Dagboka mandag 14. mai 2018

1-0 over Sandefjord og 3-2 over Grand Bodø. Resultatmessig er det all grunn til å juble for helgen, men dagboka registrerer skeptiske stemmer og forsøker å grave litt i dette med ballbesittelse. Ola Bernhus i Aftenposten er en kar som heier på Lillestrøm og som liker å skrive om Vålerenga: «Når skal dette laget bli … Fortsett å lese «Dagboka mandag 14. mai 2018»

1-0 over Sandefjord og 3-2 over Grand Bodø. Resultatmessig er det all grunn til å juble for helgen, men dagboka registrerer skeptiske stemmer og forsøker å grave litt i dette med ballbesittelse.

Ola Bernhus i Aftenposten er en kar som heier på Lillestrøm og som liker å skrive om Vålerenga:

«Når skal dette laget bli voksent? Skjer det ikke i år heller? Skal fotballtoppen i Norge ligge i Trondheim, Molde eller Bergen til evig tid?… Nå er nesten en tredjedel av Eliteserien 2018 unnagjort. Medaljemulighetene er ikke borte og mye gjenstår, men Vålerenga minner ubehagelig om det vi har sett de siste årene».

Den type kritikk som kommer her er lett å kjenne igjen. En fortjent seier, dog ikke verdens beste kamp av Enga, men tre poeng. Uten å tenke på at genierklærte Brann vant bare 1-0 i Sandefjord for noen uker siden, og at lagene Aftenposten liker å sammenligne Vålerenga med, er henholdsvis ett poeng bak (Molde) og tre poeng foran (Rosenborg). Så skriver han også:

«Her burde Vålerenga ganske enkelt satt skapet på plass og fortalt hvordan et forventet topplag skal opptre mot en nedrykkskandidat».

Vel, alle som kikker på norsk fotball regelmessig veit at det ikke er slik i praksis. Med unntak av Brann er det ingen norske lag som har forutsigbarhet og flyt i 2018. Og de lagene som ikke har det, må dessverre akseptere at det svinger både i prestasjonene og poengfangsten.

Tom Nordlie sa det ganske greit i «Enga på pod» foran cupkampen da han forklarte Skeids sjanser og snakket om nivået i de øverste divisjonene:

– Vi må ha en maks dag, og Vålerenga må ha en middels til middels pluss dag for at vi skal ha muligheten. 2. divisjon har blitt såpass mye bedre, så det har skjedd større undere enn at 2. divisjonslag vinner over lag i eliteserien.

– Vålerenga er et av de laga som har mest ballbesittelse i eliteserien, litt mange touch noen ganger, men det begynner å forme seg som et Ronny Deila-lag og litt mere gjennombruddshissig, og det er ikke så mye utskiftninger i 11-er’n lenger. Ser ut som Vålerenga begynner å finne en stamme osv, så spillstyrken er stor.

– Utenom Brann, og Sarpsborg på det beste, er det ikke noen som er bedre enn oss i Skeid i i kollektivt høyt press, forutsatt at alle har dagen. Det gjelder akkurat den ferdigheten: Kollektivt høyt press. Mange i Skeid og 2. divisjon har ferdigheter på eliteserienivå, derfor blir det ofte jevnt mellom 16-meterne i sånne kamper. Forskjellen på lagene er ikke løpshurtighet og bedre trent, der er vi mer enn bra nok. Det handler om hurtighet i hue. Å handle i et større tempo, det å være i forkant og ta raske valg, sa Tom Nordlie.

[poll id=»75″]

Og hvis du som journalist har fulgt med litt i norsk fotball, skjønner du hvorfor Skeid vinner 3-0 over Sandefjord og Vålerenga 1-0 over Sandefjord og 2-1 over Skeid, og da skjønner du at det ikke er nødvendig å snakke om snøen som falt i fjor.

Er du fotballekspert, vurder det du ser på banen og sammenlign det du ser med tilsvarende lag i Norge.

Samtidig skulle selvsagt også denne dagboka gjerne sett at Sandefjord ble ydmyket på samme vis som borte mot Start. Vi slo Start 6-1 i Kristiansand, Sandefjord vant «bare» 4-1 i Kristiansand. I den kampen hadde Sandefjord 38 prosent ballbesittelse, Vålerenga hadde 53 prosent.

Vålerengas ballbesittelse

58 prosent Kristiansund (seier)

53 prosent Odd (seier)

47 prosent Sarpsborg (tap)

52 prosent Strømsgodset (tap)

53 prosent Start (seier)

55 prosent Molde (uavgjort)

56 prosent Ranheim (uavgjort)

60 prosent Haugesund (uavgjort)

51 prosent Sandefjord (seier)

Vi er kjent for å være et lag som er glad i ballkontroll, og litt for mange touch på ballen. Ovenfor ser du statistikken fra VG på hvordan ballbesittelsen har vært i våre seriekamper. I snitt har vi 1 prosent mindre ballbesittelse per kamp enn Brann.

3-2-seier

I går kveld vant Vålerenga-damene 3-2 over Grand Bodø. Dagsavisen skriver: Bodøjentene sjokkerte VIF og ledet 2-0 før VIF våknet. En 16-åring utlignet og seiersmålet kom på overtid.

Vålerenga i dag

Har du lyst til å se hvordan våre unggutter takler Pape Patè Diouf (eks Odd, Molde, FC København, Esbjerg) og Avni Pepa (eks Start og Sandnes Ulf)? I så fall er det bare å møte opp kl 19 i kveld på Intility Arena.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar