Dagboka søndag 9. juni 2019

Vålerenga 2 tapte dessverre toppkampen i går mot Tønsberg, men leder fortsatt serien. A-laget spiller treningskamp i kveld kl 19 og Trolls har seriekamp kl 14 og dagboka bruker i dag tid på kvinnefotball og er innom en viss Ada. Sander Werni sendte Vålerenga 2 i ledelsen, men gjestene fra Tønsberg utlignet. I andre omgang … Fortsett å lese «Dagboka søndag 9. juni 2019»

Vålerenga 2 tapte dessverre toppkampen i går mot Tønsberg, men leder fortsatt serien. A-laget spiller treningskamp i kveld kl 19 og Trolls har seriekamp kl 14 og dagboka bruker i dag tid på kvinnefotball og er innom en viss Ada.

Sander Werni sendte Vålerenga 2 i ledelsen, men gjestene fra Tønsberg utlignet. I andre omgang skriver klubbens sider at det bølget frem og tilbake, og begge lagene hadde store sjanser til å score det neste målet. Da klokka passerte 90 minutter virket det som begge lagene var fornøyd med ett poeng, men i det 92. minutt satte FK Tønsberg inn kampens siste scoring.

Dermed var et kjipt overtidstap et faktum. Riktignok leder gutta fortsatt serien, men med tapet tetter det seg til i toppen. Mandag 17. juni er det ny kamp hjemme mot Ready; søndag 7. juli kl 18 borte på Bislett venter Lyn, som også henger med i toppen. Say no more!

Ronnys menn

Er du sugen på å se A-laget igjen, får du altså muligheten i kveld. Aki tar med seg sin gjeng som skal spille kvalik til Champions League senere i sommer, og vi får en grei gjennomkjøring en uke før bortekampen mot Rosenborg.

Treningskamp mot Lyn

Damene spilte fredag treningskamp mot Lyn. Verken Lyn Damefotball eller Vålerenga Damefotball sine hjemmesider er oppdatert og kan si noe om resultatet av treningskampen. Hvorfor er det egentlig sånn? Det er for tiden mye snakk om at damefotballen ikke blir tatt seriøst, men når klubber i Toppserien ikke klarer å oppdatere egne sider, vil det være lett for media ikke å gjøre sin del av jobben. Det ser ut som Lyn vant treningskampen 2-1 (ref toppfotballkvinner.no), men mer vet vi ikke.

Vålerenga Trolls

Er du keen på amerikansk fotball og Vålerenga, kan du se Vålerenga Trolls spille mot Eidsvoll 1814’s klokka 14 i dag. Eidsvoll vant 34-0 da lagene møttes i mai.

[poll id=»185″]

Ada Hegerberg

Det gleder dagboka stort at Norge startet fotball-VM med seier 3-0 over Nigeria. Gratulerer! Nå gjelder det å følge opp mot Frankrike onsdag.

Vi som skriver på VPN er ikke alltid enige, så nå kommer noen tanker om Ada Hegerberg, NFF og det norske kvinnelandslaget som kun er denne dagbokistens tanker.

29. august 2017 sendte Ada ut en pressemelding om at hun tar pause fra landslagsspill.

Beslutningen er ikke bare en konsekvens av årets EM, men er basert på mine erfaringer med landslagene over lang tid. Jeg vil framover bruke all energi i Lyon, – det er der jeg nå kan videreutvikle meg som spiller… Det er viktig å understreke at begrunnelsen for min beslutning i stor grad ligger utenfor Martin Sjøgrens treneransvar…  Jeg kommer ikke til å utdype dette nærmere i mediene.

Dersom Ada hadde holdt ord og ikke utdypet dette nærmere i mediene, ville hennes avgjørelse vært upåklagelig. Det er fair å si hva du mener samtidig som du gir deg på landslaget og lover å holde kjeft – og avslutte med et «lykke til videre, jenter». Sannheten er imidlertid at ballen ikke er lagt død og at Ada nå igjen har løftet problemstillingen: NFFs manglende prioritering av damefotball.

Denne dagboka er helt sikker på at Ada har rett når hun påpeker manglende tøffhet, manglende satsing og forskjellsbehandling i kvinnefotballen versus gutta. Men er det bare NFF som er problemet? I Lyon spiller Ada bare unntaksvis på hovedbanen med plass til nærmere 60 tusen tilskuere, som regel går hennes seriekamper på en liten treningsbane med plass til 1.500 tilskuere. Dersom dette hadde vært tilfelle for Norges kvinnelandslag eller norske klubber, tipper jeg flere enn Ada hadde vært ute og slengt med leppa. Men i Frankrike er alt bare stas.

