Dagboka torsdag 9. mai 2019

Dagboka, som nesten kommer hver dag, byr i dag på Ranheim, Russland, Klepp, Sander Werni og en merkelig klubbkultur vi får brekninger av. Stille før stormen Torsdager er liksom ingen høydare for oss som følger Eliteserien og Toppserien. De som runker til pengefotball får jo sitt dekket etter noe som påståes å være episke kamper … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 9. mai 2019»

Dagboka, som nesten kommer hver dag, byr i dag på Ranheim, Russland, Klepp, Sander Werni og en merkelig klubbkultur vi får brekninger av.
Stille før stormen

Torsdager er liksom ingen høydare for oss som følger Eliteserien og Toppserien. De som runker til pengefotball får jo sitt dekket etter noe som påståes å være episke kamper der noen lag fra England vant et par kamper tirsdag og onsdag. Gøy for dem, selvsagt, men særlig sjel og identitet bringer det ikke med seg.

Her på berget venter vi på lørdag. Da spiller Vålerenga mot Klepp. Klepp er et uløst mysterie for Dagboka. Ikke forstår vi helt hva de sier, ikke forstår vi helt hvor det er. Altså, det er jo en plass mellom Bryne og Stavanger. Allikevel har ikke Klepp noen av egenskapene til Stavanger eller Bryne. Det skal de kanskje være begeistra for, all den tid verken Stavanger eller Bryne er noe å skrive hjem om.

Fra Klepp kommunes hjemmesider lærer vi at deres visjon er «barna vår fremtid», noe som ikke gir mening på veldig mange nivåer. For å finne ut hva vi kan gjøre i Klepp, før og etter kamp, finner vi at kommunen stort sett byr på hybbyverksted og fullmånekveld. Fullmånen kommer jo jevnt og trutt og det er merkelig å måtte ha dette fenomenet i en aktivitetskalender.

Fotballmessig skal vi ikke så langt ned på lista for å finne Klepp, de har ett poeng mindre enn Vålerenga og ligger på fjerdeplass. Vålerenga ligger som kjent på plass nummer to. Det borger for rein overkjøring av pikene i landbrukskommune og en rolig opplading til 17. mai.

 

Vi venter jo også på søndagen. Da spiller Vålerenga mot Ranheim. Ranheim er et uløst mysterie for Dagboka. Ikke forstår vi helt hva de sier, ikke forstår vi helt hvor det er. Altså, det er jo en plass mellom Trondheim og Hell. Allikevel har ikke Ranheim noen av egenskapene til Trondheim eller Hell. Det skal de kanskje være begeistra for, all den til verken Trondheim eller Hell er noe å skrive hjem om.

Det vi har lært er at Ranheim omtales som «bydel i Trondheim» av Store Norske leksikon. Når bygdene skryter på seg bydeler, da veit du stormannsgalskapen er desentralisert. Om du vil gjøre mer enn å se fotball i Ranheim har de ikke annet å by på enn et «bydelsmuseum» med egen skiavdeling. Vi kjenner det sitrer.

Fotballmessig er Ranheim bare en skygge av seg sjøl. I fjor var de et lag med futt, fart og evne til å overraske. Nå ligger de på tiendeplass utelukkende fordi Sarpsborg, Stabæk og Lillestrøm er mer ræva enn Ranheim. Vålerenga vaker på sin side i toppen. Joda, det blir rein overkjøring av guttene fra industri- og landbruksbygda og en rolig opplading til 16. mai.

I morgen smeller det

Da Christian Overbeck satt tekst til Mozart og skapte «Kom mai du skjønne milde» var det hockey-VM han tenkte på. I årets tropp finner vi Stefan Espeland, Tobias Lindström og Martin Røymark fra Vålerenga. Selvsagt er det en haug spillere med fortid i Vålerenga og, men enten er du Vålerenga eller så er du det ikke.

