VPNs tabelltips for GET-ligaen 2017/2018

På fredag braker det løs. For Vålerengas del skal vi dra i gang sesongen med en mye omtalt kamp i Gjøvik Olympiske Fjellhall. Kampen er utsolgt og det går både buss og tog opp til Gjøvik. Bønda tar traktor og Skibladner. Gudene veit hva som tar lengst tid, å kjøre traktor rundt Mjøsa eller ta … Fortsett å lese «VPNs tabelltips for GET-ligaen 2017/2018»

På fredag braker det løs. For Vålerengas del skal vi dra i gang sesongen med en mye omtalt kamp i Gjøvik Olympiske Fjellhall. Kampen er utsolgt og det går både buss og tog opp til Gjøvik. Bønda tar traktor og Skibladner. Gudene veit hva som tar lengst tid, å kjøre traktor rundt Mjøsa eller ta sjarken til Pettter Dass over den.

Her kommer VPNs tabelltips for kommende sesong – både for serien og NM-sluttspillet:

Frisk Asker
Frisk har i de siste sesongene vært tunge å møte. De har spilt en fysisk hockey og har hatt dertil spillere. På blå har de bl.a. hatt Ødegaard og Kåsastul som gjør det enkelt og går i kropp. De har en spillerstil som gjør at de ofte bikker litt over på feil side. På topp har Frisk i de siste sesongene vært flinke til å hente gode utlendinger som utgjør en forskjell og som tilfører dem fart, styrke og goalgetter-egenskaper. I fjor var Vinny Saponari beholdningen, og han erstattes av 3 nye kanadensere; Garry Nunn, TJ Foster og Mario Lamourex. Ellers så er det mye kjent. De støtter seg fremdeles på tante Basse der fremme, men i år får han nok hjelp fra fler enn Medby Lyatd Jacobsen. Det er godt mulig Lamoureux, Nunn og Foster er bedre enn Saponari, Hayes og Berglund. Spesielt Lamoureux ser vass ut.

På keepersia er det stabilt. Niklas Dahlberg går på en ny sesong og inn som ny døråpner kommer Ole Morten Furseth som har vært førstekeeper i XXX de siste sesongene. XXX har jo vært helt søppel de siste årene, så man skal ikke legge for mye i stats som sier i underkant av 5 innslupne mål i snitt og 88% redningsprosent.

Spørsmålstegnet i år for Frisk er forsvaret. Borte er Kåsastul og Jimmy Andersson. Kåsastul har ambisjoner på egne vegne, mens Jimmy har dratt tilbake til Hamar. De har mistet sin mest utpregede offensive back i Andersson og dette vil nok hemme dem både i PP og i 5 mot 5. Kåsastul er en mer utpreget defensiv spiller og hans fysiske nærvær vil ikke bli savnet – av alle andre enn Frisk. Det blir mye ansvar på Pageau og Nilsson i år. Resten av backa er egenproduserte og uten særlig med erfaring på seniornivå.

Vi tror Frisk tar hjem bøtta. Ikke fordi de totalt sett er så mye bedre i år, men fordi Stavanger er svakere.

Stavanger Oilers
Vi er imponerte over at Stavanger Oilers, i de siste årene, har klart det kunstykket å gjøre dårligere og dårligere signeringer sesong for sesong. Fra forrige sesong er van Guilder, Kissel, Tommy Raymond Kristiansen, CDA , Tim Kunes og Petter Røste Fossen Borte. Van guilder og Kissel var kanskje ligaens beste offensive løpere. I Kristiansen og Røste Fossen har de mistet mye muskler og avslutningsegenskaper i slotet og med Tim Kunes mista de en offensiv back med potensiale for et poeng per kamp.

Inn har det kommet spillere som stort sett minner om rask og søppel i forhold. Villiam Strøm er en grei back, men han han er kliss naken offensivt sammenlignet med Kunes. Tony Romano og Djupvik Løvlie kjenner vi fra LØK. Igjen greie spillere som er over snittet, men de er langtfra samme klasse som van Guilder og Kissel.

Det eneste utropstegnet blant signeringene til Oilers er Curtis Gedig. Han var en enorm for Stjernen for noen år siden. Dog lyver statsa hans litt. Siste halvdel av sesongen spilte han løper, og det var først da produksjonen hans virkelig tok av. 26 mål og 26 assist i løpet av den ene sesongen er med andre ord ikke så nice som det ser ut som. Gedig var en helt grei sist sesong i Bengt-Åke Gustavssons Olten, men talla er langtfra like imponerende når han måtte spille hele sesongen som back.

Oilers har beholdt Josh Soares i enda en sesong. Det er gull. Vi juger ikke når vi sier at vi synes det er fantastisk! Soares begynner nemlig å bli alvorlig treig på røra. Vi håper han fremdeles lønnes med over 1 million i sesongen for å produsere litt innimellom, samtidig som han med sin utpregete usjarmerende er en spiller som kan sette Oilers i vanskelige situasjoner pga tankeløse utvisninger o.l.

Ruben Smith er ute og inn har de tatt opp en junior. VPN tror ikke det har så mye å si da femtehølet også er innbydende hos Henrik Holm.

Det blir et steg ned på Oilers. Det er digg uten at det betyr at vi unner Frisk noe.

Lillehammer
Lillehammer hadde en grei sesong i fjor og et knall sluttspill. Takk til dere for å slå ut LØK slik at økonomien deres rakna litt ekstra.

Fra forrige sesong er først og fremst Troy Rutkowski, Dag Morten Wehn, Anders Grönlund og Elias Bjuhr borte. Troy var viktig fra blå og raska sammen 35 poeng fra blålinja. Han er nå i Sparta, så de får nok av anledninger til å hilse på han sin gamle lagkompis oppe i daljukkland. Anders Grönlund var ofte makkeren hans og han produserte like mange poeng. Det er et backpar det blir vanskelig å erstatte. Dag Morten Wehn hadde en veldig god sesong i fjor, men har valgt å trappe ned og flytte hjem til Bart City. Om ikke annet så blir Nidaros kraftig forsterket denne sesongen.

I fjor hadde Lillehammer tre canadensere på forwardsiden som gjorde sakene sine bra. Brett Cameron, Stephan Vigier og David Morley var alle viktige bidragsytere. Spesielt var Vigier og Cameron verdifulle da de pusha 50 poeng. I år får de med seg Nick Dineen og Joey Benik. Nick Dineen husker nok de skarpeste av dere, for han spilte nemlig i LIK for noen år siden. 49 poeng ble det på han den gang. I de siste sesongene har han herja i nest øverste divisjonen i Tyskland.

Joey Benik er mer ukjent. Men han har spilt profesjonelt over dammen i mange år. De siste sesongene har han vært i Bakersfield Condors i AHL og ECHL-laget Norfolk Admirals.

I mål har de, for andre året på rad, Christffer Bengtsberg. Bengtsberg er veldig bra målvakt. Han var innom alle U-laga til Tre Kronor og har spilt noen få kamper i SHL. Han har tilbrakt det meste av karrieren i Allsvenskan og har stort sett levert stødige sesonger med redningsprosent over 90%

VPN tror Lillehammar fortsetter der de slapp i sluttspillet og vil overraske i årets GET-liga.

Vålerenga
Vålerenga har gjort endel utskiftninger fra forrige sesong, men stammen er ganske inntakt. Jonas Knutsen, Espen Salo, Mathias Trygg, Fredric Csisar og Henrik Nordin er alle borte. Ferskt blod har kommet inn med 4 juniorer (Håkon Vaglen, Rolf Thomas Aastad, Marcus Ekberg, Jochim Sommer Nielsen). To gamle kjenninger tar igjen på seg den kongeblå drakta. Andreas Stene er tilbake etter noen år i Sverige og evigunge Anders Myrvold fant ut at det var for kleint å være pensjonist.

Som et lite fun fact så er det nå 22 år siden Anders Myrvold debuterte i NHL. Verken Moflag, Vaglen, Aastad, Ekberg Sommer Nielsen, Johansen, Aspehaug eller Spaberg Olsen var født da Myrvold debuterte i NHL. Comebacket til Myrvold kan funke på tross av at han ikke har spilt hockey på 6 år og har passert 40. For det første er han sjuk nok i huet og han har i motsetning til andre idrettpensjonister beholdt fysikken og trent hardt i perioden etter at han la på skøytene på hylla. Hockey kan han så da står det på hvor godt kroppen tåler spillet og hvoir treig han har blitt. En fordel er at Furuset Forum har transatlantisk isflate, noe som gjør at han får et mindre arbeidsområde og 3 meter mindre ut til vantet.

Offensivt så mangler det først og fremst bredde. 1. rekka er mer enn bra nok med Ahlholm, Lindstrom og Ulven. De 3 andre rekkene består i for stor grad av grovarbeidere med begrensede offensive egenskaper.

Defensivt så ser det bedre ut. Ask og Myrvold har begge to gode håndledd og ser isen bra. Lyngset Cziszar og Øksnes er gode backer som kan bidra med litt offensivt og som også innehar endel rutine. Av disse så er det Kaptein-Speedo som svinger mest i prestasjonene, så det er viktig at han er på i alle de riktige kampa. Bak disse så kjemper Marius Johansen og Joachim Sommer Nielsen om istid.. En istid de vil få mer av så lenge Braavold er skadet.

Unngår vi skader kan dette bli en bra sesong. Keeperen vår, førsterekka og fysikken er toppklasse. Resten tar vi på innsats og ståpåvilje. Vi har et ungt lag og vil variere i prestasjonene, men totalpakke vil være godkjent.

Storhamar Dragons
Store nyheten i Dragons er at både Steffen Thoresen og broren hans er tilbake på feil side av Mjøsa. De to spillerne er både en forsterkning for Dragons samtidig som de tydeliggjør en utfordring som laget har: alder. Det begynner å bli mange over 30 i Dragons. I tillegg til 2xThoresen er Skadsdammen, Larivée, Andersson, Løkken Østli, Hesbråten, Jensen og Zettergren over 30. Flere av spillerne er også på feil side av 35. Flere av dem, som Skadsdammen, Hesbråten, P. Thoresen og Larivée er også meget skadeutsatt.

Jeg skjønner godt at folk på Hamar har lyst til å flytte sykehuset fra Elverum og til seg. Sannheten er at de heller burde satse på å stjæle et aldershjem med god oppfølging, trimrom og nok ansatte.

Når vi ser på spillere som har forlatt dem så er et flere unge spillere. Martin Gran slo i gjennom som 17 åring, men har stagnert. Samme med Magnus Eikrem Haugen. Han er en stødig og ung back fra Hamar. Begge blir ofret for en utlending på 30+. De gode spillerne som kunne ta over når alle gamlissa legger opp forsvant stort sett i sommer. Erik De La Rose (24) var deres beste back og gikk til HC Dukla Jihlava. Alexander Reichenberg (25) forsvant til HC Sparta Praha. Martin Blakseth Huse (28) som er vokst opp i Storhamar fikk også fyken. Han spiller nå i franske Cergy.

Med unntak av eldste Thoresen sitter de ikke igjen med et bedre lag enn de hadde, men de har fått et betydelig eldre et. Og når det gjelder Thoresen så er det flere spørsmålstegn. Han er jo god nok til å gå i sirkler rundt de fleste i GET, men hvor motivert er han? Det snakkes om at han forsvinner til jul, og dersom planen han er å spille i Dragons i en halv sesong for deretter å skvise de 5-10 siste milionene ut av sitronen så spørs det hvor helhjertet han vil spille – spesielt med tanke på hvor skadeutsatt han er.

Det er alltid noen som overrasker og noen som underpresterer. På Hamar er dem vant til å underprestere og vi tror de fortsetter denne trenden selv under ny trener. For mange spillere er over toppen og for mange er skadeutsatte. I tillegg er hamarfolket legendarisk dramatiske. Den entusiasmen de nå opplever kan fort om de møter både motstand og overmenn.

Bak både Vålerenga og Lillehammer på tabellen etter en sesong de tror de kan vinne tvinger nok frem høygaflene.

