Dagboka fredag 26. juli 2019

Igjen ruller Vålerenga-fotballen. Damene skal ut i tellende kamp, mens herrene må vente en uke til. Også er vi ikke helt ferdig med Ejuke-gate. Vålerenga mot Sandviken Bergen er et underlig sted. I stedet for Sandvika, som ville vært det naturlige, har de noe så abstrakt som «Sandviken». (De har også steder som Florida og … Fortsett å lese «Dagboka fredag 26. juli 2019»

Igjen ruller Vålerenga-fotballen. Damene skal ut i tellende kamp, mens herrene må vente en uke til. Også er vi ikke helt ferdig med Ejuke-gate.

Vålerenga mot Sandviken

Bergen er et underlig sted. I stedet for Sandvika, som ville vært det naturlige, har de noe så abstrakt som «Sandviken». (De har også steder som Florida og Paradis, men det er mer et mindreverdighetskompleks enn noe annet).

Uansett!

I morgen er det endelig klart for Toppserie-ball igjen. Vålerenga møter Sandvikaen på Intility Arena. Kampen starter allerede 14:00 og sola skal stå høyt på himmelen. Husk solfaktor!

Scorer Natasha Dowie mot Sandviken? (foto: Eivind Hauger)

Begge Vålerengas VM-helter er med i troppen. Sherida Spitse vant dessverre ikke VM, men hun fikk med seg en helt ålreit sølvmedalje. Ajara Njoya gjorde sakene sine godt for Kamerun og ble til og med nominert til VMs beste mål.

Dette tror vi blir gøy. Vi kan ikke gjøre annet enn å glede oss. Deilig, solfylt stadion og flott fotball er et trekkplaster uten like i sommer-Oslo.

Treningskamp for gutta

I Sarpsborg har de lagt nytt kunstgress. Dette skal Vålerenga være med å innvie. Klokka 12:00 i morra spilles det derfor treningskamp mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga. Dere kan ikke forvente å se noen nye ansikt tror vi, men det er fort noen som mangler fra tidligere i serien. Kampen er gratis for alle.

Spillere ut 

Som nevnt er det noen spillere som har forsvunnet. Chidera Ejuke er solgt til Hereenveen, og fordi Vålerenga 2 har rimelig god kontroll på opprykket fra Norsk Tipping-ligaen sender klubben spillerne Sakarias Opsahl og Oskar Opsahl på lån til klubber litt høyere i ligasystemet. Oskar setter kursen til Skeid, mens Sakarias drar ut av byen til Ull/Kisa. Dette er noe vi syns er veldig lurt. Gutta er tydeligvis klare for bedre matching og utlån gir spillerne mulighet til å teste seg selv på et nivå VIF2 ikke kan gi dem uten at klubben mister dem.

En spiller som var forventa å forsvinne var Chidera Ejuke. Vel, vi i VPN forventa i alle fall at han dro i år. Det har falt en del litt tungt for brystet. Selv etter Aperopets eminente forklaring på hvorfor Vålerenga må selge er det støy på sosiale medier og på forumet.

Her prøver en Mjøndalen-spiller å holde Chidera Ejuke igjen i Norge og Eliteserien. (Foto: Grydis.no)

Argumentet som oftest går igjen for ikke å selge Ejuke er: «Det er bedre å beholde Ejuke enn å selge seg fra medalje og dermed Europa League-plass, siden det er mer å hente i Europa enn det er å hente nå på et salg».

La oss se litt mer på dette.

Ifølge mediene kosta salget Hereenveen €2 millioner. Dette er mellom 19 og 20 millioner kroner. Tar vi utgangspunkt i kun pengesummen, og ikke når summen kommer inn, vil ikke en ren Europa League-kvalifisering komme i nærheten. «Hæ? Men Sarpsborg og Rosenborg tjente jo millioner på deltagelsen sin i fjor!» sier du kanskje. Og ja, det stemmer, men de kom til gruppespillet.

Den summen klubben får for å delta i kvaliken er ikke spesielt høy:

  • Første runde: €240 000 (ca 2,4 mill)
  • Andre runde: €260 000 (ca 2,6 mill)
  • Tredje runde: €280 000 (ca 2,8 mill)
  • Slått ut av playoff: €300 000 (ca 3 mill)

Sluttsummen (om klubben blir slått ut av playoffen) er ca 10,8 millioner kroner. Det er halvparten av salget av Chidera Ejuke. Det er først om klubben kommer inn i gruppespillet de «store» pengene kommer. I fjor regnet Sarpsborg 08 med å tjene opp mot 50 millioner på selve gruppespillet.

Hadde Vålerenga kommet til gruppespillet i neste års Europa League ville penga selvfølgelig bli tjent opp, men det er ikke en automatikk i at Ejuke hadde sparka oss dit. Først måtte klubben havna på topp tre i Eliteserien. Det kan fortsatt gå, men vi veit ikke om det vil gå. Havner klubben utenfor topp-3 og Ejuke ikke blir hentet i vintervinduet har klubben tapt 20 millioner. Det er ikke særlig bra butikk.

Om så Vålerenga klarer å komme inn i neste års kvalik så er det fortsatt fire runder for å komme inn. I år møtte Brann storlaget Shamrock Rovers og tapte. De røyk i første runde, fikk 2,4 millioner og en del dårlig presse. Så er det litt tombola hvilke lag man kan møte. Du kan få et rimelig ålreit lag, eller du kan få et lag du i teorien skal valse over. I tredje runde er det plutselig vanskelig. Vålerenga er garantert useedet i den runden. Det hadde vært gøy med tur til Barcelona (Espanyol) eller Wolverhampton, men er det noen som tror Vålerenga hadde vunnet over to kamper mot de lagene?

Så er det en runde til før et eventuelt gruppespill.

Men alt avhenger av at laget klarer å ende opp på en av de tre beste plassene i Eliteserien.

Og da har vi ikke engang snakket om når penga kommer inn på konto.

Om Ejuke gikk for en flat sum så har de kanskje allerede kommet inn. De fiktive pengene fra en Europa League-deltakelse kommer ikke inn nå. Akkurat når de blir utbetalt veit vi ikke, men de kommer tidligst i august 2020. Om ca ett år.

Skjønt, kommer klubben seg til gruppespillet er Ejuke-summen betalt inn – men det er en gambling vi ikke tror er spesielt lønnsom.

Vålerenga i dag

Vi forbereder oss mentalt på å stå på tribunen igjen. Også nyter vi aircondition på Bohemens quiz. Vi er der nå. Også er vi på Vertshuset der vi sitter i bakgården, eller på uteserveringa til Øst med en burger i hånda. Også prøver vi å forstå hvordan Europa League 2-systemet skal fungere. Kanskje det blir moro-kamper i Europa fra 2021?

Legg igjen en kommentar