Framtidas Vålerenga-tribune?

En framsynt leser tenker høyt om framtidig organisering av supportermiljøet rundt Vålerenga. Miljøet rundt Vålerenga har alltid vært kreativt og aktivt. I 1991 ble Klanen stiftet for å være en uavhengig supporterklubb – den første av sitt slag i Norge. Klanen var lenge et lokomotiv i supporternorge, og en viktig faktor i norsk fotball. Dette … Fortsett å lese «Framtidas Vålerenga-tribune?»

En framsynt leser tenker høyt om framtidig organisering av supportermiljøet rundt Vålerenga.

Miljøet rundt Vålerenga har alltid vært kreativt og aktivt. I 1991 ble Klanen stiftet for å være en uavhengig supporterklubb – den første av sitt slag i Norge. Klanen var lenge et lokomotiv i supporternorge, og en viktig faktor i norsk fotball. Dette fungerte meget bra i mange år, så lenge Vålerenga-fans var en forholdsvis homogen gjeng.

Etterhvert ble miljøet så stort at man fikk klikkdannelser, kompisgjenger og forskjellige grupperinger, fortsatt under klansparaplyen. Nå klarer ikke den paraplyen å dekke alles behov lenger. Vi har nye supporterklubber som vokser frem, folk med egen stil og inspirasjon. Klanen klarer ikke å dekke alles behov, og derfor er det behov for en omorganisering.

Etter planen skal Vålerenga Fotball flytte til ny stadion i 2017. Vi skal inn på en ny tribune og starte det som blir en ny æra for klubben. Da er det viktig at vi på tribunen har fått ryddet opp i vårt, slik at alle drar i samme retning.

En mulighet for dette er at det opprettes en paraplyorganisasjon som gjør mange av de oppgavene Klanen har i dag. Dette vil ikke være en supporterklubb, men et “supporterkontor” som er uavhengig av klubben, og som fungerer som et kontaktpunkt mellom klubben og supportermiljøet. Det sikrer at absolutt alle som vil kan starte sin egen Vålerenga-gruppering på like vilkår, om det så er to personer på femti med skjerf rundt huet, eller femti unggutter med sans for merkeklær. Det eneste som trengs er at grupperingen registrerer seg hos dette kontoret, og betaler en årlig kontigent til drift av dette kontoret for å få tilgang til tjenestene.

Denne kontigenten kan for eksempel variere avhengig av hvor mange medlemmer supporterklubben har, og kan for eksempel også motta tilskudd fra klubben fordi den gjør en del administrativt arbeid klubben slipper. Finansiering og hvilke oppgaver kontoret skal gjøre kan diskuteres, men det er nærliggende å tenke at stillingen som supporterkoordinator i klubben ville være helt sentral her. Organisering av borteturer, bortebilletter, konserter (børst og ball?) organisering av tribunen på ny stadion (hvem som skal stå hvor, plassering av gruppebannere osv) er noen ting. Stå for lokaler og legge til rette for gruppers produksjon av bannere, tifomateriell, fanziner og andre ting er også nærliggende, pluss at den rett og slett kan funke som en sosial møteplass. Den kan uansett ta over mange av de administrative oppgavene Klanen gjør i dag. Den kan også fungere som et konfliktråd for å løse floker som oppstår mellom ulike supporterklubber.

Videre kan det tenkes at denne organisasjonen drives på en demokratisk måte, hvor supporterklubbene nominerer folk på et årlig allmøte. Stemmene kan for eksempel deles inn etter hvor mange medlemmer hver supporterklubb har, eller at en klubb får en stemme uansett hvor mange de er. Disse folkene får et ansvarsområde, men vil naturlig nok også være avhengige av innsats fra frivillige for å få ting til å gå rundt.

Nedover i Europa er varianter som dette en relativt vanlig måte å gjøre ting på, særlig rundt store fotballklubber med mye mangfold i supportermiljøet. Dette vil sikre et mye friere og mer kreativt supportermiljø hvor alle kan støtte enga på sin måte – forutsatt at alle respekterer hverandre.

Det er viktig at alle som følger Vålerenga tenker gjennom dette – og frem gjerne alternative forslag – slik at når vi alle flytter inn på samme tribune i 2017 drar vi i samme retning mot verdensdominans.

Skog

En kommentar til «Framtidas Vålerenga-tribune?»

Legg igjen en kommentar