– Rappkjefta trener med glimt i øyet

Vidar Davidsen sier han kjenner Fagermo som «en meget dyktig fagmann; tydelig, streng, temperamentsfull, en litt rappkjefta trener med glimt i øyet. Det kler Vålerenga godt også imagemessig!» Vidar Davidsen har både vært spiller, trener og styreleder i Vålerenga, og var inntil 2018 ekspertkommentator på Viasat i 21 år. Der ble han byttet ut, men … Fortsett å lese «– Rappkjefta trener med glimt i øyet»

Vidar Davidsen sier han kjenner Fagermo som «en meget dyktig fagmann; tydelig, streng, temperamentsfull, en litt rappkjefta trener med glimt i øyet. Det kler Vålerenga godt også imagemessig!»

Vidar Davidsen har både vært spiller, trener og styreleder i Vålerenga, og var inntil 2018 ekspertkommentator på Viasat i 21 år. Der ble han byttet ut, men han blir ikke byttet ut som VPNs ekspert på Vålerenga. Og det gjelder selv om Vidar som landslagsspiller i 1986 gikk direkte fra Vålerenga til Lillestrøm – på billigsalg for under 100.000 kroner, skrev VG. Det hører med at det var mye styr i klubben den sesongen. Han erstattet Kjetil Osvold i LSK, som gikk til Brian Clough og Nottingham Forest, men det er en annen historie.

Slik du ser det, hva er det Vålerenga spillemessig gjør annerledes i seriekampene i år sammenlignet med i fjor – offensivt og defensivt?

– Jeg har ikke sett Vålerenga «live» ennå i år pga. korona-restriksjonene og heller ikke mange kamper på TV så grunnlaget er litt spinkelt, men noe har jeg lagt merke til: Laget har en mye bedre arbeidsmoral sammenlignet med i fjor. Dvs. vårsesongen i fjor var ganske god den, men det raknet fullstendig på høsten. Så langt i år ser laget mer robust ut, det jobbes hardere, og det jobbes mer samlet enn i fjor. De unge har blitt ett år eldre og har begynt å prege kampene i større grad. Og flere unge er på vei inn i 11’ern. Det viktigste er at Vålerenga har sluttet å tape jevne kamper.

Hva er det viktigste Fagermo har tilført Vålerenga?

– En mye tydeligere struktur både offensivt og defensivt. Defensivt fremstår de mer kompakte enten de står høyt eller ligger lavt. Mer aggressive i presset og de får frem mer temperament i spillet. Det blir spennende å se om det holder sesongen ut i år.  Arbeidskapasiteten i laget samlet sett ser bedre ut, og det er færre som «melder seg ut» når det røyner på. Laget angriper raskere enn i fjor (og takk for det) og med tydeligere samhandling enn tidligere årganger.

– Fra tidligere kjenner jeg Fagermo som en meget dyktig fagmann; tydelig, streng, temperamentsfull og litt rappkjefta trener med glimt i øyet. Det kler Vålerenga godt også imagemessig!

– Fagermo kan 4-3-3. Han kan prosessen med å fase inn unge spillere, gi folk ansvar og bygge selvtillit i et lag gjennom egen væremåte og trygghet på egen fotballfilosofi. Kanskje viktigst av alt: Det virker som han setter ferdighet/ung/potensial høyt i utvelgelse. Han tør utfordre spillere ved å gi de nye utfordringer fordi han ser ting som vanlige publikummere ikke ser, bl.a. at Myhre har kapasitet som venstre back.

– Fagermo utsondrer trygghet, en trygghet som det så ut som Deila gradvis mistet.

– Jeg gleder meg til å se dette laget med fulle tribuner fordi jeg tror dette laget med sin entusiasme vil bli enda bedre foran et sulteforet publikum på Intility. Og Fagermo blir garantert heit for Klanen. Men han må møte opp hver gang. Aldri gjenta «avstikkeren» etter Odd-kampen. Det tror jeg han er enig i.

Hvilke spillere har imponert deg mest i år, og hvorfor?

