Vålerenga Hockey snakker ut om elitens behov for ny moderne og funksjonell arena

Tidligere har vi skrevet om situasjonen til breddeidretten i Vålerenga og de behovene de har til ny hall. I dag har vi tatt en prat med Gunnar Thørgersen. Han har uttalt seg på vegne av Vålerenga Elite om hvordan  det er å ha Jordal Amfi som arbeidsplass i dag, og hva som skal til for at et … Fortsett å lese «Vålerenga Hockey snakker ut om elitens behov for ny moderne og funksjonell arena»

Tidligere har vi skrevet om situasjonen til breddeidretten i Vålerenga og de behovene de har til ny hall. I dag har vi tatt en prat med Gunnar Thørgersen. Han har uttalt seg på vegne av Vålerenga Elite om hvordan  det er å ha Jordal Amfi som arbeidsplass i dag, og hva som skal til for at et nytt Jordal Amfi skal bli en moderne og funksjonell arena som ivaretar idrettens behov.

Hvordan er det egentlig  for Vålerenga Hockey å arrangere kamper på Jordal Amfi i dag?

Det er mange ting som kunne blitt veldig mye lettere ved en funksjonell arena. Det er lite plass til lagring av varer, samt små flater for salg. Lite toaletter, samt masse trapper som gjør ting veldig utfordrende. Funksjonærer må bruke mye tid på å legge til rette, slik at utøverne ikke blir skadelidende. Ved kaldt vær er det også kald inne.

Ja…ved vått vær er det jo vått inne også. Vi husker jo alle den der «tåkekampen» i fjor da gutta måtte gå i ring på isen for prøve å få vekk disen!  Det var en absurd opplevelse. Ser vi bort fra tåka, hvordan er det å være tilskuer i Amfien slik den fremstår i dag?

I dag er det for få kioskutsalg noe som medfører at man må stå mye i kø for å få seg noe å bite i. Det er lange toalettkøer også. Bratte trapper er en utfordring for mange, og kan oppleves som utrygge. Stolløsningen er skumle for barn. Det siste eksempelet er jo den ulykken som var sist vinter. Videre så er setene iskalde.

Den ulykken var guffen ja. Har jo selv plukket opp en eldre herre som tumlet ned noen rader på E-feltet for et par sesonger siden. Det er skummelt ja. Jordal er ikke akkurat en moderne arena. Hva er de største forskjellene på Jordal og en arena som er moderne, slik dere ser det?

Sliter litt med å svare på dette egentlig, fordi det er jo innlysende!!!

Okei okei okei…beklager for dumt spørsmål…

Nei nei..det er ikke et dumt spørsmål. Det er bare så tydelig for oss som har Jordal som arbeidsted at tiden har løpt fra bygget for mange mange år siden.

Det er flere tilbud til publikum i en moderne tidsriktig arena, typisk flere restauranter, VIP fasiliteter, supporterbutikk etc. Men først og fremst er det større sikkerhet og komfort for publikum. Med komfort for publikum tenker vi på utsalgsteder og toaletter i et antall som gjør at man kan utføre sine ærender i løpet av pausen.  Vi snakker om å slippe køer ved toaletter og i kiosker.

Man kan sammenligne med utviklingen til kinoene. En trenger ikke å gå lenger tilbake en til 1980-tallet hvor en streng vakt nektet alle å ta med seg godteri, mat og drikke inn i en nedslitt kinosal. I dag kommer publikum i god tid før forestillingen, handler i en velassortert kiosk og setter seg i vinbaren med et glass og noe å spise før man går inn til forestillingen. Setene er komfortable og har bord for å sette fra seg medbrakt mat og drikke. I konkurranse med videoutleie, betalingskanaler og hjemmekinoanlegg måtte Oslo sine kommunalt eide kinoer utvikle seg for å overleve. Det har de gjort og selv om de i dag ikke er i kommunalt eie har kinobesøket vært stigende de siste 20 årene. Å gå på kino i dag er ikke kun får å se en film, det kan man gjøre på sin egen 65 tommer med super lyd, men en totalopplevelse. Hadde Oslo sine kinoer vært slik de var i 1985 i dag ville ingen valgt å bruke penger på kinobesøk.

Jordal Amfi er som en kommunal kino anno 1965.

Det der er faktisk en veldig god sammenligning! Som supporter og tilskuer så kjente jeg meg godt igjen. Men nok om det…Kan du si noe kort om hvordan arbeidsforholdene for trenere, støtteapparat og a-laget er i dag?

De mangler stort sett alt hva man bør kunne forvente seg av fasiliteter.

Alt? Det må du utdype.

Dagens garderobe er rett og slett kummerlige med svært dårlige hygieniske forhold, trange garderober og manglende areal til trenere og støtteapparat. Ventilasjon og sanitærforholdene er rett og slett katastrofale.

