Dagboka tirsdag 25. oktober 2016

Ronny Deila har overtatt, og fordi vi vant 3-0 snakkes det om Deila-effekten (vi vant for øvrig 4-0 over Tromsø i april). Uansett: Hva slags spillestil får vi ved Deila som sjef, lurer dagboka på i dag. Det skal vi se nærmere på ved hjelp av noen artikler skrevet av folk med betydelig større fotballkompetanse … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 25. oktober 2016»

Ronny Deila har overtatt, og fordi vi vant 3-0 snakkes det om Deila-effekten (vi vant for øvrig 4-0 over Tromsø i april). Uansett: Hva slags spillestil får vi ved Deila som sjef, lurer dagboka på i dag.

Det skal vi se nærmere på ved hjelp av noen artikler skrevet av folk med betydelig større fotballkompetanse enn oss, og fra den tiden Strømsgodset herjet under Deilas ledelse. Deila følger i stor grad 4-3-3-prinsippene i fotballens verden.

Vi klipper og limer fra Josimars utmerkede artikkel for noen år siden, som innleder med noen setninger om Ronny som spiller i Odd:

Medspillere fra den tiden beskriver Deila som svært aktiv i de fotballfaglige diskusjonene rundt Odds spillestil. En stil med klare likhetstrekk til Nils Arne Eggens Rosenborg. Mange har siden ment at suksessformelen basert på 4-3-3 er gått ut på dato. Ronny Deila er et levende bevis på at det ikke nødvendigvis er tilfelle. Trettisyvåringen har utviklet spillestilen og gjort den til sin egen…

Etter at Godset har frispilt enten back eller midtstopper, søker de ofte å finne den dype midtbanespilleren, som kan betegnes som playmaker og dirigenten i laget.

Det er jo ganske vanlig å se at en midtbanespiller kommer ned for å få ballen av keeper hvis ikke en av midtstopperne er ledige, og fordi backene står for høyt i banen til å få ballen. Sander Berge og Christian Grindheim er også eksponenter for denne stilen, og da forstår du umiddelbart at årets Vålerenga-lag egentlig har spilt ganske likt det Deila gjorde for noen år siden, i alle fall har de i år prøvd på dette.

Når lag finner ut av stilen, valgte Deila å legge om til 4-2-3-1-formasjon, ikke veldig ulikt det vi så i helgen mot Tromsø.

Etter å ha frispilt den dype midtbanespilleren, eventuelt en midtstopper, er ofte neste fase å finne en ledig spiller i mellomrommet – primært bredt i banen. Ballen beveger seg ofte sentralt fra keeper, ut på bred stopper, inn på dyp midtbanespiller, ut i mellomrom, og inn foran mål. Slik sett søker de også pasningsalternativer med gode vinkler – pasninger som er lette å ta imot og vanskelige å bryte. Fasen med å spille ballen inn i mellomrommet er også preget av mønster. Veldig ofte legger den ene indreløperen seg bredt i banen, mellom motstanders forsvar og midtbane. På samme side har de både kantspiller og en høy back. Slik søker de å danne tre mot to situasjoner bredt i banen…

På banens siste tredjedel er Godset flinke til å holde høyt tempo på ballen. I tillegg er de gjennombruddshissige. Når de har lykkes å spille seg inn i mellomrom, kommer umiddelbart bevegelser inn og bak sekstenmeteren. Både motsatt kant, spissen, en eller begge indreløperne og noen ganger den ene backen eller den andre kanten fyller opp i boksen. Det sier seg nærmest selv at vilkårene for scoring da blir gode.

I 2014, året etter at Godset ble seriemester i Norge, skriver NRK at «Tom Nordlie hyller Strømsgodset-trener Ronny Deila for taktiske grep mot motstandere som har tilpasset seg den regjerende seriemesterens spillestil».

«Mindre romantiske offensivt»

Strømsgodset har kanskje ikke imponert like mye og ofte spillemessig som på det beste i fjor, men har hatt et mye høyere bunn-nivå – spesielt på bortebane. De var taktiske defensivt og mindre romantiske i den offensive i kampplanen og gjennomføringen enn i fjor. De fikk med seg et poeng, selv om mange vil hevde dette var noe ufortjent. Her har de tatt et steg i riktig retning.

