Boikottspesial: VPN blander idrett og politikk

«Skal Norge boikotte VM eller ikke?», det er spørsmålet som det ekstraordinære fotballtinget skal ta stilling til i helga. Det som er spesielt her er at initiativet til at norsk fotball skal stå opp for grunnleggende menneskerettigheter og de verdiene som ikke bare idretten er tuftet på, men også samfunnet vårt bygger på, nemlig det … Fortsett å lese «Boikottspesial: VPN blander idrett og politikk»

«Skal Norge boikotte VM eller ikke?», det er spørsmålet som det ekstraordinære fotballtinget skal ta stilling til i helga. Det som er spesielt her er at initiativet til at norsk fotball skal stå opp for grunnleggende menneskerettigheter og de verdiene som ikke bare idretten er tuftet på, men også samfunnet vårt bygger på, nemlig det at folk skal bli behandla skikkelig, ikke kommer fra de som er satt til å forvalte disse verdiene i fotballen (NFF), men fra grasrota. Med tanke på at tidligere boikotter har vært politisk initiert, så er dette ganske unikt.

Spørsmålet om boikott av VM i Qatar handler ikke bare om Qatar. Det handler også om FIFA. Det handler om at grasrota i fotballen begynner å bli mektig lei av korrupsjon blant toppene, sportvasking og at vanlige mennesker med hjerte for sporten er møkka lei av forskjellsbehandling, juging, maktmisbruk og generell triksing og miksing blant de som er valgt til å forvalte idretten og dens verdier.

La det være helt klinkende klart: Qatar skulle ikke vært tildelt VM i utgangspunktet. Mange av de som var med på denne tildelelsen har måtte pakka snippeska si og forlatt skuta i etterkant, men de så kalte nye kostene i FIFA – de som skulle rydde opp viser seg å være stort sett like ille som de kostene de erstatta. De har ikke gjort en dritt. Det er egentlig ikke rart at folk er forbanna. Således handler dette ikke bare om en boikott av Qatar, det handler i realiteten også om en boikott av FIFA. Det handler om å si fra at nå får det faen meg være nok.

1. Nå får det faen meg være nok!

VPN ønsker å påpeke at de menneskrettighetsbruddene Qatar stadig driver å lefler med er mer enn bare forholdene som gjestearbeiderne lever og lider under. Det handler om så mye mye mer.

Qatar er i praksis et enevelde som styres av en emir og slekta hans. Riktig nok har de i de siste åra hatt en slags form for råd som lissom skal tilsvare noe ala parlament, men de folka som sitter der er ikke folkevalgte. De er derimot håndplukka av emiren sjæl. Qatar har faktisk aldri avholdt valg. De tralter avgårde med en emir som har den utøvende makta i den ene hånda og de lovgivende og grunnlovgivende funksjonene i den andre. Og for å sikre seg nok handlingsrom så har emiren vært såpass fremoverlent at han har overbefolka regjeringa med sine egne slektninger. Bukken som passer havresekken der altså. «Nesten samme struktur som FIFA kjører der si», er det fristende å si, men vi skal la være.

Fakta: Qatar har begrenset ytringsfriheten, både i lov og i praksis.

At forbundet ikke tenker at begrensing av folks ytringsfrihet ikke er betenkelig er spesielt, men kanskje ikke så rart når man ser hen til måten de kjørte propagadamaskinen sin i gang med å presentere uriktige tall i et forsøk på å kvele det gryende opprøret mot VM-deltakelse her hjemme på berget. Sammenholder man dette med forsøket på å gjøre det vanskelig for klubber som ikke er enige i håndteringa av denne saken her og meningsmotstandere til å ytre seg på det kommende ekstraordinære tinget, ved å kreve fysisk oppmøte under en PANDEMI, så blir det ikke så spesielt at de ikke finner begrensning av ytringsfriheten betenkelig.

Fakta: Kvinner i Qatar opplever å bli diskriminering både i lov og praksis.

Når det kommer til kvalifisering til store mesterskap som EM, VM og OL, så er det damelandslaget vårt som leverer. Gutta klarer det stort sett aldri. Likevel mener NFF at det er umulig å tjene penger på fotball spilt av damer. Når verdens beste fotballspiller, Ada Hegeberg, har fått nok, bruker stemmen sin og sier ifra om at hun ikke finner seg i å bli forskjellsbehandla utfra kjønn, så velger forbundet å sende den mest gjennomprivilegerte guttungen i norsk fotballs nyere historie ut i krigen for å kjempe slaga sine for seg og be Hegeberg holde kjeften sin. At NFF ikke finner VM-arrangørlandets systematiske diskrimineringa basert på kjønn kritikkverdig er således ikke en stor overraskelse. Her heiser vi ironiflagget før vi sier: For en flott måte å bygge omdømme sitt på!

Fakta: I Qatar kriminaliseres LHBT-personer for sin seksualitet og identitet. Eksempelvis så kan samtykkende seksuell omgang mellom menn over seksten år straffes med inntil syv års fengsel.

