Dagboka lille julaften 2016

Det snur, det snur, tiddelibom Sola har snudd, men grålysning over Askeråsene i morgenrushet eller desemberblek kveldssol fra øst ser ikke ut til å bli en realitet denne gangen heller. Er det sånn at sola for alltid skal forsvinne bak Kolsåstoppen med smørsida ned på kveldstid? Hvor er det blitt av snuinga dem snakker om? … Fortsett å lese «Dagboka lille julaften 2016»

Det snur, det snur, tiddelibom

Sola har snudd, men grålysning over Askeråsene i morgenrushet eller desemberblek kveldssol fra øst ser ikke ut til å bli en realitet denne gangen heller. Er det sånn at sola for alltid skal forsvinne bak Kolsåstoppen med smørsida ned på kveldstid? Hvor er det blitt av snuinga dem snakker om? Er vintersolverv rett og slett oppskrytt? Hjelper det å be Carl I Hagen rydde opp i den astronomiske bløffen og naturlovenes urimeligheter?

Mens sol, måne og julestjerner surrer rundt i vante baner og fastlagte mønstre i det store kaos, er det derimot duket for tidenes snuoperasjon i vårt eget lille Vålerenga-univers. Vålerengas eget lille solverv ble forkynt av daglig leder i VFE (Vålerenga Fotball Elite), Erik Espeseth, i Dagsavisen på årets mørkeste og korteste dag:

  • VIF skal bli investorfri
  • Nå er vi ikke Oslos stolthet

Verdt å lese: Dagsavisen. Her er en kortversjon av Reidar Sollies intervju med Espeseth:

Erik Espeseth har satt sitt preg på et Vålerenga som har vært i økonomisk respirator lenge.Eller sagt med andre ord: Avhengig av velvillig tilførsel av kapital fra investor Tor Olav Trøim. Espeseth har fått mandatet å få til det samme som han har vært med på i Rosenborg og Strømsgodset: At klubber kan leve uten rike onkler.

– Det er det overordnede målet. Men det vil ta noen år før vi er der. Ja, vi trenger fortsatt litt hjelp. Det er basert på rammer. Vi vedtar et budsjett, i det ligger det fortsatt litt starthjelp som sikrer en nødvendig satsing fram mot at vi skal bli sjølberga, sier Espeseth. – Og husk, det samme skjedde i Godset. Klubben fikk tilført et tosifret millionbeløp i noen år før den ble økonomisk selvstendig.

– Men kritikerne peker på at du kan bare ringe til Trøim og be om mer hvis det kniper?

– Det er ikke slik jeg jobber. Jeg har en helt annen tilnærming. Vi legger nå et budsjett som vi behandler i styret i slutten av januar. Det blir en stor utfordring. Jeg elsker utfordringer. Vi skal være langsiktige, men samtidig passe utålmodige.

– Hvor begynner man når man overtar en klubb som VIF?

– Jeg startet med å skaffe meg innsikt. Hva er Vålerenga, hvor står klubben merkevare- og omdømmemessig? Hvem er det som jobber her? Hva slags kompetanse har vi på huset? Er det nok? Og ettersom jeg hadde to måneders karantene fra Strømsgodset fikk jeg god tid til å tenke hjemme i Tønsberg.

«Følg oss hjem til østkanten» har vært et av slagordene rundt byggingen av den nye arenaen. Vålerenga skal ta vare på sin identitet. Men det er et faktum at VIF er den eneste osloklubben i de to øverste divisjonene neste år.

– Jeg mener at det da blir litt feil å ekskludere halve Oslos befolkning. Hvorfor kan ikke vi være et lag for hele byen? Jeg elsker engasjement. Jeg elsker å møte nye mennesker. Så fikk jeg en skyllebøtte fra en i Klanen om at dere kan ikke gå rundt å kalle dere «Oslos stolthet». Dere er jo ikke i nærheten. – Mitt svar var at han hadde helt rett. Vi fortjener ikke den betegnelsen. Men det er den jobben vi nå griper fatt i. Og den gjør vi ikke alene.

– Men Oslo er ikke Bergen eller Trondheim, det er mange som bor her som håper klubben taper hver eneste kamp?

– Ja, det er definitivt vanskeligere enn i Drammen og Bergen. Oslo er flerkulturell både når det gjelder verden og Norge. Men det er også veldig mange mennesker som håper at vi lykkes. Og da må vi være inkluderende og involvere hele byen. – Vi må gi noe tilbake. Vi kan ikke sitte her på Valle og tenke: Kom til oss, hele Oslo! Vi må styrke samarbeidet med de andre klubbene i byen. Vi vil sammen med dem bygge opp Oslo-fotballen, sier Espeseth. – Det er mange klubber som ønsket et bedre samarbeid med oss. Vi må by på kompetanse. Og vi må også samarbeide med vår egen breddeavdeling.

Julegave
Fotballnorge har fått sin julegave i år: Kjetil Siem og Yngve Hallén er borte og den påtroppende generalsekretæren, Pål Bjerketvedt, lover godt:

NFFs nye generalsekretær har klare tanker om hva han vil prioritere når han starter i sin nye jobb 1.februar. Han går fra jobben i NTB etter tolv år som sjefredaktør og administrerende direktør. Fra den «andre siden» har han hatt en kritisk tilnærming til sin nye arbeidsgiver.

– Jeg må nok si meg enig i at det mangler en holdning til åpenhet. Ikke bare i fotballforbundet, men i idrettsbevegelsen som sådan, sier Bjerketvedt til TV 2.

Les hele saken på TV2.no: – Det mangler en holdning til åpenhet i NFF

Ønskeliste

  • Vi som har alt bortsett fra traktor og ljå, ønsker oss 4-3-3 i neste år. Om det ikke lar seg gjøre ønsker vi oss spillere som gjør det mulig likevel. Vi er faktisk lei spillesystemer som skal gjøre oss uforutsigbare.
  • Vi ikke bare ønsker, men krever at klubben aldri selger stadionnavnet til sponsorene
  • Vi ønsker alle skriveføre vål’engaelskere velkommen til VPN. Kontakt oss!

Jul i Vålerenga
Stort sett fredelig. Så hardner det til med håkki mot Lørenskog på Jordal 28.desember og på Lørenskog to dager seinere, begge kampene starter klokka 18.30. VPN glimter kanskje til torsdag og fredag i romjula. Om ikke, ønsker vi alle leserne våre godt nyttår og velkommen tilbake andre nyttårsdag.

GOD JUL!

Legg igjen en kommentar