Stjernen
Stjernen har hatt endel utskiftninger ila sommeren. De har hentet noen gode spillere fra andre GETøligalag og satset på en vellykket harryhandel.

Blant backa så er Nick Jones borte. Han var deres beste offensive back forrige sesong og han erstattes av Eskesen fra Odense. Eskesen har nesten 500 kamper i dansk liga og har spilt VM for Danmark. I tillegg så har Dragons kvittet seg med Eikrem Haugen og han kommer nok til å bite like bra fra seg i Stjernen som Braavold og Øksnes har gjort i Vål’enga.

Offensivt kommer først og fremst Røste Fossen, Sundelius og Månsson. Røste Fossen og Sundelius kjenner vi jo godt fra Oilers og LØK. Røste Fossen er en stor spiller som alltid gjør det godt. Røste Fossen som spiller en veldig fysisk hockey. Da han var i Oilers klagde Higson og Co på alle skadene han ble påført, men glemte elegant å nevne alle de som ble skadet av Røste Fossen. Kanskje skjer det samme med Røste Fossen som med Ylven da sistnevnte kom til Vål’enga; at han slapp å ha en så endimensjonal rolle i laget. Kanskje får vi se flere sider av Røste Fossen i et lag med langt mindre bredde blant forwardsa. Sundelius kommer til å gi mere dybde offensivt. Mathias Månsson er nok hentet inn for å erstatte Victor Backmans 54 poeng i forrige sesong. Månsson har en imponerende CV med over 250 kamper i SHL, men han har passert 35 og har nok ikke så mye saft i stælka lenger.

I kassa tar feite-Tommy en ny sesong. Han er en stødig keeper, men ligger noen hack bredere enn Søberg.

Blir nok en sesong på det jevne for Stjernen. Ikke gode nok til å henge med i toppen, men bedre enn rasket i bunn.

Manglerud Star
Som vanlig så er det mye som skjer mellom sesongene i MS. Spillere som tar nivået i GET-ligaen blir som regel plukket opp av klubber som kan lønne spillerne. Så også i år. Forrige sesongs beste spiller på MS, Kjetil Martinsen, ble plukket opp av Oilers. De har også mistet Robin Olsen Syversen som er 8-10 ganger bedre enn spillerne på landslaget.

For å bøte på skaden har de hentet inn noen kjente fres fra GET-ligaen. Vår egen Mathias Trygg har gått tilbake til MS og vi tipper han kommer til å få en viktig rolle i laget. Jonas Berglund har tatt turen fra Frisk Asker og gir MS flere strenger å spille på offensivt.. Utover det så har MS i år fokusert på å hente folk fra universitetsligaen NCAA. To av spillerne de hentet derfra er tidligere juniorspillere i MS som har vært over dammen og kombinert hockey og utdannelse. Vi antar de to, Tord Thoresen og Victor Sand har tipset klubben om Matthew vanVoorhis, Peter Lindblad og Dylan Richard. Vi får se om de lykkes med satsingen.

Sluttspill på Manglerud. Er nok ikke alle som ser den komme, men vi har ikke trua på LØK. Det er ingenting som tilsier at de nå har kontroll på økonomien. De vil være masse negativt støy og røde tall oppe i pingponghallen, og det tjener MS på.

Sparta Warriors
Dette er vel den 300 sesongen hvor Henrik Malmström er fus i alt og lagkaptein i Sparta. Han er i samme aldersgruppe som faren din, men holder koken fremdeles. Med seg denne gangen får han i stor grad det samme laget, men det har mistet noen utlendinger. Det har også mistet Eirik Børresen til Oilers. Som erstatning har de hentet noen andre utlendinger. Det litt spesielle med dette er at det er supporternes giverlag som betaler lønna til 2 av dem. Sparta har nemlig ikke råd. Om VPN ikke tar feil så er det Kyle Osterberg og Greg Wolfe som er lønna av supporterne. Begge har greie stats, men er relativt små av vekst. Spesielt Osterberg er liten ettersom han knapt rager 170 cm over isen og veier ikke stort mere enn en medium cheeseburger fra Foyns Spiseria.

