Vurdering Vålerenga Fotball Herrer anno 2017

Vi har gått igjennom en sesong hvor gutta på sitt beste har virket gode nok til en kamp om Europa, på sitt dårligste derimot har det virket som at gutta heller vil ned i Obos-ligaen. Her er vår vurdering over Vålerenga anno 2017. Keeper Marcus Sandberg Startet sesongen i mål og fikk 16 kamper i … Fortsett å lese «Vurdering Vålerenga Fotball Herrer anno 2017»

Vi har gått igjennom en sesong hvor gutta på sitt beste har virket gode nok til en kamp om Europa, på sitt dårligste derimot har det virket som at gutta heller vil ned i Obos-ligaen. Her er vår vurdering over Vålerenga anno 2017.

Keeper

Marcus Sandberg

Startet sesongen i mål og fikk 16 kamper i buret før Adam kom hjem. Deretter var det en benketilværelse for svensken. Er blitt 27-år og er i sin beste alder for en keeper. Neppe interessert i å sitte på benken i Vålerenga. Huskes vel best i 2017 for fadesen borte mot Haugesund når vi tapte 4-3 og virket etter det usikker med ballen i beina. Har kontrakt med Vålerenga ut 2018, men forsvinner nok til ny klubb i vinter.

Adam Larsen Kwarasay

Kom hjem fra Danmark i sommervinduet og tok posisjonen som førstekeeper med en gang. Kjenner Ronny Deila godt fra tiden i Strømsgodset. På sin beste en keeper på internasjonalt nivå, men har fortsatt noe å gå på i forhold til stabilitet. Med spilletid vil han forhåpentligvis ta nye steg og kanskje blir det landslagsspill for Ghana igjen også?

Adam Kwarasay Larsen holder balen med fast grep i Vålerengas 2-1-seier over Brann.
Adam Kwarasay Larsen holder balen med fast grep i Vålerengas 2-1-seier over Brann (foto: Grydis)

Forsvar

Markus Nakkim

Dannet stopperpar med Tollås Nation i starten av sesongen, noe som ikke ble en suksess. Forventet at han skulle ta nye steg i år, noe vi dessverre har sett lite av. Har vært solid for rekruttlaget og bidra godt til at de beholdt plassen. Vi håper at Markus får ett nytt forsøk på seg til å ta steget, unggutten er tross alt bare 21 år enda. Har kontrakt ut 2018 og den bør forlenges.

Ivan Näsberg

Har, som Nakkim, vært viktig for rekruttlaget. Har tatt steg etter utlånet i fjor og virker mer stabil. Har fått sjanser på a-laget og trenger spilletid for å bli trygg i rollen i laget. Midtstopper eller høyre back? Er også kun 21 år og det må vi huske på. Har kontrakt i to sesonger til, så ikke noe å stresse med der.

Jonatan Tollås Nation

Tollås Nation har tatt steg og blitt Vålerengas forsvarssjef i 2017. Derfor må han også ta en del av rotet som har vært i de bakre rekker på sin kappe. Vi forventer en enda stekere i forsvarssjef i 2018. Han har nå fylt 27 år og går inn i sine beste sesonger som midtstopper. Vi forventer enda mer fremover.

Robert Lundström

Rask som få, men ikke alltid like venn med ballen. Har helt klart en jobb å gjøre med ball i beina. 6 assist og 1 mål i 2017 er noe bedre enn i 2016, men er også skyld i for mange baklengsmål. Hadde også hatt godt av å få på seg ekstra kilo med muskler for å bedre duellkraften. Har ting å jobbe med, men kan bli veldig bra hvis trenerapperatet hjelper han.

Enar Jääger

Estlenderen kom inn i 12-time før sesongen og har prestert fra dag 1. Enar er en tvers gjennom profesjonell fotballspiller som alltid presterer. Hans 121 kamper for Estland er et vitne om det. Dannet stopperpar med Tollås Nation; et samarbeid som har fungert ganske bra. Det han mangler i høyde tar igjen i hardt arbeid. Og for noen mål! Er blitt 32 år og er en av de få på utgående kontrakt som allerede har signert for 2018.

Tollås Nation jubler for scoringa til Jääger mot Godset (foto: Grydis)
Tollås Nation jubler for scoringa til Jääger mot Godset (foto: Grydis)

Midtbane

Abdisalam Ibrahim

Kom fra Viking på slutten av overgangsvinduet når Stavanger-klubben måtte kutte kostnader. Har tidligere spilt for Deila i Godset, noe som var en større suksess enn årets sesong i Vålerenga. Abdi har ikke overbevist, selv om han har fått mer enn nok sjanser. 9 kamper fra start og 7 innhopp i 2017. Må forbedre seg på spilleforståelse og pasningsspillet, samtidig som mye av vinterferien bør tilbringes i vektrommet. Har bare kontrakt ut 2018 og det spør om han ikke må finne seg en ny klubb allerede nå.

