Rekdal sammenlignet Glimt med Liverpool og Man City

Kjetil Rekdal har i sommer sammenlignet Bodø/Glimt med Liverpool og Manchester City. Hva kan vi egentlig vente oss når «alles yndlinger» kommer til byen? Bodø/Glimt er snakkisen i norsk Eliteserie i år – som de lenge også var det i fjor.  VPN er mektig imponert over hva de har fått til, og foran hjemmekampen i … Fortsett å lese «Rekdal sammenlignet Glimt med Liverpool og Man City»

Kjetil Rekdal har i sommer sammenlignet Bodø/Glimt med Liverpool og Manchester City. Hva kan vi egentlig vente oss når «alles yndlinger» kommer til byen?

Bodø/Glimt er snakkisen i norsk Eliteserie i år – som de lenge også var det i fjor.  VPN er mektig imponert over hva de har fått til, og foran hjemmekampen i juli i fjor, forklarte sportslig leder Aasmund Bjørkan (og eks-Vålerenga-spiller) suksessen slik:

– For det første har vi fått jobbe over tid med både spillergruppe og trenerteam. Vi har slik tatt steg og knekt koder jevnt og trutt i forhold til  både kultur og spillestil. I år har laget og mange av spillerne slått ut i full blomst, men grunnlaget ble lagt tre år tilbake da vi fant «lesten» vi fortsatt jobber etter i dag, skrev Bjørkan i en epost til oss.

Etter 12 kamper leder Glimt serien med tre poeng (og en kamp mindre spilt) foran Molde, og de har sjuke 43-15 i målforskjell. De scorer 3,58 mål i snitt i seriekampene, og vil dersom dette fortsetter ende opp med 107 scoringer. Vi må tilbake til 1997 og Rosenborg for å matche det (87 mål på 26 kamper og et snitt på 3,34 er fortsatt rekord i eliteserien).

– Hva er det som skjer? Løpskraft og høy gjenvinning, ja, men hvordan får de det til? En skikkelig analyse her hadde vært interessant. Er det noen bevegelser? Noe med oppspillene? Hvorfor får de det så sykt til og scorer så mye? Er de så jævlig gode, liksom? spurte Mini i lokalavisa AN i juli.

VPN kan ikke gi deg den analysen, men vi kan bidra med informasjon som kan forklare noe. For det første: Fire av sju spillere på toppen av VG-børsen er Glimt-spillere, og han som er på 7. plass er Eliteseriens toppscorer, Kasper Junker, med 10 mål og 5 assist. Dansken har bra fysikk, et godt venstreben og ble hentet til klubben før årets sesong for ca 3,5 millioner kroner fra Horsens.

Kantspilleren og den andre dansken, Philip Zinckernagel, angivelig kjøpt for 2 mill av Sønderjyske, er nå på utgående kontrakt og «kan bli solgt» når som helst. Han har 8 mål og 9 assist og skaper nesten alltid trøbbel for motstandere.

Så har du en av mange lokale helter, Jens Petter Hauge (født i 1999), som snitter på 7 poeng på VG-børsen. Han topper børsen og har 7 mål og 4 assist fra sin kantposisjon. Her er det verdt å merke seg at Hauge faktisk ble lånt ut til Aafk så sent som høsten 2018, og den høsten spilte han mer i 4. divisjon enn på A-laget til Aalesund. Lars Bohinen brukte han stort sett som innbytter i OBOS, men både Aafk og Glimt ville ha han med videre – valget falt altså på hjembyen i 2019.

Denne trioen står for 25 mål og 18 assist til sammen, altså nøyaktig 43 scoringer.

Drillo har på Nordic Bet sine nettsider pekt på en annen sentral Glimt-spiller (nummer to på VG-børsen): Patrick Berg.

– Patrick Berg er flink til å diktere rytmen i angrepsspillet til Glimt, han gjør det fra en defensiv midtbanerolle, der han veldig ofte vinner ballen fra motstander og setter i gang Bodø/Glimts lynraske og giftige angrep. Jeg vil kanskje si at Patrick Berg er den spilleren som har imponert meg mest så langt i sesongen, sier Drillo.

I samme intervju kom det fram at Patrick er den i Eliteserien som har vært involvert i flest pasningssekvenser som ender med skudd (per 22. juli). Glimt har tre spillere på toppen av lista, og det handler jo også om at klubben scorer flest mål i serien.

Lars Tjærnås har også prøvd å forklare fenomenet Bodø/Glimt. Vi siterer fra Aftenposten:

Når en pasning er på vei fra back til dyp midtbanespiller, har vingen allerede startet. Han vet at neste pasning blir spilt så raskt som mulig i det som så fint heter «rom to», mellom back og stopper hos motstander.

Det er ingen hemmeligheter. Ikke noe nytt. I norsk fotball vet alle hvordan Glimt spiller. Alle vet for eksempel at:

  • De utfordrer med ball fra bakre ledd for å skape overtall i midtbaneleddet, og for å spille over motstanders første ledd
  • Gjerne vinkler pasninger inn på egen halvdel, for så å vinkle ut på motstandernes, slik at mottager er rettvendt i mottaket
  • Fyller på med indreløperne på innlegg for å få flere siktepunkter og unngå selv å bli kontret på
  • Truer alltid rom både på utsiden og mellom spillere i bakre ledd hos motstander for å «strekke det» mest mulig

Alle vet det. Nesten ingen klarer å stoppe det, skriver han.

VG skriver at raskt kontringsspill i 4-3-3 har vært Bodø/Glimts varemerke siden Harald «Dutte» Berg satte Bodø på fotballkartet på 1960- og 1970-tallet. Aasmund Bjørkan og Kjetil Knutsen mener deres høye press gjør at de ofte vinner ballen høyere i banen, får kortere vei til mål og at de etablerer seg oftere som et dominant lag.

Knutsen sier «kraft» når han av VG blir bedt om å nevne den viktigste årsaken til at Glimt har gått fra å være et defensivt kontringslag til det de er i dag.

Haugesund og Brann har forsøkt å presse Glimt høyt – uten hell. De tapte henholdsvis 1-6 og 0-5. Sarpsborg holdt på å lykkes ved å legge seg lavt, også RBK, Kristiansund og Mjøndalen prøvde lavt press uten hell.

Trøsten for oss kan være at Glimt i de to siste kampene ikke har sett like freshe ut. I den 11. kampen kom deres første poengtap – 2-2 borte mot Stabæk. Da Glimt forsøke å gå for seieren på slutten av kampen brukte de lange baller uten adresse og de hadde et mye lavere tempo i angrepsspillet enn vanlig. Lagene hadde for øvrig like mye ball gjennom kampen.

Søndag vant de 3-2 over Godset, men det var Godset som hadde ballen mest og det var Godset som «vant» 13-4 i cornere på Aspmyra. Drammensklubben turte og klarte faktisk å spille Glimt lave, men hjemmelagte var mest effektive.

Så hva bør Vålerenga gjøre? Det er antagelig to nøkkelspørsmål i kampen: Hvilket lag har mest ork og klarer å løpe mest? Og hvor høyt bør Vålerenga presse Glimt? VPN har ikke svaret, har du?

[poll id=»288″]

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar