Dagboka tirsdag 19. januar 2016

Hvem er raskest i Vålerenga,  Bojan fra Sarpsborg til Sandnes Ulf og Kjetil Rekdals navn dukker opp i en rettssak i Haugesund. Vi starter med det som er mest relevant. Reidar Sollie i Dagsavisen har intervjuet Kjetil, og vi siterer: «Nå er også samtlige VIF-spillere testet i hurtighet og spenst på Toppidrettssenteret. Lagets raskeste spillere … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 19. januar 2016»

Hvem er raskest i Vålerenga,  Bojan fra Sarpsborg til Sandnes Ulf og Kjetil Rekdals navn dukker opp i en rettssak i Haugesund.

Vi starter med det som er mest relevant. Reidar Sollie i Dagsavisen har intervjuet Kjetil, og vi siterer:

«Nå er også samtlige VIF-spillere testet i hurtighet og spenst på Toppidrettssenteret. Lagets raskeste spillere er Rasmus Lindkvist (25) med 4,6 sekunder over 40 meter, også Sander Berge (17) løp på 4,6 sekunder. Og Rekdal mener han har lite å bekymre seg for.

Er dette etter inspirasjon fra den harde fysiske treningen i tysk fotball?

 Tyskerne trener tøffest og det skyldes at de også er  stand til det. Dette handler også om skadeforebygging, sier Rekdal, som mener det er naturlig å bruke januar til mye slik trening. Men allerede lørdag kommer årets første treningskamp, borte mot Kongsvinger, sier Rekdal».

Vif-fotball.no har intervjuet Wæhler:

– Vi får en pekepinn på hvor vi står, og det er det som er viktig. Jeg konkurrerer med meg selv, og prøver å tenke tilbake på sist jeg hadde slike tester. Kondisjonen er i hvert fall der, spenst, hurtighet og eksplosivitet mister man litt med årene, så det får man bare ta tak i og trene litt ekstra, sier 39-åringen.

Hvor raskt er egentlig 4,6?

De fleste som leser dette aner neppe særlig mye om dette er veldig raskt eller ikke. Derfor har VPN sjekket ut Olympiatoppens testresultater, og vi klipper og limer fra en gammel sak:

«I perioden 1995-2009 har ca. 3000 utøvere (550 kvinner og 2500 menn) testet 40m sprint på Toppidrettssenteret. Pr. november 2009 er bestenoteringene på 4,47 og 4,92 sek. for henholdsvis menn og kvinner. Gjennomsnittsverdiene for alle utøverne på landslagsnivå er 5,20 sek. for menn og 5,90 sek. for kvinner».

I tillegg har folka på Toppidrettssenteret noen formler som gjør at hvis du multipliserer 40m tiden med 1,54, har du en tid på 60 meter osv. Kort fortalt:

«Under verdensrekordløpene på 100m (Usain Bolt 9,58 sek. og Florence Griffith Joyner 10,49 sek.) var passeringstidene på 60m henholdsvis 6,31 og 6,88 sek. Dette tilsvarer ca. 4,10 og 4,50 sekunder på Toppidrettssenterets 40m test. De norske rekordene på 60m til Jaysuma Saidy Ndure (6,56 sek.) og Ezinne Okparaebo (7,21 sek.) tilsvarer ca. 4,25 og 4,70 sekunder».

Dagboka skjønner det som er nødvendig å skjønne: Rasmus og Sander er raske. De tre neste avsnittene er for de som virkelig vil fordype seg i sprint.

Kampanalyser

«Kampanalyser av elitespillere viser at maksimale sprintløp utgjør 1-11 % av totaldistansen som blir tilbakelagt i en fotballkamp (Mohr, et al., 2003). Sprintløpene har normalt en varighet på mellom 2-4 sekunder (Reilly & Thomas, 1976; Bangsbo et al., 1991), men varigheten varierer fra rollen spilleren har i laget (Vanderford, 2004).

Midtbanespillerne har som oftest kortest varighet på sprintdragene, mens kantspillerne er de som i gjennomsnitt har lengst varighet på akselerasjonsdragene (Bangsbo, 1994). Varighetene på sprintdragene indikerer at det stilles store krav til akselerasjonshurtighet, og mindre krav til maksimalhurtighet. Dette endrer seg imidlertid noe da de fleste sprintløpene ikke starter fra stillestående posisjon.

Undersøkelser viser at akselerasjonene utføres hovedsakelig når utøverne er i fart, noe som tilsier at kravet til maksimalhurtighet er større enn varigheten av sprintdraget skulle tilsi (Stølen, 2005)». Dette er hentet fra Olympiatoppens sider.

Bojan til Sandnes Ulf

Bojan Zajic har signert to års kontrakt med rogalandsklubben. Den serbiske 35-åringen kommer gratis til Sandnes Ulf etter at hans kontrakt med Sarpsborg 08 gikk ut etter 2015-sesongen.

– Zajic er fortsatt en veldig god og anvendelig spiller. Det beviste han senest forrige sesong. Dessuten er han en type som bryr seg om de yngre spillerne og viser et godt eksempel på treningsfeltet, sier Sandnes Ulf-trener Bengt Sæternes til Stavanger Aftenblad.

Dermed blir serberen gjenforent med Bengt Sæternes, som han spilte sammen med i Vålerenga i tre sesonger. Zajic skal også jobbe som spillerutvikler for yngre spillere i OBOS-liga-klubben.

VPN kan bare ønske Bojan lykke til med et langt fotball-liv.

Ivan Näsberg

Vålerenga leier ut Ivan Näsberg til den svenske Superettan-klubben Varberg BoIS FC ut 2016. Dette er riktig steg for den unge midtstopperen, sier Rekdal til vif-fotball.no

– Ivan har spilt her i tre år, og vært i vannskorpa ganske lenge. Han har fått litt spilletid, men også hatt noen skadeavbrekk. Nå prøver vi en sesong der han skal få spilt voksenfotball utenfor Oslo, sier Kjetil Rekdal.

Treneren forsikrer også om at de skal følge nøye med på Oslo-guttens utvikling i Sverige, og han har selv planer om å se noen kamper i nabolandet.

VPN mener dette høres fornuftig ut – dersom han går mot en ny nesten-sesong i Vålerenga. Stort lykke til, Ivan.

Rekdal i rettssak

Du vet du er skyldig når du har hyret John Christian Elden til å forsvare deg, men det er en annen sak. Den hovedtiltalte i SOS Rasisme-saken i Haugesund, som er tiltalt for medlemsjuks ved å ha oppgitt alt for mange medlemmer for å få mer pengestøtte fra Staten, har vært svært så kreativ.

På listene, som inneholdt flere hundre navn, kunne man blant annet finne de tidligere fotballspillerne, Runar Berg, Kjetil Rekdal, Fredrik Stoor og Erik Hagen. Snowboard-legenden Terje Håkonsen var også ført opp.

Dagbladet tok kontakt med I.

– Har du vært medlem i SOS Rasisme, Rekdal?

– Hahahahaha, runger det i telefonen.

– Nei, det har jeg ikke. Og jeg har ikke bodd på den adressen det stod der. Og dette ønsker jeg ikke å assosieres med, sier han.

Vålerenga i dag

Det er vel ikke all verden som skjer i dag, men du kan jo gjette på hvem som i sin tid sa dette? Han spiller ikke på Vålerenga.

«If you’d given me the choice of going out and beating four men and smashing a goal in from thirty yards against Liverpool or going to bed with Miss World, it would have been a difficult choice. Luckily, I had both.»

2 kommentarer til «Dagboka tirsdag 19. januar 2016»

Legg igjen en kommentar