NFF nekta for et par år siden klubbene å stille med regnbueflagg som cornerflagg fordi de påsto det var i strid med UEFAs reglement. Hvorpå UEFA etter forspørsel fra journalister svarte i duren «Nei nei…sånne ting har vi ikke regler på. Regnbueflagg er greiters!»

Det vi tar med oss her er i sum at dette vitner om en organisasjon med skikkelig innrøyka ukultur og som i tillegg har et skikkelig dårlig utvikla moralsk kompass De går seg alltid vill i spørsmål som har med etikk og moral å gjøre. Men det er kanskje ikke så rart når vi har å gjøre med en organisasjon som ikke en gang greier å sette opp rettferdige terminlister og har en generalsekretær som opptrer som en informant for media i en personalsak.

2. Nå får det faen meg være nok!

Den diskusjonen vi står i nå minner oss litt om den diskusjonen som var før sommer OL i Tyskland på 30-tallet. Da var det snakk om boikott bla fordi jøder ikke fikk lov til å stille som utøvere. Tyskera løste det etter mye om og men med å stille med en eneste jøde. Det var ei jødisk dame som var fekter. Dette var greit for de tyske nikkersene all den tid hun bodde i Canada og det eneste tyske med henne var at hun hadde beholdt statsborgerskapet sitt. Dessuten var hun en djevelsk god fekter. Hun fikk bronse. Dette var en digresjon. Poenget er at selv om det på forhånd ble stilt krav om at også jøder skulle få delta i lekene så veit vi alle at dette kravet, eller fattigslige anerkjennelsen av at jøder også skulle få delta på lik linje med alle andre mennesker, ikke gjorde en dritt for å bedre situasjonen til den jødiske befolkninga i Tyskland eller i Europa som sådan. Situasjonen til jødene ble ikke noe bedre…snarere tvert imot. Åra etter OL i 1936 ble et umenneskelig helvette. I etterpåklokskapens lys så kan man lett si at er det ett OL som burde vært boikotta så var det det OLet der. I steden fikk nazistene svinge hakekorsflaggene sine, prestere publikumsrekord og sole seg i glansen av internasjonal anerkjennelse.

Ser man bort fra at emiren og gutta hans (ja..det er stort sett bare gutter. Damer og skeive folk får stort sett ikke lov til å være med å leke), så vidt vi veit, ikke driver å leker med tanken om å yppe til krig for å skaffe seg verdensherredømme, så står vi der igjen. Vi har valget skal vi play it nice og delta i et VM som avholdes i et land som er kronisk kjent for å notorisk bryte menneskerettighetene, eller skal vi holde oss hjemme og skrive i meldingsboka at det er uaktuelt for oss å bidra til legitimering av et udemokratisk regime som begår systematiske menneskerettsbrudd. Det er valget.

At dette her overhodet er en diskusjon på det nivået det er blitt er hårreisende. Greit at man mener boikott er dumt, men stå for det da. Ikke driv med sånne naive «vi er drit gode på å påvirke»-argumentasjonsrekker. Mener man idrett og politikk ikke bør mikses så er det et fair standpunkt som vi, selv om vi er uenige, kan kjøpe. Vi kan kjøpe det men samtidig vil vi skrike: Hva FAEN er det dere har gjort de siste 100 år da? Pampeveldet har jo brukt idretten sin til alt av politiske formål…når det passer for og gagner dem. Men hver jævla gang det er snakk om noe som potensielt kan gi konsekvenser: «må ikke blande politikk og idrett». Bitch, please! Om de ikke skal blande politikk og idrett så får de gi faen i å demonstrere for breddeidretten. Da må de bare la politikerne holde på, noe som i så tilfelle er helt fair. Det vi derimot ikke kjøper er det der blanda rettferdighetsforsøket som kjøres nå. Typ: «Det er dumt med den manglende ytringsfriheten og den behandlinga av gjestearbeiderne og sånn…men vi vil delta fordi da kan vi påvirke». Det blir rett og slett for dumt. Husk jødene og OL i Berlin 1936. Newsflash; de der blodflekkene de prøver å vaske vekk på skjorteermene blir ikke borte. De blir kanskje mer vage og sprer seg mer utover, men de vil fortsatt være der.

Risikoen for at Fotballen kommer til å sette seg i en situasjon hvor de vil stå på feil side i historiebøkene er nok ganske så stor. Og forresten…det er ikke bare historiebøkene de skriver seg inn i med negativt fortegn, men også i samtiden. Vi vet mer enn nok i dag til å vite at Qatar er et møkka land med et møkkastyre.

Vel…for å gjøre Svenna sine ord til våre: frem med pikken! Hvis ingen har baller nok til å si at vi ikke spiller et spill med regler som ikke ivaretar kjerneverdiene av det vi står får…vel så får de skrive seg inn på den feile sida i historiebøkene da. Det ettermælet byr vi på.

Legg igjen en kommentar