Etter at hun trakk seg fra landslaget har Norges Fotballforbund inngått en historisk avtale som sikret likelønn for herre- og kvinnelandslaget. Den var unik i verden, og flere land har fulgt opp i ettertid. I følge familien Hegerberg har verken NFF, norske fotballkretser eller klubber vært flinke nok til å legge ting til rette for jenter som vil bli gode i fotball. Det var mamma, pappa og familien, og eksterne hjelpere som Steinar Hoens tidligere høydetrener jobbet med søstrenes spenst, en annen trener var hentet inn for å forbedre hurtigheten og motorikken og Tom Nordlie var en samtalepartner og mental støtte i prosessen med å takle både med- og motgang. Det var kun familien og deres evne til å hente eksterne hjelpere som har gjort søstrene gode.

VG skrev da hun fikk Gullballen i fjor at «hun hadde åpenbart følt at Norges Fotballforbund ikke var profesjonelle nok i sin kvinnesatsing, selv om det fremdeles ikke er åpenbart akkurat hva hun er misfornøyd med». I intervjuet som ble offentliggjort rett foran fotball-VM har hun konkretisert noe mer:

NFF har aldri tatt oss seriøst som landslag. Det er den følelsen jeg har hatt siden jeg ble tatt inn for første gang, som blodseriøs ungejente på U15, sier hun. Og hun viser til at kvinnelaget i 2017 bare får med seg èn T-skjorte å representere i under EM, og at de må spille med sokker som er for store på landslaget.

Dagboka ser på Ada som en stjerne i Ronaldo- og Zlatan-klasse, en åpenbar ener som vil bli behandlet annerledes og som stiller høye krav til omgivelsene. Tobias Grahn, Ronaldo og Ada har alle noen likheter: De vil ha særbehandling, og for Adas del kan det gi utslag som at de andre på laget sammen løper ned utpå banen etter en kamp, mens hun går alene i garderoben.

Over 100 spillere i Toppserien avga stemmer på Årets lag, men under ti prosent stemte på Gullballen-vinner Ada. Dermed kom ikke Ada med på årets lag i Norge i 2018, en avstemning gjort av spillerne selv. Det er selvsagt idiotisk. Men når Ada velger å kritisere NFF, glemmer norsk media den andre siden av denne konflikten. Og det er Ada selv og hennes væremåte. Mange i landslaget har åpenbart problemer med stilen hennes, og det kan minne litt om da Zlatan sa han ville spille for det svenske landslaget igjen – men så ville de ikke ha han med.

Hvorfor er Ada besatt av å påpeke hvor dårlig det er akkurat i NFF? Hvorfor ikke se at kvinnefotball får for lite oppmerksomhet over alt? Jean-Michel Aulas (70) eier og driver Olympique Lyonnais, noe han har gjort siden 1987. Han er et unntak. En offensiv frekkas som kan twitre negativt om sin egen spiller Memphis Depay og hans holdninger, samtidig som han ser alle damelagets kamper og er på godfot med spillerne. Ada liker han og skryter av at han også har satset på damefotball.

Hjemme har det ikke vært noen som ville investere i damefotball fordi det liksom ikke er et produkt å investere i. Men grunnen til at det ikke er et produkt, er jo at ingen har villet investere i det, sier hun til Morgenbladet.

Ada har åpenbart ikke fått med seg at Avaldsnes i flere sesonger kunne satse tungt på grunn av investoren Arne Utvik. Per Berg har hjulpet LSK og i Vålerenga har Ole Richard Anfinnsen bidratt med mange penger til damelaget.

Verdens beste kvinnelige fotballspiller vil alltid få oppmerksomhet i vår lille andedam – uansett om hun har rett eller ikke. Media fungerer slik at alle som kan mene noe om Ada og NFF får oppmerksomhet fordi Ada er en stor stjerne. Litt sånn som når media leter etter noe å skrive om og kan putte Vålerenga inn i det, da har du en vinkel. Ada og Vålerenga er begge større enn seg selv.

Dagboka håper noen journalister undersøker om NFF faktisk er så dårlige på kvinnefotball som Ada skal ha det til. I det kjente Josimar/Morgenbladet-intervjuet gjøres det ingen forsøk på å sette Adas påstander i kontekst. Hun får ingen vanskelige spørsmål tilbake, men det hele fremstår som et koseintervju/hyllest av en norsk stjerne.

Bruker for eksempel franske, engelske, tyske og spanske dame- og herrelandslag like mye penger på sine landslag fra de er 15 år og til og med senior? Prioriteres gutter og jenter likt? Er det bare Norge som ikke er gode nok?

Vålerenga i dag

Kampstart klokka 19.00 og inngang 1 åpnes for alle publikummere klokka 18.00. Det er fri adgang for alle med sesongkort, samt alle under 18 år. Øvrige betaler 100 kroner i døra (kort eller kontant).

 

 

Legg igjen en kommentar