Gleder seg til juniorfinalen

– Vi gleder oss. Dette er årets høydepunkt, sier Gard Holme foran lørdagens finale i junior-NM. Når VPN spør hovedtreneren for Vålerenga 2 og sportssjefen for fotball på Wang om hva han tenker om kampen, sier han: – Denne kampen er ren bonus for oss. I år har vi levert på alt vi skal (unngikk … Fortsett å lese «Gleder seg til juniorfinalen»

– Vi gleder oss. Dette er årets høydepunkt, sier Gard Holme foran lørdagens finale i junior-NM.

Når VPN spør hovedtreneren for Vålerenga 2 og sportssjefen for fotball på Wang om hva han tenker om kampen, sier han:

gard

– Denne kampen er ren bonus for oss. I år har vi levert på alt vi skal (unngikk blant annet nedrykk i 2. divisjon), og det er et godt utgangspunkt foran finalen. Men det blir helt klart en kjempetøff kamp, og det blir spennende å måle seg mot Molde.

Satser de store klubbene på junior-NM?

De fleste klubbene stiller med så bra lag som mulig i disse kampene. Det er her det er mulig å måle seg mot tilsvarende lag i Norge siden JET-turneringen på Hamar ikke lenger eksisterer. I 2. divisjon møter gutta andre type lag, derfor bruker de fleste brukt A-spillerne sine i disse kampene i NM for juniorlag.

Hvem er favoritter – er dette en helt åpen kamp?

Jeg synes det er vanskelig å si hvem som er favoritt. Vi slo ut Molde av turneringen i fjor, men siden detter juniorfotball forandrer lagene seg mye fra år til år, så den kampen kan antagelig ikke brukes til noe. Jeg vil tro det blir ganske jevnt på lørdag.

Hva er Vålerenga-juniorenes styrke?

Vi har et sterkt kollektiv som jobber hardt for hverandre. De fleste spiller til daglig i 2. divisjon hvor de har fått mange tøffe kamper, hvor vi stort sett var underdogs. Det har lært oss å spille fotball som baserer seg på godt forsvarsspill kombinert med mange individuelle ferdigheter. Jeg vil si vi har et lag med gode individualister som jobber godt for hverandre.

Høres ut som en drøm. Og spillestilen er å presse motstanderen høyt og jobbe som besatt?

Å presse høyt og jobbe hardt er en del av den internasjonale toppfotballen, alle gjør det nå. Dermed må vi utdanne de unge spillerne i Vålerenga til en slik type fotball dersom de skal slå gjennom på VIFs A-lag, og kanskje komme enda lenger.

Hvem er lagets nøkkelspillere? 

Mange spillere holder et ganske høyt nivå; hvor bra årets utgave er sammenlignet med tidligere årganger, er vanskelig å sammenligne år for år. Tidligere lag har sikkert vært vel så gode, vi har jo vunnet JET tre år på rad. Tidligere lag hadde kanskje enda bedre offensiv kraft, men årets utgave har antagelig sterkere samhold.

Kristoffer Hay, Ernest Agyiri, Magnus Grødem og Thomas Elsebutangen er fast i Vålerengas A-stall. Midtstopper Mats Andersen er vår kaptein og Madhusan Sandrumakar spiller U18-landskamper og fikk nylig sin debut i Tippeligaen mot Viking, og Aron Dønnum har vært en del innom A-laget. Dette er nok de spillerne som er mest sentrale.

I tillegg har du Sander Berge (skadet) som er på et eget nivå.

Gard Holme sa tidligere i år dette om spissen Henrik Udahl:

– Han har trent mye for å bli bedre i oppspillsfasen, samt bli en enda bedre avslutter. Han har jobbet godt på treningsstudio for å utvikle fysikken sin, og han fremstår nå som en ledertype i gruppa som stiller krav til de andre i treningsarbeidet, sa Gard Holme til VIF-fotball.no.

Hva skal til for at disse spillerne tar steget og lykkes på seniornivå?

De fleste årgangene de siste ti årene har hatt mange spillere som kan slå gjennom, mange har hatt aldersbestemte landskamper, de har fått prøve seg i Tippeligaen, trene med A-laget osv. Mange har vært og er veldig nærme.

Men det er fra nå og frem til du er rundt 22 år, det er da det avgjøres. De har nå to-tre år igjen før de bør spille fast på A-laget. Se på Ghayas Zahid, han var lenge en del av A-stallen før han slo gjennom – han var også leid ut i en periode, og kom tilbake og slo gjennom som 20-21-åring.

(Da Ghayas var 18 år ble han leid ut til Ull/Kisa, og om den perioden sa han til Dagsavisen: «Det er den verste tida jeg har hatt. Det var ikke noe særlig å dra opp til Jessheim og Kisa, Vål’eng-gutt som jeg var. Men jeg bestemte meg for å snu negativ tankegang til positiv. Jeg var der i to måneder, og jeg kom tilbake til VIF med en dypere forståelse av hva som skal til her i fotballivet», red anm.)

Jobben fra veldig god junior til faktisk være en brikke på A-laget, tar et par år, sier Gard.

Så å si noe om hvem som kommer til å slå gjennom av disse gutta…

Det er lite klokt å svare konkret på fordi det forandrer seg fort.

Du har vært innom forskjellige klubber som Tromsø og Stabæk. Kan du sammenligne med Vålerenga?

Det jobbes veldig godt i alle disse klubbene. Vålerenga er langt fremme – vi har nok flere fulltidsansatte i ungdomsavdelingen, og vi er fra Oslo, som først og fremst betyr at vi har flere spillere å ta av.

Hva tenker du om fremtiden, fortsetter du i Vålerenga med å utvikle spillere?

Jeg trives veldig godt med å være på dette nivået – rett under A-laget og hjelpe unge spillere med overgangen til en proff hverdag. Jeg har ikke tenkt på noe annet enn å fortsette i Vålerenga og Wang.

Jeg samarbeider godt med både Kjetil og Ronny – jeg vil si jeg er i daglig dialog med de. Da kommer jeg noen ganger med innspill på hvilke spillere som nå bør løftes opp til A-lagstreningene, men de ser også 2. divisjonskampene og kan vurdere selv.

Vålerenga har mange juniorer involvert i A-lagsmiljøet, men vi kan heller ikke ha for mange. Seks-sju spillere er innom på treningene, her er det litt rotasjon, alle vil jo være der. Samtidig opplever jeg at gutta skjønner sin egen posisjon. Det kan være viktig å være der også for korte perioder for å få referanser på nivået, og jobbe videre.

Helt til slutt: Er det sant at dagens unggutter er mer opptatt av utseende enn tidligere?

De er fryktelig opptatt av det. Akkurat det er en del av deres hverdag som jeg ikke forstår meg på, og helt annerledes enn da jeg var på den alderen, sier Gard Holme (32).

Juniorfinalen spilles i Telenor Arena lørdag klokka 11. Vær der! Det er gratis inngang (inngang 13 er for Vålerenga). Men kampen vises altså direkte på NRK 2.

 

 

En kommentar til «Gleder seg til juniorfinalen»

  1. Tilbaketråkk: Vålerenga På Nett

Legg igjen en kommentar