Defensivt så har de hentet Troy Rutkowski som var knallgod for Lillehammer i fjor. Troy erstatter Graeme McCormack og er nok en forsterkning i forhold til fjoråret – og det trengs. Sparta har ikke mange forsvarsspillere som bidrar offensivt. Patrick Bovim hadde 9 mål og 30 poeng, men etter der blir det for stille. Regn med mye istid på Bovim og Rutkowski denne sesongen.

Ny trener for sesongen er Sjur Robert Nilsen som mislyktes totalt med Storhamar Dragons forrige sesong og endte opp med å få fyken der.

Sparta sliter. Har ikke penger til å forsterke og må spørre supporterne om hjælp. Stallen er tynn og de har ikke ressurser til å forsterke ila sesongen. Utsatt for skader.

Lørenskog
Bobla har endelig sprukket og LØK er på vei ned. Vi er usikre på om det blir sluttspill på dem i år, for tiden der de bare kunne legge grunker på bordet og stjæle spillerne våre er over. Det samme er tiden da de kunne plukke utlendinger som var gode, virkelig gode. NÅ sitter klubben småribba igjen etter at Emil Frøshaug, Darcy Zajak, Villiam Strøm, Åpeter Messa, Jonas Djupvik Løvlie, Maksim Ponomarenko, Stefan Espeland, Cato Cocozza, Joachim Sundelius og Steffen Thoresen stakk samtidig med penga.

Inn har LØK henta bl.a. Zach Hamill, Sebastian Idoff og Conny Strömberg.

Du vet noe har gått galt når Zach Hamill spiller i LØK i stedet for i NHL. Hamill ble for 9 år siden draftet som nr 8 i første runde av Boston Bruins, men han klarte aldri å ta steget fra AHL til NHL. Endel av dette er nok at han er en relativt liten bøtteknott som står litt dårlig til transatlantisk vantstørrelse og fysisk hockey. Fint for oss at vi har begge deler da. Idoff er ny førstekeeper etter at Jakaitis stakk og Conny Strömberg skal ersatte både Espeland, Ponomarenko og Strøm.

Trener er fremdeles Kenneth Larsen og han har et godt hockeyhue ettersom han er født og oppvokst på Jordal og hadde de gode åra sine som spiller der. Han vil nok få ut det meste av potensialet i lager, men vi tror det blir det andre sluttspillet på LØK denne sesongen.

Kongsvinger Knights
Her har vi en real prügelknabe. XXX er igjen i GET-ligaen etter at de holdt unna for Comet og Nidaros i kvallikkspillet. De har fått inn noen spillere, men det er så mye som skal til før de blir et ok lag. De har fått Brett Kilar som ny keeper. Han spilte sist sesong for Norfolk Admirals. Han vil få forferdelige arbeidsvilkår og sikkert motta over 45 skudd i snitt…minst!

Offensivt knytter det seg størst forventninger til Mitch Theoret som tidligere er draftet av NY Islanders. Han har en fortid i bl.a. Barrie Colts og har prestert bra i OHL. Han er stor og tung og vil nok lage endel ugang i offensiv sone. Spørsmålet er om de kan skape en god 1. rekke. Sannsynligvis går Trnavsky og Fleurent inn i den rekka, så vil tiden vise om det funker.

XXX er også tynt besatt på backplass. De har noen svensker som for det meste har erfaring fra 2. og 3. nivå i Sverige og en latvier med erfaring fra polsk hockey. Utover det fyller de på med litt unge og uerfarne lokale gutter fra østlandet som ikke får plass andre steder.

Kongsvinger fortsetter de slapp. Det blir 10. plass og kvalikkspill. De er et par nummer for små og eneste funksjonen deres er å opptre som et snublehinder for alle andre klubber.

Dette gir følgende Playoffkamper:
Frisk – MS 4-0
Stavanger – Sarpsborg 4-1
Lillehammer – Stjernen 4-1
Våle’enga – Storhamar Dragons 4-3

Dette gir følgende semifinaler:
Frisk – Vålerenga 4-2
Stavanger – Lillehammer 3-4

Finale:
Frisk – Lillehammer 4-2

Legg igjen en kommentar