Hvor skal hockeyen spille hjemmekamper?

Siste hjemmekamp i Gamle Jordal Amfi spilles 7. januar. Alle trodde at fram til ny Jordal står ferdig så skulle Vålerenga spille kampene sine i Furuset Forum. Slik blir det ikke. Kommunen har i tolvte time bestemt at det ikke er Furuset Forum, men Manglerud Ishall som skal være erstatningsarena. Hva begrunnelsen for denne avgjørelsen … Fortsett å lese «Hvor skal hockeyen spille hjemmekamper?»

Siste hjemmekamp i Gamle Jordal Amfi spilles 7. januar. Alle trodde at fram til ny Jordal står ferdig så skulle Vålerenga spille kampene sine i Furuset Forum. Slik blir det ikke. Kommunen har i tolvte time bestemt at det ikke er Furuset Forum, men Manglerud Ishall som skal være erstatningsarena.

Hva begrunnelsen for denne avgjørelsen er, veit vi ikke. Vi veit heller ikke hvorfor avgjørelsen kommer nå. Vi kan bare synse og mene. Og synse og mene gjør vi. Vi synser og mener til blodtrykket øker i takt med økende politikerforakt og den synkende tilliten til de ansvarlige byråkratene i Oslo kommune.

Klubben la nettopp ut denne meldingen:

Det siste døgnet har det flommet med meldinger frem og tilbake om hvor Vålerenga skal spille sine kamper etter den 7. januar. I går kom det ut en melding om at Vålerenga skal spille sine kamper i Manglerud Ishall. Dette vedtaket stiller ikke klubben seg bak.

VPN mener uansett:

Måten Oslo kommune har håndtert hele dette prosjektet på får en en gjeng fulle sjømenn på landlov til å falme. Penga sitter løst, men gangsynet er uklart med en fraværende evne til planlegging.

De presterer å bygge en ishall som ferdigstilt ikke lenger vil være funksjonell og moderne. Joa, hallen vil være fin, blank og ny med et nok så kult arkitektonisk uttrykk – men hallen vil ikke være moderne.

Den vil være umoderne fordi den ikke ivaretar funksjonaliteten og behovene som moderne bredde -og elitehockey krever (slik vi har lest plantegningene og kravspekken). Funksjonaliteten og behovene er blitt tilsidesatt fordi kommunen har slurvet som en gjeng førsteklassinger når det kommer til prosjektets konseptfase.

Konseptfase er den fasen i prosjektet man kartlegger alle krav og behov som prosjektet skal møte og ivareta. Det har man her gjort her på en svært lite tilfredsstillende måte. Man kjører i gang med et prosjekt hvor en av de største risikoene er nettopp det: Risikoen for behov som ikke er kartlagte.  

VPN tør sogar å påstå at man her ikke bygger en hall for framtida, men en hall som tar seg bra ut når man skal sanke stemmer til neste kommunevalg bare for å vise at det misslykka KID-prosjektet har fått gjort noe under siste periode. Byrådet har ikke vedtatt en hall for hockeysporten i Oslo. De har vedtatt og bygger en hall til ære for  seg selv. Noe vi både spyr av og tar avstand fra.

Her har man satt alle kluter inn på å pushe gjennom et prosjekt som utelukkende skal leveres på tid og innenfor vedtatt kostnadsramme, uten å tenke gjennom spørsmål som: Hva gjør vi med idretten mens man venter på at ny amfi skal stå klar?

Vålerenga Hockey er den største leietakeren av Jordal Amfi. At man ikke har hatt erstatningshall klar før vedtak om riving av eksisterende hall ble fattet er banalt hodeløst. Det vitner om uansvarlighet, inkompetanse og ekstremt lite helhetlig tenkning av både Byrådet og Oslo kommune som prosjektleder og forvaltningsorgan.

Det er en umoden forvaltning av fellesskapets midler som grenser til en useriøsitet som mangler sidestykke i moderne tid. For det er jo dette det er egentlig dette det er snakk om – vi snakker om våre skattepenger og hvordan disse skal forvaltes på en mest mulig fruktbar måte.

At man ikke parallelt med rivningsvedtak på Gamle Jordal har ført en prosess med å skaffe en tilfredsstillende ertatningsløsning, vitner om et fantastisk dårlig handverk. Det er som om at du sjøl skulle fått tilslag på å bygge deg en ny kåk med hage og eget svømmebasseng, gangavstand til ishallen og vertshuset. Haken er bare den – for å få dette til må du bo på gata i fire år. Ville du ha gjort det da???

Det er hva som skjer klubben vår nå. Vi blir rett og slett satt på gata. Taper penger i bøtter og spann. Så når ny hall er ferdig kan vi endelig spille hockey igjen. Blakke og med brekt rygg skal vi jobbe oss tilbake. Den motbakken blir lang. Tror faen ikke Northug hadde orka å starte på den stakinga – og han har jo sovet ute ei vinternatt før.

Sjokkerende for oss virker det som om at det er Oslo kommune som nå har fått panikkangst, hyperventilering og fullstendig oksygenmangel fordi de ikke har evnet å vaske fram en midlertidig løsning for klubben og idretten.

Resten av verden (les; vi som bryr oss om klubben og hovedstadshockey) har vært noe urolig fordi vi har merket et ubeskrivelig tåketeppe over saken, men ikke opplevd samme panikkangsten fordi vi hele tiden  trodde at klubben med stort og smått hadde en avtale på å bruke Furuset Forum i ventetida.

Vi trodde at det var ryddige forhold, der Tante Furuset fikk en gullkanta delingsperiode med oss – men både bredden og eliteidretten i klubben hadde i alle fall en grei nok erstatningshall. Hvem som har lurt hvem, og hvem som kan sitte igjen med en følelse av å ha blitt finta, stoppa, avkledd og scora på med en hyler fra blålinja, anes ikke. Akkurat nå føler vi oss ikke særlig kule med tanke på det som venter klubben.

Kommunen har bestemt seg, så ombestemt seg, så bestemt seg og så ombestemt seg….igjen som den deiligste dama på festen, som egentlig bare ville ha gratis øl og litt (ikke for mye) oppmerksomhet før kvelden var omme.

Det virker rett og slett som om at den ene armen deres ikke har hatt kontroll på hva den andre armen deres gjør hvor resultatet har vært en luremus oppførsel. Fordi – Oslo kommune er faktisk avhengige av Vålerenga som leietaker i ny hall (og motsatt – ja, vi har et behov for samspillet med luremusa Oslo kommune).

Utad er det ganske tydelig at kommunen har forhandlet med Tante Furuset og Fetter Manglerud sånn litt parallelt. Og at de, uprofesjonelle som de er, vi er nesten frista til å bruke ordet inkompetente, har flagga det ene alternativet på bekostning av det andre uten en endelig avtale er ferdigforhandlet og signert. Noe som gjør at Vålerenga kommer i skvis da de i realiteten er fratatt forhandlingsposisjon.

De har trodd at de skulle spille i Furuset Forum, uten at man i forkant har fått kartlagt behovene en slik erstatningshall må ha for å dekke både bredde- og eliteidretten i klubben.

Så har man en situasjon hvor Vålerengas krav og behov ikke matcher ønsker og krav som Furuset har. Ergo: Ingen avtale. Den eneste muligheten er da den løsningen som politisk ledelse i Oslo egentlig ønsket seg, men som klubben ikke ønsket seg: Nemlig at Vålerenga må dele hjemmearena med et annet Get-ligalag: Manglerud Star.

Det er en korttenkt løsning som er på linje med å la en tiger og ei gris dele bur og fortsatt leve i trua på at du har 25 kilo bacon til jul.

Så kan man spørre seg hva vil dette koste? Hva vil denne dårlige planlegginga og vinglinga koste oss skatebetalere? Hva vil dette koste klubben av tapte inntekter? Dette veit vi for lite om til å drive å gjette på nå. Dog vil det bli interessant å se om Oslo kommune er ansvarlige og reale nok til å dekke noe av tapet.

God jul, dere!

 

En kommentar til «Hvor skal hockeyen spille hjemmekamper?»

Legg igjen en kommentar