som har en egen blogg og twitter-konto der de går gjennom avgjørelser og situasjoner. Det er helt greit. Det vi ikke syns er greit er når anonyme profiler som dette går til frontalangrep på fotballsupportere fordi nevnte fotballsupportere har konkrete syn på dømming og påpeker ting som ikke er bra nok.

Sånt blir feil og altfor, altfor dumt.

Påstanden er et dommerne er for dårlige. I stedet for å forklare hvorfor de ikke er det/hvorfor de er det tar fotballdommer tak i spørsmål om ressurser. Et spørsmål Aperopet spekulerer i kan være forklaringen. De avviser dette med at det er plenty med ressurser uten at vi er nærmere svaret på hvorfor dommerne er ræva.

Og om fysikk ikke er problemet må det jo være spilleforståelse, kanskje det ikke ville vært så dumt å se opptak av kamper og reflektere over de feila de gjør?

Resten er jo bare en tåkelegging med retoriske spørsmål uten substans og at dommerne skal bli dritgode med VAR, uten at de går inn på hvordan VAR alene gjør dommerne bedre. Han har tidligere skrevet at dommerne tar kurs og blir sertifiserte VAR-operatører. Vel, mange er sertifiserte sjåfører uten at det går særlig bra av den grunn.

Nå skal vi ikke legge for mye vekt på hva en anonym twitterkonto/blogg mener, men det er jo synd at ingen dommere mener de har rom for læring og utvikling og er av den oppfatning at et teknisk hjelpemiddel er det eneste som kan heve dømmingen deres.

I tillegg så peker dette dommerkollektivet på at livet som fotballdommer er ensomt. Du har ikke så mange kolleger rundt deg. Om livet som fotballdommer er så jævla ensomt burde kanskje det å bygge opp et fungerende nettverk være en vei å gå. Når de ikke vet hvordan en dommer skulle fylt arbeidsdagene sier han samtidig at han ikke har noen forslag til hvordan dommere kan bli bedre.

Til sist, siden han er glad i retoriske spørsmål, hva synes arbeidsgiverne til dommerne at de kun ser på jobben sin som adspredelse?

Anonymitet som et problem

De vil helst være anonyme. Det vil de være fordi det i henhold til det etiske regelverket ikke er lov å diskutere på sosiale medier med supportere. Dette merker vi er veldig underlig. Om det ikke skal være lov å diskutere med folk, hvordan kan man da bli bedre og samtidig opplyse andre uten å virke som en dust? Du kan si mye om Svein Erik Edvartsen, men han er i det minste fair nok til å diskutere uten å gjemme seg bak en anonym konto.

Problemet med anonymitet er også at vi ikke veit hvem som faktisk står bak. Profilen påstår å være tre fotballdommere. Det kan godt tenkes, men vi veit ikke. For alt vi veit kan det være Henrik Lunde, en 14-åring eller Svein Erik Edvartsen selv som står bak den. Eller kanskje profilen er den del av det russiske twitter-nettverket som jobber mot vestlige interesser. Hvem veit!

Når de også kaster rundt seg med beskyldninger og alle twitter-meldingene blir likt av NFF-folk så må vi jo begynne å undre oss om hva faen som egentlig foregår.

VPN har også fått kritikk for å være «anonyme». Vi er egentlig ikke så anonyme, du finner hvem som er med i dette kollektivet på sida «om oss». Siden dagbok nå har tatt for seg anonyme profiler så skal den likevel gjøre noe som ikke har skjedd før. Vi skal skrive under.

Kos og klem,

Eivind Hauger.

Vålerenga i dag

Vi fryder oss over 7-0 seieren til damelaget over Klepp. Fortsatt full pott i Toppserien. Neste kamp er 30. juni mot Stabæk. Vi satser på tre poeng der også. Husk at Bohemen viser sykkel og fotball og alt hva livet begjærer på en herlig, mørk pub, mens Øst tar deg med ut i lyset på en feiende flott uteservering. Og trenger du en lun bakgård så har Vertshuset det du trenger.

Legg igjen en kommentar