Daniel Berntsen

Berntsen ble hentet rett før sesongen. Vi hadde store forventninger, men de forble forventninger. At han har vært ute av form og at Grindheim, Stengel og Lekven har vært bedre som indreløper har gjort at han ikke har blitt spilt i den posisjonen han faktisk er god: Indreløper. Nå som det har åpna seg på midten har vi større tru på han. Med Berntsen i form gleder vi oss til 2018.

 

Aron Dønnum

Har vært viktig for rekruttlaget i år og må neste år konsentrere seg om å ta steget videre opp. Viser at han vil de gangene han har fått sjansen for a-laget. Har også signert kontrakt ut 2021, så Aron blir i Vålerenga.

Ernest Agyiri

På utlån fra Manchester City. 19-åringen har fått noen sjanser i Eliteserien, men har dessverre falt litt gjennom på grunn av skader. Utlånskontrakten går ut ved nyttår, men det har vært snakket om en forlengelse så vi blir ikke overrasket om vi får enda et år med Agyiri i Vålerenga-drakt.

Samúel Fridjónsson

Var ute med korsbåndsskade i hele fjorårssesongen og vi hadde store forventninger til hva han skulle vise oss. Trengte å spille seg i gang og fikk ikke sin første Eliteseriekamp før i runde 15 mot Brann. I september og oktober har han stort sett spilt hver kamp. Begynner nå vise hvorfor vi hentet han fra Island. Fikk sitt første mål hjemme i seieren mot Brann i runde 23. Fikk forlenga kontrakt i oktober og er nå bundet til Vålerenga ut 2021, men fortsetter han utviklinga så spørs det hvor lenge han blir her. Stalltips: Ett av våre neste salg til en av de større europeiske ligaene.

Fridjonsson jubler for mål mot Ålesund på Intility arena.
Fridjonsson jubler for mål mot Ålesund på Intility arena (foto: Grydis)

Herman Stengel

Går til Strømsgodset. Ryktene skal ha det til at drammenserne stappet noen hundretusen ekstra i lønningsposen hans. Har også Jim Solbakken som agent – noe som kan være en sentral del i sagaen om Stengel.Ett av de viktigste læringsmomentene for klubbledelsen etter 2017-sesongen: Sikre kontraktsforlengelser tidligere!

Daniel Fredheim Holm

Har kun fått 11 kamper denne sesongen og kroppen hangler (som den har gjort noen år). Har heldigvis bare kontrakt ut 2018, men det holder vel nå? Kommer aldri tilbake til toppnivået og vil dessverre alltid være talentet som aldri blomstret skikkelig.

Magnus Lekven

Ny signering før årets sesong. Vi er faktisk ikke helt sikre på hva vi skal si om Magnus. God på sitt beste, men gjør også noen helt utrolige feil. Utsøkt pasningsfot, men samtidig noen håpløse tversovere. Vi håper på en gigantisk 2018-sesong fra mannen med Eliteseriens beste skjegg.

Simen Juklerød

Hører du Ronny Deila? VING!!!! Og det med store bokstaver. Har blitt misbrukt store deler av sesongen på høyre back. Vi kan skjønne tanken bak med at vi ønsker en rask venstre back som kan overlappe på vingen, men det har overhodet ikke fungert. Simen bidrar med fart, innlegg, avslutninger og mål som høyre ving og det er der vi digger han. På vegne av hele Vålerenga så beklager vi at han har blitt satt i en posisjon som gjorde at han ble driti ut store deler av 2017. Forhåpentligvis så tar man snart til vettet. Hvis ikke anbefaler vi Simen å finne seg en ny klubb hvor han kan få gjøre det han gjør best: Å briljere på vingen.

Christian Grindheim

Kapteinen har blitt 34 år og har i utgangspunktet spilt sin siste kamp for Vålerenga. Christian er nok gira på å spille på øverste nivå også neste år. Deilas argument for hvorfor han ikke vil ha med Grindheim videre skjønner vi godt, da han ikke tåler treningsmengden som må til hvis laget skal ta steg videre. Samtidig så har Christian vært en av de bedre på ett middels Vålerenga-lag i år. Går alltid i krigen. Vi er hverken negative eller blir overrasket hvis det ender med at Christian får ny kontrakt.

Chidera Ejuke

Vi sa at Samúel Fridjónsson er vårt neste store salg, men der kan han fort få kamp av Ejuke. Har ett talent vi sjelden har sett i Vålerenga. Blir 20 år i januar og fortsetter han å ta steg kan dette bli veldig bra. Må utvikle spilleforståelsen og løfte blikket. Teknikken er det ingenting å si på, men kan nok styrke seg i duellspillet. Får han riktig oppfølging av trenerapparatet så spørs det om Ejuke er i Vålerenga når vi skriver august 2018. Vålerenga har heldigvis skrevet kontrakt med han ut 2019, men det spørs om den ikke bør forlenges nå.

Bård Finne

Vi forventet store ting av Bård i 2017, men har trengt litt tid på å spille seg inn i laget. Ble satt ut av skade nå i høst og kommer nok ikke tilbake for fullt før i 2018. Vi skal huske på at Bård bare er 22 år og fortsatt er i utvikling. Må ta store steg i tiden fremover og forventningene ligger langt over det vi har blitt servert i 2018.

Christian Grindheim takker Klanen for støtte i sin siste hjemmekamp på Intility Arena (foto: Eivind Hauger)
Christian Grindheim takker Klanen for støtte i sin siste hjemmekamp på Intility Arena (foto: Eivind Hauger)

Angrep

Henrik Kjelsrud Johansen

Vålerengas eneste spiss som faktisk kan brukes, de andre er jo som regel ikke kampklare. Jobber som få og vil så mye, men det har blitt for få mål denne sesongen. Scora først i runde 16 mot Haugesund før det gikk helt til runde 25 før neste mål kom. Må få opp scoringstakten hvis han skal ha forhåpninger om å være fast spiss for Vålerenga i 2018. Men vi digger arbeidskapasiteten!

Fitim Azemi

Kom til Vålerenga i høst og skulle forhåpentligvis bøtte inn mål i høst. Det skjedde ikke. Ble matforgifta idet kontrakten ble underskrevet og viste seg tydeligvis å være i elendig form. Har kontrakt ut 2021 så Fitim skal få flere muligheter! Vi gleder oss til 2018!

Moa

Huff.. Det er eneste måten vi kan oppsummere 2017 for Moa. Eneste vi alltid veit med Moa er at han enten er skada eller straks blir skada. Må operere kneet igjen nå og det virker som karrieren er over. Gir det vel ett siste forsøk nå etter operasjonen, men vi tror ikke vi ser Moa tilbake på banen. Har kontrakt ut 2019, men har vel nok penger i banken til han snart legger opp. Kan ikke regnes med i 2018.

Henrik Kjelsrud Johansen gir de svake, Olivier Occean, et godt løft. (Foto: Eivind Hauger)
Henrik Kjelsrud Johansen gir de svake, Olivier Occean, et godt løft. (Foto: Eivind Hauger)

2018

Fotballtrenere og klubber er glad i å kalle det de driver med for «prosjekt». Ikke at vi helt skjønner det. Ett prosjekt har nemlig en startfase, en mellomfase og en avslutning. I Vålerenga forventer vi faktisk mer. De siste sesongene har vi følgende ligaplasseringer: 8-10-7-6-11. Med andre ord må Vålerenga være det mest stabile Eliteserie-laget de siste sesongene.

I 2017 har ikke Vålerenga hatt en skikkelig toppscorer. Det trenger laget hvis vi skal blande oss inn i medaljestriden. De mestscorende i år har 6, 5 og 5 mål. Neste år må vi opp på 10-15 mål for toppscoreren vår, samtidig som flere må nærmere 10. Det er rett og slett for svakt.

Ser vi på hjemme-borte statistikken så er det klart at Vålerenga presterer helt klart best hjemme. Her har vi en statistikk med 8-4-3 og 26-12 i målforskjell. På bortebane er det verre med 3-2-10 og 22-34. Det med andre ord på bortebane det er størst potensial og det viser også at veien opp ikke er så lang. En hjemmeseier ekstra og færre tap borte så er vi fort oppe og kjemper om medalje.

Vålerenga anno 2017 har noen klare forbedringspunkter som det bør være relativt enkelt å gjøre noe med. Her er VPNs forbedringsområder:

  • Skaff en storscorer (10-15 mål).
  • Forbedre taktikk og det defensive spillet, spesielt gjelder dette på bortebane.
  • Send gutta i treningsstudio, dette laget trenger mer muskler!

Klarer Ronny Deila å få til disse tre punktene er mye gjort. Det vil ikke gjøre oss til en tittelkandidat, men det vil gjøre at vi er med å kjempe om topp 3 og en plass i Europa.

Legg igjen en kommentar