Dagboka onsdag 13. juli 2016

MortenP vil at Vålerenga skal bli en tegneserieklubb og Tor Olav Trøim profesjonaliserer klubben. Dagboka er mangfoldig i dag. I går skrev Morten P en kommentar i Dagbladet om Ronny Deila som Vålerengas redningsmann. Dagboka er i stor grad enig i det som blir skrevet, men stusser over en liten setning som egentlig er ganske … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 13. juli 2016»

MortenP vil at Vålerenga skal bli en tegneserieklubb og Tor Olav Trøim profesjonaliserer klubben. Dagboka er mangfoldig i dag.

I går skrev Morten P en kommentar i Dagbladet om Ronny Deila som Vålerengas redningsmann. Dagboka er i stor grad enig i det som blir skrevet, men stusser over en liten setning som egentlig er ganske stor:

Han skal gjøre Vålerenga til Oslos FC København.

Det er nok mye Erik Espeseth, Ronny Deila, onkel Tor Olav og Kjetil Rekdal skal gjøre; men noe FC København skal ikke Vålerenga bli.

Dagens dagbokist har vært i København regelmessig siden våren 2014 og bodd her siden mars i år. Det har blitt sett en del fotball. Lokalfotballen har også blitt fulgt regelmessig (selv om dagboka ikke har fått vært på så mange kamper som ønsket). Basert på dette så kan dagboka trygt si at noe FC København må Vålerenga aldri finne på å bli.

Hvorfor ikke?

Likhetene mellom Oslo og København fotballmessig er egentlig ganske mange. Selv om man kan finne på å tro at det bare er én klubb i København (mange tror det om Oslo), så er det helt feil. Det er en hel haug. Brønshøj boldklub, BK Frem og Fremad Amager er kanskje de mest fremtredende av de mindre klubbene. På like linje som du finner Skeid, Frigg, Lyn, Kjelsås og andre breddeklubber i Oslo. I tillegg så har du et større lag utenfor byen. Brøndby og Lillestrøm.

Men her bør likhetene stoppe. FC København er en skapt klubb. Den så dagens lys i 1992 som kjærlighetsbarnet mellom Kjøbenhavns boldklub og Boldklubben 1903.  Sammenslåingen passet overraskende godt med byggingen av Parken. For øvrig en av de mest kjønnsløse og kjedeligste stadionene i Skandinavia.

FC København er en klubb som er skapt for å tjene penger, for å hente troféer og for å være en godt drevet idrettsbutikk. Det er ikke Vålerenga.

Om MortenP hadde sett litt utenfor nesetippen ville han ha sett et FCK som ikke nødvendigvis trekker fulle hus alle hjemmekamper. Han ville også sett et København der folk er mer interessert i det lokale laget enn det som populært kalles Byens Hold. Drar du til øya Amager i sør er Fremad Amager på vei opp. John ‘Faxe’ Jensens lag har akkurat rykket opp til 1. divisjon. Lenger vest, i Valby, finner du BK Frem. De mener selv de er byens virkelige lag, og har passende nok trykket «alltid for æren, aldri for makten» i drakta. Passende nok under Københavns silhuett.

Er det ingenting å hente?

Joda. Går du i Københavns gater, gjerne i sentrum og opp mot Østerbro, så ser du fort en del FCK-drakter. Det samme gjør du blant barna som spiller fotball på løkka. Selv i Fredriksberg og nedover mot Valby (et område som er hardt dominert av BK Frem) dominerer FCKs hvite drakter. Gjerne sammen med Real Madrid, Barcelona, Manchester United og Paris Saint-Germain. Det må Vålerenga sørge for i Oslo.

Vålerenga er BK Frem. Vålerenga er Fremad Amager. Vålerenga er ikke FC København.

Det Vålerenga kan hente fra FCK er profesjonaliteten, økonomien og troféene.

Ny daglig leder

Akkurat profesjonaliteten er allerede på god vei til å bli styrket. I går bekreftet klubben at Erik Espeseth, tidligere daglig leder i Strømsgodset, blir fast ansatt i løpet av høsten. Han må bare bli ferdig med oppsigelsestida i Godset først. Dette er noe dagboka setter skikkelig stor pris på. Morten Nydal har nok gjort en grei jobb, men nå får klubben en lederskikkelse som har lang erfaring fra fotballen.

Ansettelsen av Espeseth er et ledd i Trøims Prosjekt Fornyelse. Onkel Tor Olav har ansatt Rune «jeg fikser tv-rettigheter til blodpris» Hauge som hodejeger for å lede dette prosjektet og vi ser allerede at det bærer frukter. I følge ryktene skal en del av dette prosjektet være å få Ronny Deila inn som hovedtrener. Da dyttes Rekdal opp som sportssjef. Dagboka tror dette er smarte grep. Rekdal har virka mett, litt utilpass og kanskje litt lei av å være på hele tida. Han har allikevel en god jobb å gjøre i Vålerenga og sportssjef kan fort være akkurat det han vil være.

Vålerenga i dag

Vi gleder oss over framtida, men gruer oss til fredagens kamp mot Sogndal. Dagboka kommitterer seg herved til sangtjeneste på fredag. Og det syns vi at du også skal gjøre!

Legg igjen en kommentar