Av de etablerte: Tollås Nation virker mer solid og mer sjef enn i fjor.

Nâsberg enda mer kraftfull og roligere i toppen når det går fort, men han har fortsatt en del å gå på ifht ro/oversikt. Det kommer! Og en herlig innstilling. «My cup of tea»…

Oldrup Jensen ser ut som en god signering. Ballbehandling, oversikt, pasningsikker. Tempo kan bli enda et hakk vassere i ballbehandling og forflytning.

Dønnum fremstår mer og mer som en spiller som utgjør en forskjell. Herlig selvtillit, gode finter/kroppsbeherskelse og temperament. Mer kraftfull i spillet. Det siste er også hans store utfordring. Får han styr på «hodet» kan han bli virkelig god… Men så er det denne skulderen hans da…..

Unge:

Osame Sahraoui: Ballbehandling, dribling og føring av ball i særklasse med høyt tempo. «Catch me if you can» spiller. Raidet hans i Bergen var en «mini Messi» uten at vi skal legge mer i det! Stort potensial! Her er det viktig å holde bena på moder jord…. Får han ut potensialet kan det bli «gud bedre meg moro» på Intility.

2 gode unge «upcoming» keepere. Helt riktig å satse på de to. Amen!

Og så vet jeg det kommer flere unge….

Ps. Kunne nevnt flere, men det får vi ta senere…

Trenerne til Mjøndalen og Kristiansund har beskyldt Vålerenga for å drøye for mye med tiden. Hva tenker du om det?

– Det er trenersutring! Dette må Vålerenga gjerne gjøre. Å spille på resultat er noe av den kynismen Fagermo har tilført Vålerenga i år som de har manglet tidligere. Det synes på resultatene også. Nå vinner eller spiller laget uavgjort i jevne kamper. Der ligger mye av forskjellen på 3. plass og 8. plass… De fleste gode lag spiller kynisk når de må berge et resultat. Mot Odd og Molde tapte laget stort og fortjent og har sikkert lært av det.

Vålerenga har på 12 kamper fått 27 gule kort (tre av dem til keeperne våre) og 3 røde (det ene røde var vel feil). Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er et tegn på at vi har mer temperament, fysikk og innsatsvilje i laget i år. Det er en læringsprosess hvor det gjerne tipper litt over til å begynne med. Etter hvert lærer spillerne seg en finere balansegang mellom tøffhet og smartness. Jeg vil mye heller se spillere «blø for drakta» i overkant ivrige og pådra seg kort, enn å se på den slappe snillismen som preget laget i fjor høst.

Kan du si noe om hvordan Glimt spiller annerledes enn Vålerenga, og gjerne noen tanker om hva som er Glimts «hemmelighet»?

– Glimts hemmelighet er at de har jobbet strukturert etter en fast spillestil i mange år. De har hatt flere gode trenere på rad som har klubben i ryggen ifht ung satsing på nordnorske talenter. Meget dyktige på scouting/ signere riktige typer spillere utenfra ifht roller. Spillere som ikke nødvendigvis har hatt «store» navn før de kom til Glimt. På sitt beste spiller Glimt strålende 4-3-3 fotball på en måte som får Eggen i Orkdal til å grine av glede.

– Veldig gode i overgangsspillet og hvor pasnings-banene og timing i bevegelsene er meget godt drillet og lite overlatt til tilfeldighetene.  Foreløpig viser Glimt en enda bedre samhandling offensivt enn VIF. Defensivt vurderer jeg lagene som ganske like kvalitetsmessig.

– Har Glimt har vist litt dalende form i det siste? Litt jevnere kamper kan være tegn på det, eller at motstanderne er bedre forberedt. VIF sablet ned Glimt på Intility i fjor. Tror ikke det samme skjer i år, men på en god, kynisk dag vinner Vålerenga 2-1 mot Glimt, skriver Vidar Davidsen i epost til VPN.

[poll id=»287″]

PS. Foto er fra (S)Tore Krogstads 50-års lag i fjor.

Legg igjen en kommentar