Deila mistet en rekke spillere til profflivet utenlands etter gullsesongen, og derfor konkluderte Nordlie med:

Trener Deila har vært enda dyktigere i år til å ta tidlige taktiske grep og formasjonsendringer når ting ikke har stemt som ønskelig.

Suksesskriterier?

Artikkelen tar også for seg hva som har vært Deilas suksesskriterier, og her nevnes interessante punkter, absolutt relevante for dagens Vålerenga (og som åpenbart ikke var bra nok i Celtic, men seriemester to år på rad holder ganske sikkert i Vålerenga):

«Han har fått jobbe i ro og fred med langsiktige utviklingsmål. Dette er noe lettere i en klubb som Strømsgodset hvor inntil 2013 forventningene har vært beskjedne i forhold til større klubber med bedre økonomi, sterkere historie og større forventningskrav.

Der er som regel tålmodigheten og kontinuiteten av noe kortere varighet. Kanskje disse har noe å lære av for eksempel Godset?

Budsjettet og lønningene er heller ikke av de største. Dette gjør at man må lete etter spillere utenfra på en lavere hylle, og ofte må ta til takke med spillere som ikke har lykkes 100 prosent i andre klubber.

På dette området har Godset vært utrolig dyktige til å lete etter spillere med ferdigheter til å bekle en spesiell rolle i et konkret spillesystem.

Dette er kvalitet som sikrer rekrutteringen og man unngår å lete i flokk etter de store navnene som kanskje ikke passer til rollen i laget».

Så får vi se hvor lang tid Deila får i Vålerenga. Det er som kjent ikke mange tapene som skal til før pressen kaster seg over deg, og det finnes mange kritikere i og rundt klubben som ikke nødvendigvis er gull for å bygge et fremtidig lag.

Husk at Strømsgodset ble drillet i Deila-filosofien siden 2008. 

Om sin egen filosofi, har Deila tidligere sagt dette til Nettavisen:

– Jeg ønsker først og fremst å ha ballen mer enn motstanderen. Vi skal skape mer enn vi skal ødelegge. Offensivt handler det om å være flink til å ha et eget spill, og spillere som er i stand til å skape ubalanse hos motstanderen. Det skjer gjennom relasjoner, tempo og individuelle ferdigheter. Defensivt handler det om å vinne ballen så høyt som mulig i banen, så ofte som mulig, og klare å variere presshøyde.

Ghayas og Sander

Ghayas er nominert til å bli årets midtbanespiller i Tippeligaen sammen med Mike Jensen (Rosenborg) og Fredrik Midtsjø (Rosenborg). Og har du inntrykk av at RBK er nominert i mange kategorier, stemmer det. Årets unge talent kan imidlertid ikke trønderne vinne: Sander Berge (Vålerenga), Jens Petter Hauge (Bodø/Glimt) og Rafik Zekhnini (Odd) er de tre nominerte.

Svensk fotball

Sirius er tilbake i Allsvenskan og rykket i går opp med en gammel Vålerenga-kjenning på laget: Jesper Arvidsson. En annen kjenning, med betydelig større relevans, er Elías Már Ómarsson som i går ble matchvinner for IFK Gøteborg. Svenska Fans oppsummerer det slik:

Elias Omarsson gjorde mål än en gång och risken känns överhängande att Vålerenga är de som blir de stora vinnarna på det här lånet. Blåvitt har en köpoption på Elias, men med det intresset han troligtvis dragit på sig är risken att det dyker upp en annan klubb som är beredda att betala både mer till Vålerenga såväl som mer till Elias. Då har Blåvitt inte mycket att sätta emot. Blåvitt har med sin köpoption förstatjing, och Mats Gren säger till Sportbladet att Vålerenga inte får tacka ja till andra bud, men köpoptionen har så klart ett utgångsdatum och känner Elias att han kan få bättre betalt/hellre vill spela någon annanstans så kan Blåvitt varken tvinga kvar honom eller stoppa Vålerenga från att sälja efter optionen gått ut. 

Vålerenga i dag

Alt tyder på at det blir folksom på Ullevaal søndag når BitteLillestrøm kommer på besøk. Du kan allerede nå sette deg inn i hvordan ordne seg billett her. Segregering blir det også. DNB sørger for gratis billetter til barne- og ungdomslag (3000 skal visstnok allerede være bestilt) og du kan ta med deg en venn på sesongkortet.

 

[poll id=»27″]

Legg igjen en kommentar