Dagboka onsdag 29. mars 2017

Ny dag og det betyr at det er en ny bok på gang. Det blir mest om den nært forestående sesongstarten, litt om dommerstanden, en neve krydder om TV2 og en dæsj som er henta fra forumet. Nydelig lapskaus mao.  Kickoff før seriestarten 1. På mandag var det kickkoff på Ullevaal Satdion for alle laga. … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 29. mars 2017»

Ny dag og det betyr at det er en ny bok på gang. Det blir mest om den nært forestående sesongstarten, litt om dommerstanden, en neve krydder om TV2 og en dæsj som er henta fra forumet. Nydelig lapskaus mao. 

Kickoff før seriestarten
1. På mandag var det kickkoff på Ullevaal Satdion for alle laga. Vålerenga var representert med Deila og Grine-Pelle.

Mye har vært skrevet om kickoff’n, men nå har klubben liggende ute men nå har klubben ute en artikkel om den og der får du i tillegg et langt intervju med Deila og mulighet til å se hele det timelange programmet. Den nydelige blå lenka er HER

Svenna Edvartsen persona non grata
Dette har tabloidene brygget på i noen dager. Det var ganske tydelig at de satt på mer info enn det som kom første gang da artiklene lød omtrent som følger «Edvartsen ikke blant de utvalgte fra dommerpoolen som skal dømme eliteseriekamper – vi oppdaterer saken fortløpende»

Det bør ikke vare sånn kjempeinteressant at en dommer ikke dømmer en kamp i alle rundene i en sesong.

Nå har de kommet med mer og det viser seg at det altså er en tvist mellom Edvartsen og dommersjef Terje Hauge.

De to punktene som har fått minst en part i skyttergravene er:
– teamsammensetning
– valg av mentor

Det er lett å tolke teamsammensetning til å være hvilke linjedommere en dommer har med i teamet sitt. Denne dagbokisten kan forstå at en dommer ønsker å bruke sitt team. At den trioen skal fungere som kampledere (eventuelt sammen med 4. dommer og måldommere) så ligger det i tillegg til kompetanse på regelverket, praktisk erfaring i å håndheve det og fysiske krav en eim relasjonell samhandling, kommunikasjon, erfaring og man stoler på hverandre til grunn for suksess. Om noen utenforstående fucker til dette så forstår jeg at det protesteres.

Samme med mentor. De fleste som har sett Edvartsen dømme i fotball har nok sett at han har utviklet seg som dommer. Da han var yngre så hadde han endel finurlige tolkninger av regelverket. Det var tider der han alene tok opp kampen mot holding i feltet ved å blåse straffe i en situasjon i hver kamp han dømte. Isolert sett var det ikke feil, men han avgjorde jo omtrent samtlige kamper han dømte. I tillegg hadde man situasjoner der han dømte på en måte som kunne tyde på at han forståelsen for spillet var suboptimal. Et eksempel på dette er da Bojan fikk rødt kort for albuebruk samtidig som støtteapparatet til Vålerenga prøvde å stoppe blødningen Bojan hadde i hodebunnen. Kuttet og alt blodet var et hint om at det ikke var albue mot kranie, men kranie mot kranie og at grunnen til at en stod stødig mens han ble sydd, mens den andre lå som et slakt er fordi Bojan er mann.

Min subjektive oppfatning er at det har blitt mindre støy rundt dømmingen til Edvartsen (mindre, ikke borte. Vi har ikke glemt da han var friskus foran kamera etter LSK – Sogndal etter å ha gitt et gledelig rødt kort til Kippe). Det er lenge siden 2008 og 2009 som nok var hans dårligste sesonger som dommer og han har etter denne perioden bygget seg opp igjen som toppdommer – sammen med Rune Pedersen. Utenfra er det noe uforståelig hvorfor man gjør disse endringene. Edvartsen er stødigere som dommer og han har nå også fått dømme en internasjoanl kvalikkamp. Det å bli valgt ut til å dømme slike kamper skal gjenspeile nivået dommeren er på. Og hvis Edvartsen er stødig nok til å være i en eksklusiv pool med dommere som før dømme internasjonale kvalikkamper så kan man spørre seg «Hvorfor fiske noe dersom det ikke er ødelagt?» Hvis Edvartsen selv og Pedersen ønsker et fortsatt samarbeid så bør de få lov til det så lenge samarbeidet er fruktbart. Noe det faktisk har vært.