I følge Nettavisen er visst ekspertene uenige om Norges sjanser i mesterskapet. På den ene siden mener Bjørn Erevik at det er lov å håpe på kvartfinale, mens Espen Knutsen mener det blir kamp for å unngå nedrykk. For å unngå den kjipe kampen mot nedrykk sier Espen Knutsen det defensive er avgjørende.

De må først og fremst ha fokus på det defensive, det er det ikke noen tvil om. Hvis man skal styrte framover og blottlegge seg, da får du mange baklengs. Så de må være «tighte» bakover, ha en bra keeper og satse litt på overganger og overtall.

Mange mener Russland er tøff motstander, men her er Dagboka helt ubekymra. Vi har nemlig kidnappa Hvaldimir fra Russland, og om Norge taper hockeykampen eter vi hvalen. Vi har spist hval før og gjør det gjerne igjen. Fiskeridirektoratet mer enn antyder at trusselen er reell hos VG:

Vi har valgt å la den leve fritt der den nå måtte være. Så vi vurderer ikke å flytte den. Vi skal se om den tilpasser seg et liv i det fri.

Tilpassingen til et liv i det fri avhenger selvsagt av morgens kamp som starter 16:15.

Proff-Werni

Frem til i går var Sander Werni Amatør-Werni. Nå er han Proff-Werni etter at Vålerenga signert kontrakt med ham i følge klubbsidene:

Dette er utrolig deilig og noe jeg har jobba hardt for veldig lenge. Å få signere proffkontrakt med Vålerenga er utrolig stort. Jeg fikk muligheten mot Faaberg, noe som i seg selv var veldig stort, og det viser at de satser på oss unge. Det er selvsagt noe jeg setter pris på, og jeg tror årene som kommer blir veldig bra for min del.

Klart det er stort og Dagboka tror også årene som kommer blir veldig bra for Werni.

Brekninger av klubbkultur

Molde solgte sin forrige skandale til en klubb i Russland etter at skandalen hamstra tiltaler for voldtekter i Norge og Sverige. I går fortalte TV2 at Moldespillere leker russ og oppsøker russefester utenfor allfarvei, noe russepresident Ingrid Talseth Singstad reagerer kraftig på:

I Molde har ikke russen lov til å være i byen. Og disse spillerne valgte da å dra ut av byen for å være på russetreff. Jeg synes det er forkastelig. De ødelegger for russen, og for alle barn og voksne som har dem som forbilder. Jeg reagerer kraftig på at de gjør det. Vi mener at den plassen er forbeholdt russen. Ingen utenfor russen burde være der, fotballspiller eller ikke. At de velger å komme beruset på russetreff er ganske spesielt.

Det er veldig spesielt. Etablerte fotballspillere som oppsøker steder der en med stor sannsynlighet finner overstadig berusede ungpiker får en jo til å tenke at klubbkulturen spillerne tilhører ikke hører hjemme i norsk idrett. Allikevel er det ikke dette som bekymrer klubbledelse, til TV2 utrykker hovedtrener Erling Moe kun at han er bekymret for spillernes inntak av alkohol:

Det jeg kan si, er at tre av våre spillere har brutt reglementet vårt i forbindelse med alkohol. Det vil bli tatt tak i og håndtert av oss internt.

At spillerne oppsøker festplasser forbeholdt helt andre mennesker enn dem selv, ja det er uproblematisk i Molde. Det er kanskje en sosialt akseptert måte å få seg en bet´a på der vest? Nei, da er det mye viktigere å sjekke hva supportere har i boxeren.

På twitter rusler det nå en video av en fyr som ruller med russen, virker ha kjent?

Det kommer også noen drypp av hva som kan ha foregått på russetreffet. Selv om meningene er delte er det jo grunnleggende ugreit det hele:

Nei, vi får gå å kaste opp litt i munnen av Molde.

Vålerenga i dag

Det blir vel pub, da? Bohemen, Huset eller Øst.

Legg igjen en kommentar