Dagboka tirsdag 8. desember 2020

Dette var kampen som for alvor viste at Vålerenga er tilbake i toppen av norsk fotball. Å vinne når det virkelig gjelder, da snakker vi. Det er noen tydelige likhetstrekk mellom Rosenborgs tilhengere og Trumps tilhengere. [poll id=»317″] Fotball handler om å vinne kamper, og for å vinne kamper må du som regel ha marginene … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 8. desember 2020»

Dette var kampen som for alvor viste at Vålerenga er tilbake i toppen av norsk fotball. Å vinne når det virkelig gjelder, da snakker vi.

Det er noen tydelige likhetstrekk mellom Rosenborgs tilhengere og Trumps tilhengere.

[poll id=»317″]

Fotball handler om å vinne kamper, og for å vinne kamper må du som regel ha marginene med deg. Noen ganger har du flaks, andre ganger uflaks. Vålerenga veit alt om å ha uflaks i slike sammenhenger, Rosenborg veit alt om å ha flaks. Twitter kokte i går kveld, og du kunne se alle mulige «eksperter» mene at Hovland skulle ha straffe, frisparket var riktig og ballen skulle ha blitt dømt i mål.

Den godeste Edvartsen brukte ordet skandale – altså samme mann som klarte å gi rødt kort til en blødende Bojan Zajic som bare hadde gått opp i en hodeduell og truffet Tromsø-spillerens hode. Edvartsen gjør alt for å få oppmerksomhet, og det er sjelden vakkert. Det er greit å mene at dommeren kan ha gjort feil, men skandale blir for dumt.

Norske journalister opptrer på samme måte. VG velger å sitere Tor Ole Skullerud når han på direkten sier «jeg synes det er straffespark til Rosenborg», men ikke når han har sett situasjonen mange ganger og sier at han skjønner dommer blåser hvis han blåser på holdingen i feltet.

I fjor skulle David Akintola hatt rødt kort på Valle, men dommeren så det ikke og RBK var heldige og klarte 1-1. I går følte Rosenborg seg snytt av dommeren, det ble de ikke, men dagboka skjønner at de er misfornøyd med det som skjedde på overtid av overtiden. Det var en sånn avgjørelse som isolert sett er riktig av dommeren, men likevel blir feil. Husk at dommeren blåste frispark til Rosenborg på en Vålerenga-corner like før pause – ingen for sto hvorfor.

Her kan du lese hele kampreferatet!

– Vi vet snart ikke hva de dømmer og blåser på, sa Åge Hareide til Eurosport etter kampen. Og da hadde han allerede uttalt: «Det er helt sinnssykt. Jeg er så lei av norske dommere». «Hver runde er det noe tull med dommerne», sa Erlend Dahl Reitan. Aron Dønnum fikk en kamps karantene i sommer for å snakke negativt om dommerne, men det er vel ikke mulig for NFF å reagere på selveste Åge Hareide og Rosenborg.

Faktum er at både Rosenborg og Vålerenga fikk hvert sitt billige gule kort i første omgang. Dino Islamovic spilte videre som om han ikke hadde fått kort, Fagermo tok etter hvert av Shala som hadde fått gult. Det er lov å bruke huet selv om du spiller for Rosenborg. Dino kan takke seg sjæl med den hodeløse taklingen på Dønnum. Senere på kvelden siterte Adresseavisen Dino på at han sa unnskyld til lagkameratene – litt merkelig av Hareide å klage på dommeren, da. Sju gule og ett rødt kort i år, sier også sitt.

Det er ikke så ofte det går mot Rosenborg, de har ikke noe vondt av det, dem, sa Fagermo til Eurosport om dømmingen.

Rosenborg klager nå like mye på dommerne som Mjøndalen – torsdag skal de møtes. Dagboka synes NFF bør gjøre et unntak og sette opp Svein-Erik Edvartsen som dommer i denne kampen – da får lagene som fortjent!

Ikke skyld på dommeren, pleide Eggen å si til alle som kom til Lerkendal og var misfornøyd med dømminga. Mye har forandret seg der oppe..

Bronsemedalje

Alt ser nå veldig lyst ut med tanke på bronsemedalje og Europa. Fjerde plass kan vi allerede ha sikret oss så uberegnelig eliteserien er, men med ett eller to poeng til, bør vi garantert være i Europa. Og med en seier mot Viking eller Start skal mye gå imot oss dersom det ikke blir bronsemedalje.

Hvorfor har vi blitt så mye bedre i år? Aron Dønnum var god også i fjor, og Bård Finne fungerte innimellom også i 2019, men Osame Sahraoui har blitt en vidunderlig forsterkning – en åpenbaring av en spiller. I tillegg betyr naturligvis Henrik Bjørdal mye for oss, men nøkkelen ligger et annet sted. Per dags dato er Vålerenga nemlig det laget i eliteserien som slipper inn færrest mål. 31 baklengs på 28 kamper er færre enn både Bodø/Glimt og Molde (begge har 32).

Det er den defensive strukturen som har satt seg i laget, og der har virkelig Fagermo bidratt. Vi er ofte kjipe og vanskelige å spille mot – i etablert forsvar er vi sjukt gjerrige kombinert med aggressivt press på ballfører – så lenge vi orker. Og vi har en solid keeper som bare er 20 år.

Rosenborg løftet seg på slutten og klarte dessverre å skape trøkk mot oss. Her burde vi spilt smartere, og her er også potensialet til laget. Fagermo snakket om at gutta må levere når det virkelig gjelder, og i dag klarte vi det fordi vi hadde litt flaks i sluttminuttene.

Strukturen i laget er den største forskjellen på Vålerenga anno 2019 og 2020. I løpet av de ni siste serieomgangene har vi fem seire og fire uavgjort = null tap. Forrige gang vi tapte var i september borte mot Bodø/Glimt. Men fysikken og kapasiteten kan bli enda bedre, og Fagermo er helt klart mannen som kan tvinge fram hele vårt potensiale.

Viking torsdag

Vi vant 2-1 over Viking i juni – torsdag møter vi dem i Stavanger. En «gammel» kjenning er tilbake i Viking: Islendingen Samuel Fridjonsson er hentet fra tyske Paderborn (han var i Vålerenga i 2017 og 2018). Hva det får å si for oss? Tja, det er vel større grunn til å frykte Veton Berisha som søndag satte sin 14. og 15. scoring i årets serie. Han kom innpå da det var en halv time igjen av kampen.

Champions League

Torsdag er det også Champions League. Vålerenga får besøk av Brøndby i første kamp, et Brøndby-lag som også har tre danske landslagsspillere i karantene. LSK Kvinner slo ut Brøndby av Champions League for to år siden, men Brøndby var helt klart det beste laget over to kamper. Brøndby deltar for øvrig i Champions League for 18. år på rad.

Vålerenga i dag

Det er bare to ting å gjøre i dag: Se på tabellen og høre om igjen Åge Hareide si: Jeg er så lei av norske dommere. Haha!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar