Vålerengas 21 kretslagsspillere

Vålerenga har 16 gutter og fem jenter i alderen 13 til 16 år på kretslagene i Oslo. VPN har intervjuet utviklingssjef Thomas Hasselgren (sjefen til Tommy Berntsen og Gard Holme) om ungdomsfotballen i klubben. Denne uken er Thomas og Gard på Toppfotballseminar på La Manga i samarbeid med Norsk Toppfotball. Programmet inkluderer besøk fra fire … Fortsett å lese «Vålerengas 21 kretslagsspillere»

Vålerenga har 16 gutter og fem jenter i alderen 13 til 16 år på kretslagene i Oslo. VPN har intervjuet utviklingssjef Thomas Hasselgren (sjefen til Tommy Berntsen og Gard Holme) om ungdomsfotballen i klubben.

Denne uken er Thomas og Gard på Toppfotballseminar på La Manga i samarbeid med Norsk Toppfotball. Programmet inkluderer besøk fra fire forskjellige spanske akademier. Thomas tar seg likevel tid til å la seg intervjue av VPN på epost.

Oscar Bobb (født i 2003) er en Lyn-gutt som i fjor flyttet til Portugal for å spille for Porto. Han er kjent for å være blant Norges største fotballtalenter. Vålerenga har ingen som er på samme nivå, men spillere som Marcus Melchior og Osame Sahraoui (født i 2001) er ikke langt unna.

Her kan du se Oscar Bobb

– Kan du forklare oss som følger mest med på voksenfotballen i Vålerenga hvordan Vålerenga jobber i ungdomsavdelingen?

thomas

– Vi har delt opp ungdomsfotballen i to deler, en del som er mer eliteforberedelse, der undertegnede har det sportslige ansvaret som utviklingssjef. Den andre delen er breddefotball, lag 2 og 3 osv, der er også jentefotballen.

– På utviklingsdelen har vi fire grupper: U19, U16, U14 og U12. U19 ligger under Vålerenga Fotball Elite, mens de andre gruppene er under Vålerenga Fotball. U14-19 har cirka fem aktiviteter per uke, U12 har fire. I tillegg så går de fleste spillene i U19 på Wang der det er 3 treninger på morgenen.

– Vi har syv fulltidsansatte på avdelingen som jobber som trenere. De fleste har også andre sportslige oppgaver, men de primære oppgavene er å være trenere. Vi har god utdanning på våre trenere, og i dag har vi 6 trenere som har UEFA A eller høyere utdanning.

– Hvor mange fellestreninger er det for lag i årgangene 2003, 2002, 2001 og 2000?

– I disse gruppene har vi fem aktiviteter pr uke, oftest fire treninger pluss kamp. Er de ikke kamp så blir det en femte trening.

 

– Hvilke regler for hospitering bruker dere?

– Vi jobber med spilleren i sentrum og har fleksible grupper der man iblant trener med eldre spillere, iblant med spillere i samme alder og noen ganger med yngre spillere. Dette er noe som vi i trenerteamet diskuterer oss fram til hva som passer best. Vi har også begynt å arbeide et par økter per måned mer rollespesifikt over flere aldre.

– Her finnes det garantert talenter som kan bli Tippeliga-spillere – hva gjør 13-, 14-, 15- og 16-åringer oftest riktig – og feil?

– Det er mye som skal til for å bli Tippeliga-spillere, men det som er viktigst er at de er læringvillige og at de klarer å trene mye over lang tid med god kvalitet. Den største utfordringen som jeg ser er at spillerne  kanskje ikke alltid orker å legge ned den tid som kreves fordi de ikke er tålmodige nok. I disse aldersgruppene er de i puberten der de utvikles veldig ulikt, så det er viktig at de er mentalt sterke og er tålmodige.

– Jeg pleier å si at det faktisk er opp til spilleren selv å bestemme hvor god han/hun vil bli. Klubb, trener, lagkamerater og foresatte kan være med og hjelpe til, men det er spilleren selv som tar ansvar for sin egen utvikling.

– Kan du skrive om «hva slags talent» dere ser etter hos unge i disse aldersgruppene, og hva som er utfordringen med å utvikle disse spillerne?

– Det er litt ulikt avhengig av alder og posisjon på banen med mer. Men vi ser etter spillere som har gode fysiske forutsetninger, og med det mener jeg ikke at de skal være store og sterke, men mer at de er atletiske, har fart og klarer å trener mye. De må være teknisk gode og ha enn viss taktisk kunnskap.

– Vi leser relativt ofte om unge gutter som prøvespiller for en «stor» utenlandsk klubb. Hva tenker dere om det?

– Vi er i utgangspunkt positive til at spillere får prøve seg i et toppklubbmiljø utenlands, men det må skje etter godkjennelse fra oss. Det kan gi spilleren referanser som han ellers ikke ville fått.

– Er disse talentene i Vålerenga egenutviklet, eller støvsugd fra Rælingen, Skeid, Holmlia, osv?

– Det er en blanding. I dag har vi 70-100 gutter i hver årgang i barnefotballen hos oss, i de første ungdomsårene er det en overvekt av Vålerenga-gutter, men jo nærmere junioralderen vi kommer, jo flere spillere kommer fra andre klubber. Vi prøver nå å lage et større samarbeide med klubber i Oslo Øst som i utgangspunktet er der vi skal hente spillere fra.

Stemmer det at ca 10 spillere – totalt på årgangen i Norge – ender opp med spill i Tippeligaen (så vanskelig er det å lykkes statistisk)?

– Det er vel ca 20-25 spillere i hver årgang av norske spillere som kommer til Tippeligaen, men det er basert på 25 mann per spillerstall. Det kan være noen flere.

– De siste 10 årene har Vålerenga produsert ca fire spillere per årgang som har fått Tippeliga-kamper, riktignok har de fra begynnelsen kommet fra andre klubber i Stor-Oslo, men de har altså vært innom juniorlaget til Vålerenga, skriver Thomas Hasselgren til VPN.

Vålerengas kretslagsspillere

Gutter 2003

Nicolai Hauge, Joshua Furua, Miran Kuci og Youseif Ibrahim.

Jenter 2003

Jenny Sare Slåtta, Aslaug Stavrum og Silje Fjeldstad.

Gutter 2002

Ole Tobias Brendeland, Trygve Aarstad, Kenneth Nguyen, Ian Barobe og Florind Lokaj.

Jenter 2002

Ingen fra Vålerenga.

Gutter 2001

Marcus Melchior, Osame Sahraoui og Anhojan Wilson (i denne årgangen har Stabæk hele 12 av totalt 25 spillere).

Jenter 2001

Emilie Libakken Østerås og Julia Caroprese.

Gutter 2000

Kristoffer Klaesson (k), Robin Nielsen og Tinius Helle (Sander Werni er opprinnelig fra Rælingen, så han er med på kretslaget til Akershus).

Jenter 2000

Ingen fra Vålerenga.

Legg igjen en kommentar