Det er veldig små flater. Alt av utstyr blir stuet i haug. Trenerne har ett lite rom, men ingen plass for en pult i nærheten av spillerne. Støtteapparatet har heller ingen egen sone som de kan bruke, så de deler plass med spillerene.

Det høres kaotisk ut. 11500 m2 som areal for en ny hall har blitt kraftig debattert i det siste. Hvilke fasiliteter får elite- og landslagshockey’n med en slik ramme? Vil den kunne defineres som en moderne og funksjonell hall?

Nei, det kan den dessverre ikke. Det er rett og slett for lite areal på grunnflaten til å ivareta kravene idrettene krever, i tillegg mangler det areal i de øvrige etasjene til å tilfredsstille dagens krav til sikkerhet og komfort.

Det er ikke avsatt nok kontorplasser for hele Vålerenga familien engang. Det er kun Elite som de har avsatt plass til. Det er rett og slett for lite areal i etasjen som det sportslige skal benytte.

Men politikerne og Kultur- og Idrettsbygg sier dere vil bli tatt med når det gjelder endelig utforming av hall og at dere kan få lov til å flytte på vegger og sånn. Er ikke dette noe som kan gjøre hallen funksjonell til det behovet dere har?

Problemet som vi har påpekt siden vi ble orientert om planene er at det rett og slett er for lite areal for å kunne tilfredsstille dagens krav til bredde, eliteidrett, samt sikkerhet og komfort for publikum i det forslaget som foreligger. Dette kan ikke løses gjennom detaljutforming. Man kan ikke detaljregulere en kasse på en kubikk til å romme et volum på en og en halv kubikk.

Uansett…dersom dette alternativet skal benyttes så må det gjøres store store endringer. Det holder ikke å bare flytte på en vegg her og der. Det holder ikke fordi noen av manglende er såpass vesentlige som de er. Det mangler for eksempel noe så grunnleggende viktig som sliperom til bortelag. Dessuten er det ikke mulig med ren sone for spilleren for å entre isen. Videre går ikke hjemmelag  inn på isen igjennom sin egen boks, men i svingen.

En kan også merke seg med at med denne løsningen så vil hjemme- og bortelag komme helt i nærheten av hverandre. Dette er ingen gunstig løsning.

De tingene du nevner nå er jo ganske vesentlige for at en ishockeyhall skal være funksjonell. Hvor stor tenker du bør hallen være for at den skal være funksjonell for idretten?

Noe endelig m2-størrelse er det vanskelig å si noe eksakt om da man først og fremst må dimensjonere hallen ved å fastsette alle romkrav.

Hvordan vil opplevelsen være på kamp  eller under et arrangementet der hallen er for eksempel 14000 m2 kontra de planlagte 11500 m2?

Det sier seg selv at det vil være vesentlig bedre med 14000 m2 vs 11500 m2, men igjen vil det være avgjørende hvordan man benytter disse ekstra m2-meterne. Når det er sagt så vil det ved 11500 m2 fort bli kaos når det er 5500 personer inne i arenaen.

14000 m2 vil være ett alternativ som ishockeyen kan leve med i de neste 50 år. Ved det minste alternativet vil publikum tro de er i gamle Jordal Amfi, bare att ting er av ny karakter. Køene til kiosker og toaletter vil være av samme kaliber som pr dags dato. Ishockey er ikke bare det som skjer på isen, men en helhet som publikum vil ha. Det må jo være mulig å få kjøpt noen mer og spise enn bare en pølse og pizza stykke, som man enten må spise stående eller på tribunen. Det kan jo ikke bli av en slik karakter.

Sånn helt avslutningsvis…Har du noe du ønsker å si som vi til nå ikke har spurt om, så har du muligheten nå.

Jeg har en oppfordring. I morgen skal saken opp til behandling i bystyret. Bystyremøtene er åpne for publikum og det betyr mye for oss at folk viser politikerne at de bryr seg om fremtida til Jordal Amfi og fremtida til klubben.  Møt opp på dette møtet og stå sammen med oss i kampen for framtida til hockeyen i Oslo og Oslo-Øst. Møtet starter klokken 12.00 og det er forventet at saken kommer opp circa klokken 14.00.

 

Les også:

Vålerenga Hockey snakker ut om Nye Jordal Amfis betydning for bredden

En kommentar til «Vålerenga Hockey snakker ut om elitens behov for ny moderne og funksjonell arena»

  1. Det er en diskusjon som ikke har vært belyst – hvor mye er VIF Hockey villige til å betale i leie? Stavanger Oilers har totale leiekostnader som vel beløper seg til 20-25 mill. pr. år. Hva er Thøgersen og klubben villige til å betale for å få det drømmeslottet de ønsker? Merkelig stille om akkurat den delen.

Legg igjen en kommentar