Hvem var St. Hallvard?

Vi står ofte og synger om St. Hallvard. Vi påstår at vi er St. Hallvards menn, men hvem er egentlig St. Hallvard?  Hallvard Vebjørnsson var en kar som ble født rundt år 1020. Han ble født i Lier og var sønn av Vebjørn og Torny, som var kusinen til Olav den hellige. Fra det vi … Fortsett å lese «Hvem var St. Hallvard?»

Vi står ofte og synger om St. Hallvard. Vi påstår at vi er St. Hallvards menn, men hvem er egentlig St. Hallvard? 

Hallvard Vebjørnsson var en kar som ble født rundt år 1020. Han ble født i Lier og var sønn av Vebjørn og Torny, som var kusinen til Olav den hellige. Fra det vi har klart å finne så vet man ikke så mye om oppveksten til Hallvard, men han skal ha vært med sin far på handelsreiser.

Legenden oppstår i mai 1043. Da skal Hallvard krysse Drammensfjorden når det kommer en gravid kvinnelig trell(slave) løpende til han for å bli rodd over fjorden. Hun ble forfulgt av tre menn som beskyldte henne for å ha brutt seg inn i et hus og stjålet. Kvinnen nektet for å ha gjort noe galt, men mennene trodde henne ikke og hun rømte fra dem i frykt for at de ville drepe henne. Straffen for tyveri var på den tiden døden.

Kvinnen sa at hun var villig til å bære jernbyrd for å bevise sin uskyld. Hallvard trodde på henne og tok henne opp i båten sin.

Da de var kommet litt ut i fjorden kom mennene som hadde forfulgt kvinnen til stranden. De prøvde å overtale Hallvard til å overlate kvinnen til dem, noe han nektet. Mennene ble rasende og skjøt på Hallvard med bil og bue. Han ble truffet i halsen og døde. Så slo mennene i hjel kvinnen. Deretter senket de Hallvard med en kvernstein bundet til liket for å skjule sine ugjerninger.

Til tross for kvernsteinen fløt liket til Hallvard opp mot vannflaten og venner som lette etter han fisket han til slutt opp med vidjekvister. Deretter gravla de han med prakt i hjembygda. Det viste seg snart jærtegn ved graven hans. Vidjekvistene som ble brukt i leteaksjonen begynte å spire, noe som gjorde at ryktet om hellighet vokste. Fordi han døde mens han forsvarte en uskyldig kvinne ble Hallvard dyrket av folket som en martyr. Kort tid etter sin død ble han helligkåret.

I 1053 ble graven til Hallvard gravd opp og flyttet til Mariakirken i Oslo på befaling fra Kong Harald Sigurdssønn. Senere ble levningene hans flyttet til St. Hallvardskirken som ble bygget til år 1130. Her ble han lagt i Hallvardsskrinet.

I dag er St. Hallvard anerkjent av Den ortodokse og Den katolske kirke. Tidligere når Norge var katolsk så var 15. mai, som er hans festdag, en nasjonal helligdag, spesielt i de sørlige delen av landet.

st_halvard_våpenDen vanlige måten å avbilde St. Hallvard på i dag er slik han er avbildet på Oslos byvåpen. Der har han tre piler i den ene hånden, som symboliserer de som ble drept av forfølgerne: St. Hallvard selv, kvinnen han forsøkte å redde og henne ufødte barn. I den andre hånden holder han kvernsteinen som de forsøkte å senke liket han med.

Så det er historien om St. Hallvard.

En kommentar til «Hvem var St. Hallvard?»

Legg igjen en kommentar