Dagboka tirsdag 27. juni 2017

Stille Vålerenga-dag gjør at vi ser på ting utenfor Oslo – i all hovedsak i Drammen og Trondheim. Vi starter i Drammen. Det er jo et typisk sted å starte når du skal peke på ting som er gæernt med samfunnet. I går spilte Strømsgodset mot Molde; en kamp som endte 1-1. Det var dog … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 27. juni 2017»

Stille Vålerenga-dag gjør at vi ser på ting utenfor Oslo – i all hovedsak i Drammen og Trondheim.

Vi starter i Drammen. Det er jo et typisk sted å starte når du skal peke på ting som er gæernt med samfunnet. I går spilte Strømsgodset mot Molde; en kamp som endte 1-1. Det var dog ikke selve kampen som ble den store snakkisen, men heller det at Strømsgodsets keeper Espen Bugge Pettersen viste fingeren til egne supportere.

Espen Bugge Pettersen stopper en sjanse for Deshorn Brown.
Espen Bugge Pettersen stopper en sjanse for Deshorn Brown.

Dette blir selvfølgelig slått stort opp. Man skal jo ikke vise fingeren til egne supportere. Bite hånda som gir deg mat også videre. Til VG sier Bugge Pettersen dette: «– Jeg reagerer på slengbemerkninger og dritt fra egne supportere. Det har skjedd over tid nå i flere kamper. Og når det skjer omtrent med én gang dommeren har blåst i gang, så… Jeg gidder ikke høre på det, rett og slett. Da får dem heller komme seg hjem. Finne på noe annet.»

Dagboka syns dette er helt greit. Det er tydeligvis misnøye med spillerne i Godsetunionen, men det er helt feil måte å vise det på. Vi har sjæl vært med på å synge «hvor er det blitt av Vål’enga», men vi har – etter Dagbokas husk – ikke skjelt ut egne enkeltspillere. Det holder at vi tar motstanderen.

En som ikke syns dette er greit i det hele tatt er Christian Gaustad. Mannen som kanskje er best kjent for å grafse fremmede på pungen uten at de har bedt om det er i såkalt «harnisk». Han skriker mye på Eurosports program «Klubbhuset»:

– Det er ikke supporterne sin skyld at laget er ræva. Jeg skal ikke ta forbehold om at han er en fin fyr engang, innleder Gauseth, før han setter i gang en lengre tirade.

– Han kan ikke vise fingeren til egne fans. Jeg er ikke interessert i å høre at de slang med leppa og at det skjer for femte kamp på rad, sier Gauseth.

– Du er profesjonell fotballspiller, det her er jobben din. Du har bøttevis med erfaring. Du er seriemester. Da må du tåle at de ikke er fornøyd. Dere ligger på kvalik!

Nei, Gauseth, du skal faktisk ikke kunne godta alt som blir slengt mot deg. En ting er motstanderne, men når de samme nepeskrella roper sjikanerende ting mot deg i fem matcher så er det faktisk lov å si ifra. For det klarer tydeligvis ikke internjustisen i Godsetunionen.

Rosenborg-spillere kledd nakne

I forlengelsen av Gauseths sex-trakassering av fremmede så lar vi oss lede nordover. Pål André Helland, sjarmtrollet i Rosenborg, viser seg igjen fra en side som kun hans mor kan like. Programmet «Klubbhuset» kunne i tillegg til tirade gi oss et klipp av nevnte Helland som trekker av håndkleet til en medspiller mens de feirer seieren over Sogndal i garderoben.

Dette er jo et morsomt lite påfunn av Helland, er det ikke? Nei. Det er det ikke. Det er faktisk på grensen til trakassering det også. Rosenborg som klubb har tatt opp dette før da TV 2 filmet en halvnaken Jørgen Skjelvik. Han syns ikke det var noe gøy å bli filmet naken, og det skal man respektere. Med mindre du heter Pål André Helland. Da er det bare gøy. Vi husker ikke hvem som fikk dette håndkledet dratt av og det er egentlig ikke så viktig heller.

Pål André Helland og Simen Juklerød kjemper om ballen (foto: Grydis)
Pål André Helland og Simen Juklerød kjemper om ballen (foto: Grydis)

For dette er ikke annet enn krenking av andres intimgrenser. Du kan kan til og med si at det er seksuell trakassering for å ydmyke lagkompiser. Dagboka håper dette er en idiots enkelthandling og ikke et uttrykk for en seksualisert garderobekultur. Vi tror nok heller det siste. For dette er jo bare guttene som har det gøy i garderoben, er det ikke?

Vi tror ikke det. Dette er en del av et forsura RBK-miljø. Vi har sett det tidligere i sesongen. Sutre-Kåre skjeller ut motspillere for å være ærlige om hvor enkelt det var å stoppe dem. En form for kommunikasjon han er blitt utestengt for tidligere.

Isolert sett er dette to uheldige enkelthendelser. Sett sammen er dette en usmakelig klubbkultur hvor man behandler andre mennesker respektløst. Så kan man stille seg spørsmålet om klubbledelsen har mista grepet på både trener og garderobe. De oppfører seg ikke som normale, opplyste mennesker, men som en gjeng primitive versjoner av Solkongen. Som noen som setter seg sjæl over andre mennesker uten at det er noen som helst grunn for at de skal sitte der og sole seg i sin egen fortreffelighet.

De burde skamme seg. De forventer å bli særbehandla som «hele Norges Rosenborg» når de selv fremstiller seg som svin.

I en fotballverden som etterstreber toleranse, inkludering og andre gode holdninger framstår Rosenborg som en skamplett. Det kan umulig være mye ære og stolthet igjen i veggene på Lerkendal nå.

Vålerenga i dag

Vi noterer oss at Trøim tvangsutløser de resterende aksjepostene i Elite-klubben. Han gjør dette for å visstnok få en enklere generalforsamling. Eller for å oppnå 100% kontroll som det også heter.

 

Legg igjen en kommentar