Dagboka tirsdag 24. april 2018

Dagboka er først og fremst veldig glad for at rekruttlaget vant 2-1 borte mot Vidar i går kveld. Det er faktisk veldig sterkt. Så bruker vi litt mer tid på dette med voldtekt og sånn. Vålerenga stilte kun med juniorspillere. Trener Gard Holme sier til klubbens sider: – For et lag som spilte på en … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 24. april 2018»

Dagboka er først og fremst veldig glad for at rekruttlaget vant 2-1 borte mot Vidar i går kveld. Det er faktisk veldig sterkt. Så bruker vi litt mer tid på dette med voldtekt og sånn.

Vålerenga stilte kun med juniorspillere. Trener Gard Holme sier til klubbens sider:

– For et lag som spilte på en humpete gressmatte i stedet for en strøken kunstgressmate, var dette en veldig god gjennomført kamp av oss. I tillegg til Sander Werni og keeper Kristoffer Klaesson, vil jeg trekke fram Felix Horn Myhre som spilte enormt bra sentralt på midtbanen. Det var veldig mange unggutter på laget som spilte på en voksen måte – det er jeg nok mest fornøyd med, avslutter Holme.

Sander Werni er nevø av den tidligere Lillestrøm-spilleren Peter Werni, og Sander scoret begge våre mål. I tillegg reddet Klaesson på 17 år en straffe – helt borte ved stolperoten.

Dermed er det to seire av to mulige, og Vidar-trener Roger Nilsen (ja, han som var på landslaget) sa til lokalavisa: – Dette er flaut.

Molde og voldtektstiltalt spiller

Mange mener mye om Molde og Klanen om dagen. Sjelden ser du så mange hobbyjurister lufte meningene sine og slenge ut bastante påstander, og når Kvinnegruppa Ottar retweeter VPN, veit du at temaet engasjerer. Denne dagboka mener ikke å sitte på fasiten, men noen tanker har vi.

Det hevdes at Molde ikke hadde noe valg i denne saken, å suspendere spilleren er det samme som å gi han yrkesforbud. Leif Welhaven i VG mener det vil være å gi han yrkesforbud, og mener klubben må vente til fallende dom er klar. Derfor mener VG at Molde gjør rett når de lar spilleren fortsette som om ingen ting har skjedd.

Vel, da Malmø FF i fjor måtte slite med en voldtekssiktet spiller – altså siktet, ikke tiltalt – valgte klubben inntil videre å suspendere spilleren. Til svenske medier sa klubben: – Vi ser svært alvorlig på anklagene mot spilleren, sa visedirektør Niclas Carlnén.

Også AIK viste handlekraft da de i 2010 opplevde det samme. VG skrev at AIK sendte ut en pressemelding der de forklarte at deres spiller er satt ut av troppen inntil videre. I Stockholm krevde også én av sponsorene at spilleren måtte sparkes, selv om han så langt ikke var dømt for noe. Som en kuriositet nevner vi at VG valgte å identifisere den siktede spilleren.

Saksopplysning. Når en etterforskning er ferdig, tar påtalemyndigheten ut tiltale i de tilfeller der de mener den siktede skal dømmes for den handling han er siktet for. Personen får da status som tiltalt i saken. Det skal bare tas ut tiltale når påtalemyndigheten både er overbevist om den siktedes straffeskyld og om at den vil greie å føre fullgode lovlige bevis for dette i retten.

Gunnar Stavrum i Nettavisen har et annet syn enn Welhaven og VG. Han mener Molde må tåle kritikk for denne saken, og dagboka blir overrasket om noen andre klubber skulle velge samme strategi som Molde ved en lignende anledning senere.

Kampfiksing

For seks år siden var fire fotballspillere i Follo og Asker siktet for kampfiksing. Altså ikke tiltalt, men siktet. På det tidspunktet valgte klubbene å suspendere spillerne, og Fotballforbundet engasjerte seg i saken i juli 2012.

Follo FK og Asker har i dialog med NFF besluttet at spillere som er siktet av politiet ikke vil bli benyttet i kommende helgs seriekamper. Dette etter både en sportslig og totalvurdering av situasjonen, skrev Norges Fotballforbund i en pressemelding.

I august samme år sendte NFF ut ny pressemelding:

«Av omdømmemessige forhold er forbundsstyret av den oppfatning at spillerne som er siktet ikke bør spille fotball for sine klubber så lenge siktelsen opprettholdes. I første omgang ut denne sesongen. Forbundsstyret presiserer samtidig at det er viktig at klubbene er bevisst sitt arbeidsgiveransvar i denne prosessen og søker å formalisere dette med respektive spillere», skriver NFF i en pressemelding.

Det fremstår derfor veldig merkelig når fotballforbundet denne uka sier til NRK:

– Det er en alvorlig tiltale, men ingen er dømt. Det er domstolenes oppgave å dømme i landet, sier NFFs kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik.

For seks år siden sa advokatene til de siktede spillerne at NFFs pressemeldinger bidro til mistenkeliggjøring av spillerne.

Men hva sa egentlig Molde da deres spiller i fjor sommer ble siktet for voldtekt? Ja, det er kostelig lesning snart ett år senere.

Spillerens advokat sa: – Han ser fram til at politiet har etterforsket saka, og mener det vil underbygge hans forklaring. Mer er det ikke å si på nåværende tidspunkt, sa advokat Øyvind Panzer Iversen til lokalavisa.

Ole Gunnar Solskjær ville også vente på etterforskningen i samme avis.

– Jeg forholder meg til det han forklarer til klubben. Dette er en påkjenning for spilleren, men vi må overlate til politiet å gjøre jobben sin og etterforske saka ferdig. Andre spørsmål overlater jeg til advokaten å svare på. Han er ikke tiltalt eller dømt. Derfor ser vi ingen grunn til at han ikke skal spille fotball, det er jobben hans. Vi vil gjøre en ny vurdering av dette dersom det skulle bli en sak ut av anmeldelsen, sa han.

Malmø FF og AIK tenker på klubbens omdømme og tar tidlig tak i problemstillingen. Det samme gjorde norske 2. divisjonsklubber etter å ha rådført seg med NFF.

Molde velger å protestere mot alle som vil vise at de er imot voldtekt, samtidig lar de en tiltalt spiller fortsette akkurat som før. Jussen i dette er klar: Du er uskyldig inntil dom er avsagt. Men det er altså noe som heter moral. For å si det sånn: Har du vært på hyttetur med ti kompiser og sendt frekke meldinger på sms, må du regne med konsekvenser. Ola Borten Moe har ikke nødvendigvis gjort noe galt, men nå fratrer han.

Noen ganger må du rett og slett tenke på omdømmet ditt. Andre velger å hyre Joey Barton gang på gang. Flere engelske klubber har også vurdert å la Ched Evans få en sjanse, men hver gang er protestene så sterke i nærmiljøet at klubbene ikke tør å tegne kontrakt. Kanskje Adam Johnson fortsatt duger i Molde når han om noen år kommer ut av et engelsk fengsel?

Så er spørsmålet: Hvor mye energi bør Vålerenga egentlig bruke på denne saken? Antagelig minst mulig. I alle fall frem til 8. juli da vi reiser til Molde for å spille kamp. Nå er det Ranheim som gjelder.

Vålerenga i dag

Sorry, Vålerenga. I kveld blir det Liverpool mot Roma for alle penga.

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar til «Dagboka tirsdag 24. april 2018»

Legg igjen en kommentar