Hvor bra er egentlig Bajen-klacken?

Gutta er tilbake i trening, men det er fortsatt ferietid i norsk fotball. VPN har i juli latt seg imponere av den klubben som trekker flest tilskuere i Norden: Hammarby. [poll id=»192″] Mandag 22. juli – midt i sommerferien – kom 21.161 tilskuere mot middelmådige Elfsborg fra Borås (fire timers kjøring fra Stockholm). Riktignok et … Fortsett å lese «Hvor bra er egentlig Bajen-klacken?»

Gutta er tilbake i trening, men det er fortsatt ferietid i norsk fotball. VPN har i juli latt seg imponere av den klubben som trekker flest tilskuere i Norden: Hammarby.

[poll id=»192″]

Mandag 22. juli – midt i sommerferien – kom 21.161 tilskuere mot middelmådige Elfsborg fra Borås (fire timers kjøring fra Stockholm). Riktignok et par tusen færre enn snittet på Hammarbys hjemmebane i år, men likevel. Verken FC København, Brøndby, IFK Gøteborg, AIK, Djurgården eller Rosenborg har like mange tilskuere.

Hammarby er det nærmeste vi kommer en søsterklubb til Vålerenga og våre fans. Klubben kommer fra arbeiderstrøket Sødermalm i Stockholm, og Bajen Fans (stiftet 1981) er tilnærmet det samme som Klanen. Begge har historisk sett vært ledende på supporterkultur i sine hjemland. Det var liksom her de startet med organisert sang på supportertribunen – inspirert av tippekampene fra England på 1970-tallet.

Den store forskjellen er at Hammarby har mange flere supportergrupperinger enn oss (Hammarby Ultras, Ultra Boys, Söder Bröder og E1 Ultra). Det finnes sikkert flere også. De har hatt ultras og trommer i over 20 år, og i dette innlegget skal vi se nærmere på noen punkter som Vålerenga/Klanen/ultras/vi kan la oss inspirere av.

Men aller først: VPN våger den påstand at du får bedre tribunestemning på en hvilken som helst Hammarby-hjemmekamp enn de aller fleste Premier League-kamper med «turister» på tribunen. Og skal du virkelig oppleve topp stemning, dra til Stockholm søndag 22. september for å se Hammarby mot AIK. Eventuelt 6. oktober når Hammarby spiller mot Djurgården (de er liksom Lyn). Djurgården og Hammarby spiller begge sine hjemmekamper på Tele2 Arena (det har de gjort siden 2013), mens AIK spiller på Friends Arena utenfor Stockholm (Solna komunne). Så AIK er på en måte Lillestrøm. Kampene mot AIK kalles derfor länsderby (fylkesderby).

Her kan du oppleve stemningen etter at Hammarby går opp til 5-2 i mandagens kamp, og de synger:

Grön och vit, tillsammans är vi Hammarby, ifrån Södermalm, vi krigar för vårt lag, och går rakt in i striden!

Poenget er uansett: Du får en fantastisk opplevelse når disse lagene møtes. Eller som Kjetil Wæhler sa til Dagsavisen for fire år siden:

– Intet stygt ord om Klanen, eller andre lags supportere, men det trøkket svenskene har på mange av kampene, er vi ikke i nærheten av. Kulturen er annerledes i Sverige. Det er flere folk på toppkampene, det er herlig stemning på tribunene. Det koker i byene, media er på med fullt trøkk, sier Kjetil Wæhler til Dagsavisen.

 

 • Før kampen – på puben under stadion – ble en tidligere storspiller intervjuet. Denne gang var det Trym Bergmann fra Horten, som faktisk vant gull med Bajen i 2001. Moro å høre han mimre. Dagens dametrener snakket også om da han spilte på A-laget.

 

Døvetolking.

 

 • Alt som sies av speaker døvetolkes på storskjermene. Blir det for mye og for politisk korrekt? Nei, det er kult.
 • Vi har Vålerenga kjerke, som er fantastisk, men Hammarby har sangen «Just idag är jag stark» (dette klippet er fra Superettan i 2014), som er en helt perfekt sang før kampen starter. Den brukes til og med før start på Ironman-konkurranser i Sverige.
 • Jag har väntat så länge på just den här dan
  Och det är skönt att den äntligen kommer
  Väntat så länge på just denna dag
  Den ger lust när den kommer
 • Det er BETYDELIG yngre folk på Hammarbys «supportertribune» enn hva tilfellet er på våre kamper. Bajen-klacken består av veldig mange tenåringer som holdt trøkket oppe i 2 x 45 minutter. På langsidene var mer familiepreg og menn med barna sine (men også der var de ivrige).
 • Forsangere finnes over alt, men Bajen kjører den fransk-italienske-stilen: To står nede med roperter og starter sanger og ser og kommanderer hele tiden mot folka på tribunen, og to står på øvre tribune og gjør det samme. Der oppe er også trommene, og det er derfra alt styres. Hvilke sanger? Hvor lenge? Der oppe er flere typer ultras og en del andre grupperinger.

i

 • Det synges mye litt kjedelig typ «vi er Hammarby» (trommer osv) og «Hammarby – heia bajen», og humor er ganske så fraværende. Ja, litt kjedelig, men trøkket er der mer eller mindre hele tiden. Det var for øvrig ingen sanger om motstanderen.
 • Begge langsidene er i lange perioder virkelig med. Når klacken i svingen synger for å få med langsidene, kommer de etter hvert. Og da kommer et voldsomt trøkk og svingen roper «Hammarby», den ene langsiden svarer «grønt» og den andre langsiden svarer hvit. Og dette gjentas masse, og med andre sanger senere.
 • Hos oss legges de store flaggene ned under matchen, men ikke her. De store flaggene viftes det med konstant under hele kampen. Ja, det er litt irriterende når du faktisk ikke ser hva som skjer, men kan det funke likevel?
 • Hammarby har ingen fysisk supporterbutikk, det er Intersport som står for salget. Utvalget i deres butikker var ganske døvt, også på deres store stand utenfor stadion. Men i pausen – ved kioskene inne på arenaen – der ble det solgt mye fett supporterutstyr. Det kunne se ut som mye var hjemmelagd, men salg av klistremerker, t-skjorter, shorts, flagg og diverse så virkelig lekkert ut – og det var ikke en sportskjede som sto for salget.
 • Du får kjøpe øl på kamp, men svensk mellanøl som er på 3,5 prosent. Usikker på hvor mye som må drikkes for å bli drita.
 • På slutten av kampen får bajen-klacken med seg hele stadion – og alle står opp og synger med (minus de 100 gulkledde fra Borås). Det var eneste gang de ba alle reise seg, og det fungerte dritbra.
 • Etter kampen går spillerne sin sedvanlige takkerunde – også til langsidene. Det eneste å plukke opp her var at da spillerne etter hvert var på vei til garderoben, ble dagens lirare ropt tilbake med ordene: Gi oss en sang! Da begynte Imad Khalili (to-målsscorer i 5-2-seieren) å synge på en sang han valgte, og klacken fulgte opp.

Undertegnede har ikke sett Berlin FC Dynamo (kjent stasi- og nazi-klubb) og SV Babelsberg (kjent for supportere som er left-wing og anti-fascister) spille kamp på fjerde nivå i Tyskland (de møtes nå på søndag kl 1330). Altså ikke all verdens erfaring. Men skal du oppleve fotballstemning i Norden, og Vålerenga ikke er nok, anbefaler VPN at du tester ut svensk fotball. Rettelse: Hammarby eller et derby i Stockholm.

Ja, mandagens kamp ble vunnet 5-2 og Hammarby ledet gjennom hele kampen. Det er lett å være god i medgang. Men undertegnede så Hammarby tape 0-2 borte mot Häcken (det er i Gøteborg) 1. juli, og de ca 800 tilreisende supporterne gjorde en jævlig bra jobb i en kamp som var kjip på så mange måter.

Har du lyst på en stor supporter-opplevelse? Reis til Stockholm. Fotballmessig er det vel ikke all verden – tipper Vålerenga hadde slått dem. Men engasjementet er fantastisk.

PS. Litt skuffende at Vidar Kjartansson ikke spilte kampen for Hammarby – lånekontrakten er ferdig og han er tilbake i Russland. Men VPN fikk se en tidligere eks-Vålerenga: 37-årige Stefan Ishizaki. Han spilte for oss i 2005 (da vi ble seriemester) – uten å imponere. Stefan ble byttet ut i det 68. minutt av kampen…

Häcken – Hammarby 2-0. 1. juli.

 

 

 

 

 

 

En kommentar til «Hvor bra er egentlig Bajen-klacken?»

Legg igjen en kommentar