NM-dagboka lørdag 23. november 2019

Gratulerer til G16-laget som i går ble norgesmester i fotball. Damelaget må ha lykke til med finale i dag kl 16, og J19-laget skal ha for at de prøvde og kom til finalen. Dagboka i dag handler egentlig bare om to ting: Våre talentfulle 16-åringer og hva som skjer med dem og damelaget. Vålerenga Damer … Fortsett å lese «NM-dagboka lørdag 23. november 2019»

Gratulerer til G16-laget som i går ble norgesmester i fotball. Damelaget må ha lykke til med finale i dag kl 16, og J19-laget skal ha for at de prøvde og kom til finalen.

Dagboka i dag handler egentlig bare om to ting: Våre talentfulle 16-åringer og hva som skjer med dem og damelaget.

Vålerenga Damer vedtok en sportsplan i mars 2018, og målet for 2019 var følgende:

Resultater serie: Topp 2
Resultater NM: Kongepokal
Utviklingsmål: Bedre defensivt kollektivt og individuelt- slippe inn under 20 mål i serie og bedre til å score mål. Utnytte minst 30% av sjansene og score minimum 50 mål i serie.

2020
Resultater serie: Vinne toppserien.
Resultater NM: Hente bøtta.

Vel, i dag er vi i finalen og vi klarte som kjent andre plass i serien som gir Champions League-kvalik i 2020. Vi er der vi skal være. Riktignok scorte vi 41 og ikke 50 mål og vi slapp inn 24 mål og ikke under 20 i serien, men skitt au. Uansett hva som skjer i dagens NM-finale er sesongen en suksess!

Aftenposten har  dag en veldig bra artikkel om historien til Vålerenga Damer – det er anbefalt lesning (muligens bak betalingsmur).

Her forklares det at Vålerengas vei mot toppen av norsk kvinnefotball startet så smått allerede i 2006. Vålerenga etablerte et eget styre på kvinnesiden og startet opp fotballskoler for å rekruttere jenter til klubben. Oppturen med A-laget startet derimot noen år senere, da Cecilie Berg-Hansen ble hovedtrener, skriver Aftenposten.

Utvikle talenter

Vålerenga vant altså 2-1 over Viking i gårsdagens NM-finale i G16. Du kan lese mer om kampen her. Og nå er som vanlig spørsmålet: Hvordan kan Vålerenga best utvikle disse gutta videre?

Begge foto: Thomas Brække Sæteren

Romsdals Budstikke hadde i sommer en veldig interessant artikkel om «historien om gullguttene som forsvant». Ingressen er:

I videoen over jubler Molde-juniorene etter cupfinaleseier mot Rosenborg for to år siden. I dag er hele den gylne årgangen til Molde Fotballklubb er borte. Hvorfor spiller ingen på A-laget til Molde?

Vi klipper videre fra artikkelen om Moldes «berømte» 1999-årgang:

For to år siden ble de norgesmestere for andre gang. De imponerte mot europeiske toppklubber. Mange av dem har spilt på aldersbestemte landslag. Nå er alle de 20 år gamle stortalentene ute av klubben. Hvorfor spiller ingen fra tidenes mest lovende årgang på A-laget til Molde?

En av de som var med på hele 1999-årgangens opptur var Thor-Olav Moe. Han sier til lokalavisa at mange spillere ikke fikk muligheten i Molde, og gir eksempler:

– Erlend Hustad ble ikke satset på i MFK og dro til Notodden i 2. divisjon. Nå blir han Brann-spiller. Og hvor er Ottar Magnus Karlsson, som skulle bli Moldes nye toppscorer for et par år siden? Det er mange slike eksempler. Poenget er at MFK har hentet mange svake spillere som har tatt opp en plass i stallen og treningshverdagen. Her burde det i stedet vært plass til noen egne juniorer, sier Thor-Olav Moe.

Gjennomgangstonen i hele saken er at Molde har skuslet bort en haug av talenter. Høres det kjent ut?

Spørsmålet er derfor: Hva gjør Vålerenga Fotball nå med sine talenter? Hvordan skal de ivaretas? Hvem bør Vålerenga satse på? Sander Werni, Peter Godly Michael, Mayron George eller burde vi kjøpt Moses Mawa i sommer? Ofte er det disse valgene som avgjør om et talent får muligheten eller ikke i tillegg til om talentet klarer å ta nivået når muligheten dukker opp.

[poll id=»237″]

Sølv til J19

Vålerenga J19 tok ledelsen 1-0 (Marit Emaus Flaa) i sin finale i går, men dessverre endte det i 1-9-tap. Klepp ledet bare 2-1 ved pause, men sju baklengs i 2. omgang gjorde at det til slutt ikke så vakkert ut. På 4-1 var vi også uheldige og lagde selvmål.

VPN er uansett veldig stolte av jentene. Klepp har tross alt et supertalent i sine rekker som er tatt ut på damelandslaget (Elisabeth Terland), og vi har åpenbart fortsatt noe å jobbe med!

Vålerenga i dag

Det er hockey kl 16 på furuset mot Stjernen og NM-finale for damer i Telenor Arena kl 16 mot fugla. I morgen er det Vålerenga – Molde på Intility.

 

Legg igjen en kommentar