Vålerenga-juniorene som ville dominert Tippeligaen

Mange unge spillere kommer opp i Vålerenga, men bare noen få klarer å spille seg inn på A-laget. Men noen av de vi slipper gratis til andre klubber slår også gjennom. Ikke alle kan slå gjennom i Vålerenga. Noen passer ikke inn i måten Vålerenga skal spille på og andre er avhengig av fast spilletid … Fortsett å lese «Vålerenga-juniorene som ville dominert Tippeligaen»

Mange unge spillere kommer opp i Vålerenga, men bare noen få klarer å spille seg inn på A-laget. Men noen av de vi slipper gratis til andre klubber slår også gjennom.

Ikke alle kan slå gjennom i Vålerenga. Noen passer ikke inn i måten Vålerenga skal spille på og andre er avhengig av fast spilletid på et nivå som er høyere enn rekruttlaget, men de er ikke klare for et lag som skal kjempe i toppen av Tippeligaen.

Så hvordan skal man håndtere akkurat dette? Skal Vålerenga forsøke å beholde spillere gjennom de første årene de er seniorer? I dag slipper Vålerenga som regel et sted mellom fem og ti siste års juniorspillere hvert år. For at Vålerenga skal klare å holde på flere unge spillere så må det også brukes penger på akkurat det, som i dag brukes til andre ting.

Tidligere har filosofien til Vålerenga på dette feltet vært at man må etablere seg på A-laget når man er 19 år. Heldigvis får også trenerteamet i Vålerenga mer kunnskap og mener nå de bør debutere på A-laget når de er omlag 19 år og etablere seg når de er omlag 21 år. Altså en endring som kan gi ganske store konsekvenser for hvordan man skal håndtere siste års juniorspillere. Dette var blant sakene som ble diskutert når trenerteamet inviterte til temakveld med supportere denne uken.

Vi skal nå se litt nærmere på spillere som Vålerenga har hatt i sin juniorstall i løpet av de siste ti årene.

Adam Larsen Kwarasey

Adam kom til Vålerenga fra Trosterud som guttespiller og var i Vålerenga frem til 2007. Da var han blitt 20 år og Vålerenga hadde tydeligvis ikke trua på unggutten. Han fikk gå til Strømsgodset uten å ha debutert for a-laget.

De tre første sesongene satt han mest på benken i Godset også, men i 2010 ble han førstekeeper og resten er egentlig historie.

Allerede i 2011 valgte Adam å spille for Ghana fremfor Norge, i 2013 vant han Kniksen prisen som årets målvakt og etter 154 kamper for Strømsgodset så valgte han å ikke forlenge kontrakten med drammenserne. I dag spiller Adam for Portland Timbers i MLS.

Nicolai Næss

Nicolai kom til Vålerenga fra Klemetsrud i 2010 som 17-åring. Men allerede etter tre år i Vålerenga så ble han sendt gratis videre til Stabæk. I dag er han en av Tippeligaens beste midtstoppere.

I 2013 sesongen fikk han 5 kamper for Vålerenga, alle uten å gjøre seg bort. Men det skulle ikke være nok til å gi han ny kontrakt og han havnet i Stabæk. At Nicolai ikke fikk ny kontrakt og ble sendt på lån fremstår i dag som en av de største nedturene for Vålerenga som en klubb som satser på egenutviklede spillere.

Amin Nouri

Enda en unggutt som kom fra Klemetsrud, men han kom allerede i 2008, som 18-åring. Amin spilte seg inn på laget i 2009 og gjorde plassen til sin i to sesonger. Men i 2011 gikk det nedover. Han fikk omtrent ikke spille og ble i juli 2011 leid ut til Start. Overgangen ble gjort permanent i august samme år.

Etter fire sesonger og 80 kamper for Start så ble det ikke ny kontrakt på Sørlandet. Delvis på grunn av de store økonomiske problemene Start hadde havnet i. Ferden gikk videre til Brann før årets sesong og han spilte samtlige 30 kamper for laget som nå er klart for Tippeligaen.

Kunne Amin Nouri fortsatt vært god nok for Vålerenga? Vanskelig å si, men mest sannsynlig vil vi få et svar neste sesong.

Hva med dagens juniorspillere?

Etter forrige sesong slapp Vålerenga fem juniorspillere. I år er det flere som står på liste og kan bli sluppet.

Ifølge vif-fotball sine hjemmesider så er følgende rekruttspillere født i 1996:

Adrian Jonuzi Møller
Svein Marius Koss
Mats Lien Vågan
Mortadha Jassim Alkanany
Rino Falk Larsen
Jonathan Elias Serrano
Tega George
Niklas Castro
David Coulibaly
Oscar Halvorsen

Altså hele 9 spillere står nå uten kontrakt og med en usikker fremtid på fotballbanen. –

Skal Vålerenga beholde noen av disse? Av det vi har sett og hørt i år så er det Jonuzi Møller, Alkanany, Falk Larsen og Castro som har prestert best.

Vi venter i spenning, men vi mistenker at de aller fleste av disse gutta ikke spiller i Vålerenga nest år. Om det viser seg å være et feilsteg finner vi først ut om noen år.

[poll id=»18″]

5 kommentarer til «Vålerenga-juniorene som ville dominert Tippeligaen»

  1. Tja. Det er jo ikke alltid så lett å vurdere dette fortløpende. Bare på Marcus Pedersen, 2 mål på 18 kamper for Barnsley. 6 mål på 19 kamper for Brann de siste to sesongene. Så går han tilbake til Godset og putter 11 på 10. Var det feil av Barnsley og Brann å slippe han fordi han lykkes i Godset? Jeg er fristet til å mene at det ikke er det.

Legg igjen en kommentar