Sånn! Der fikk du den rett i fleisen. Dagens dagbokist i VPN støtter Svenna Edvartsen i noe som helst. Vi snakker om en Hamarbonde som har dømt (bort) Vålerenga i utallige kamper i fotball og hockey og som Hamarbonde, leder i Horhamar Dragons, leder i LØK og som ansatt i NFF har satt igang de villeste konspirasjonsteorier i et ellers normalt hue fordi han har alle disse bindingene til ting som hater og konkurrerer mot Vålenga. Fy faen, det satt langt inne. Nesten så jeg får lyst til å be han gi meg 10 min for usportslig.

Forumskryt
Få forumet var det versert en diskusjon nå om tilskuersnitt, bakgrunn for talla, litt psykologi og hva som blir kapasiteten på leikegrinda vår. I den forbindelse så har klubbens eget forumtroll og den beste fotballkommentatoren som følger Vålerenga siden Jørn Tysnes sin legendariske kommentering av bortekamper på mobiltelefon for Bohemen, FrankO.

Etter en runde med spørsmål knyttet til hvilke tall som benyttes som offisielle tilskuetall og psykologien rundt de tallene og hvilke konsekvenser de tall kan få for fordelingen av cupfinalebillettene så kommer det et oppfølgingsspørsmål og da svares det følgende:

«Sarpsborg legger Årets bortetur til den kampen, så tipper dem fyller de 1350 plassene dem har ganske greit. Har kommet med et slikt antall tidligere, men man vet jo aldri.

Jeg vet de faktiske tilskuertalla på Ullevaal kampa i fjor, og spesielt på høsten er det ikke positive tall for å si det sånn. Tror det bare er med på skape negativ stemning rundt klubben. «Fy faen, det kom bare XXXX på kampen. Alle må gå!». Det sa man forsåvidt da det offisielle tallet kom også, så da kan du tenke deg reaksjonen når du nesten kan dele det tallet på to…

Vi har vært 100 prosent ærlige i talla vi har oppgitt så langt i vinter mtp antall solgte sesongkort. Ikke én gang har vi runda opp, pynta på talla eller jugd på oss noe som helst – noe som det har vært historie for i Vålerenga tidligere. Og tilbakemeldingene vi har fått på det virker å være positive.

På ny stadion har vi også en jobb å gjøre med tanke på hvor mange billetter som tilsvarer fullt. Vi har hele tiden gått ut med drøyt 17.000, men det vil blir særdeles sjeldent hvor man nærmer seg det tallet. Det inkluderer absolutt alt: Fullt pressekorps, full VIP, maks HC, maks bortefans, ingen buffer mellom supporterne og naturligvis alle setene/plassene solgt. 

Hvis den første kampen skulle dra for eksempel 14000 og blir utsolgt, og folk tror det var 3000 ledige plasser, blir det bare misnøye for dem som ikke kom inn. For dem som er der vil det dog se stappfullt ut.

Så selv om jeg skjønner hva du ønsker (og det gjør jeg egentlig selv også hvis alle andre hadde gjort det), tror jeg det bare er med å skape dårlig stemning. Man har lyst å være med noe som er populært, og man har ikke lyst å bli med på noe som ikke er populært. Det er bare sånn «vanlige» folk er skrudd sammen.

Når det er sagt er det ikke jeg som har siste ord i den saken, så det kan godt hende vi gjør det på Valle, men kan ikke se for meg at det skjer på Ullevaal.»

I tillegg klinker han ut kapasitetstallene for hver tribunene med unntak av innbytterbenkene. Og de får du her:

Hovedtribunen:
Sitteplasser: 3213
HC: 18
VIP 4. etg: 490
VIP 3. etg: 270
Premium: 700
Media: 30
Diverse 5. etg: 98
Totalt: 4819

Vålerengatribunen:
Sitteplass: 4592
HC: 12
Totalt: 4604

Kortside Nord:
Bortelag sitte: 896
Bortelag stå: 1344
HC borte: 3
Totalt borte: 899 sitte – 1347 stå

Sitteplasser hjemme: 2096
HC: 6
Totalt: 2102

Kortside sør:
Sitteplasser: 2992
Ståplasser: 4488
HC: 9
Totalt sitte: 3001
Totalt stå: 4497

Sum totalt:
Sitteplasser: 15.425
Ståplasser: 17.369

Takk for opplysende svar.

TV2 møter seg selv i døra
Som de aller fleste har fått med seg så har Fotball Media, som forvalter rettighetene til norsk fotball, solgt rettighetene til Eliteserien til Discovery. Dette var jo tidligere en rettighet Tv2 hadde da de er det mediehuset som har giddet å bla opp mest i en budrunde om rettigheter til norsk fotball (når NFF da ikke bare ga rettigheten til en konkurrent av dem slik daværende leder an NFF – Ydmyke Yngve – gjorde i 2011).

I 2014 så vurderte TV2 å gå rettens vei for å stanse konkurrentene VG og NRK fra å bruke nyhetsretten i sine nyhetsprogrammer for å informere om stillingen under kamper i eliteserien.

Nå er situasjonen som nevnt før en annen og TV2 ønsker nå selv å benytte seg av nyhetsretten.

Nyhetsretten gir medier som ikke har rettigheter til kampene og rett til å referere fra kampene og samtidig sende opp til 90 sekunder fra hver kamp. Dette har da vært gjort i nyhetssendinger enten i form av nyhetssendinger dedikert til sport eller nyhetssendinger av en noe mer generell art.

Det nye denne gangen er at TV2 ønsker å benytte seg av denne nyhetsretten i et 3 timer langt program om hver serierunde der de har videreført Fotballextrakonseptet selv om de nå ikke lenger har rettighetene til ligaen.

Det er godt mulig at dette kan være innenfor den eksisterende ordlyden i avtaleteksten, men det de gjør minner mye om det Tommy Høiland gjorde da han prøvde å få Sten Grytebust ut av fatning på en dødballsituasjon. Det stemte det han sa at det ikke fantes en regel mot akkurat det han gjorde og at han utnyttet et smutthull, men likefullt så var hans handling ikke i intensjon med det eksisterende regelverket. Etter at Høiland selv gikk ut og geniforklarte seg selv så har denne handlingen ikke blitt gjentatt. Det kan tyde på at ikke alle var enig med ham og at selv han har innsett at det var uklokt.

TV2 hevder at de lager et 3 timer langt fotballekxtra som følger serierunden direkte fordi det er en kjærligheterklæring til norsk forball. All den tid TV2 alltid har vært tydelig på at fotball var aktuelt fordi fotball er business og gir klingende mynt i kassa. Dette kom bl.a. veldig tydelig frem etter at TV2 lot kundene sine ta regninga etter at de i fjor vant budrunden for engelsk fotball igjen.

Da måtte man ut med 1200 kr mer i året for tilgang til fotballen på tv og like mye for samme tilgang på TV2 Sumo. Var ikke mye kjærlighet å spore da. Bare beinhard kapitalisme der de hadde analysert i forkant hva markedet var villig til å gi for tilgangen på fotball slik at de kunne maksimere inntektene selv etter å ha betalt en ågerpris for rettighetene.

Måten TV2 argumenterer nå står i sterk kontrast til hvordan de har har argumentert tidligere da de var i den andre enden av gaffelen. De slår beina under de argumentene de hadde og dermed også sin egen integritet som nyhetsformidler. Den totale mangelen på å ha tatt et standpunkt basert på journalistisk integritet der de i stedet hengir seg til å argumentere utfra vikarierende motiver viser med tydelighet at sportsredaksjonen deres tenker og vektlegger kortsiktig profitt og ratingtall fremfor å inneha en ryggrad der man står for det man har sagt.

Er målet virkelig å fremstå som en norsk versjon av Fox News der man man sterkt argumenterer for et syn før man uten blygsel snur på dagen og hevder med motsatte?

Fox News mente i de 8 årene Dubya at all kritikk av presidenten var upatriotisk møl. Dette endret seg dagen Obama ble insatt som president og Fox News mente deretter at mangel på kritik av presidenten var en klar indikasjon på mangelfull patriotisme.

Det funker hvis mottageren er tett nok.

Legg igjen en kommentar