VPN avslører: Flertall i Finanskomiteen for stadion

Etter en spørrerunde blant noen av partiene i Oslo kan VPN nå avsløre at det vil være flertall for overføring av stadiontomta på onsdag. Sist møte i Finanskomiteen skulle egentlig behandle saken om overføring av stadiontomta til Vålerenga for 1 krone. Etter ønske fra Høyre ble saken utsatt til neste møte, selv om det mest … Fortsett å lese «VPN avslører: Flertall i Finanskomiteen for stadion»

Etter en spørrerunde blant noen av partiene i Oslo kan VPN nå avsløre at det vil være flertall for overføring av stadiontomta på onsdag.

Sist møte i Finanskomiteen skulle egentlig behandle saken om overføring av stadiontomta til Vålerenga for 1 krone. Etter ønske fra Høyre ble saken utsatt til neste møte, selv om det mest sannsynlig ville vært flertall til støtte for saken allerede da. Det er nemlig slik i komiteene at hvis et parti ber om utsettelse så er det vanlig å gi det.

Selve grunnen til at Høyre ønsket en utsettelse har nok de fleste fått med seg, men kort sagt ville vestkantgutta i Høyre at kommunen skulle bygge stadion og at Vålerenga deretter skulle leie den. Hvis Vålerenga forsvinner nedover i divisjonene skulle kommunen også ha anledning til å tilby det oslolaget som spiller på høyeste nivå å spille der. Latterlig mener vi og hva Høyre mener er egentlig ikke noe vi bryr oss så veldig om.

For VPN har gått runden hos de andre politiske partiene i Finanskomiteen: AP, SV, Venstre og FrP for å finne ut hvordan de vil håndtere saken i møtet på onsdag. Vi stilte følgende to spørsmål:

1) Vålerenga har nå fått godkjent reguleringsplanen til ny stadion på Valle, mens overføring av tomtegaven ble utsatt i Finanskomiteen. Hvordan stiller ditt parti seg til saken?

2) Kan ditt parti love at de vil stemme for overføring av tomten til Vålerenga på møte 10. september i Finanskomiteen?

I rekkefølgen som svarene kom inn så kan dere nå lese hva de forskjellige partiene svarte:

For AP svarte først varaordfører Libe Rieber-Mohn og jammen kom ikke medlem av Finanskomiteen, Rina Mariann Hansen med et svar også:

DSC_6142.jpg (300x451)
Libe Rieber-Mohn (AP). Foto: www.sturlason.no

Først ut er Libe Rieber-Mohn:

  1. Endelig!! Dette er flott.
  2. Ja.

Deretter fulgte Rina Mariann Hansen opp med følgende kommentar:

Vi kommer til å stemme for gaveoverføringen og vi vil ha den behandlet nå 10.9.

Johansen, Ivar - SV MTMyNDU1Njk5NjI2NDU5NDU5MA.jpg (130x180)
Ivar Johansen (SV). Foto: www.sturlason.no

Deretter kom svaret fra SVs Ivar Johansen:

  1. SV mener Vålerenga og Oslo trenger en fotballstadion øst for Akerselva. Vi har lovet å gjøre vårt for at det blir en realitet. SV er beredt til å realisere tomtegaven.
  2. SV vil stemme for å overføre tomten i finanskomiteens møte onsdag, og ser frem til å gjøre det samme i bystyret. Vi ser ikke noe behov for ytterligere utsettelser slik saken nå ligger.

Skulle det senere i prosessen dukke opp nye opplysninger av betydning for saken vil vi selvsagt måtte forholde oss til det, slik en alltid gjør.

Før tidligere samferdsels- og justisminister Odd Einar Dørum, som nå er fungerende gruppeleder for Oslo Venstre i Bystyret, svarte følgende:

Odd Einar Dørum (V). foto: www.sturlason.no
Odd Einar Dørum (V). Foto: www.sturlason.no
  1. Venstre er positiv til etableringen av en ny fotballstadion for Vålerenga på Valle, og stiller seg bak arbeidet byrådet har gjort for å
    realisere vedtaket som ble fattet av bystyret i 2008.
  1. Ja, Venstre vil stemme for avtalen mellom kommunen og Vålerenga i finanskomiteen 10. september og i bystyret 24. september.

Fra FrP har vi ikke fått noe svar siden vi sendte ut mailen for fire dager siden og vi valgte å purre i går, uten at det hjalp nevneverdig. Til gutta i Høyre tok vi oss rett og slett ikke bryet med å sende spørsmål.

Heldigvis så er det sånn at det er 11 medlemmer av Finanskomiteen. Høyre og AP har fire medlemmer, mens Venstre, FrP og SV har et medlem hver. Så med støtte fra AP, Venstre og SV så har vi minst seks stemmer fra Ja-siden. Flertall med andre ord!

Det skal også sies at vi regner med støtte fra FrP sin representant Jøran Kallmyr. Han har sendt inn et spørsmål til Byråd Folke Fredriksen(H) som har ansvar for saken om hvorfor Vålerenga skal måtte betale for hele utbedringen av infrastrukturen i området, budsjettert til 100 millioner kroner, når også andre kommer til å ha nytte av den. Vi tar med siste avsnitt i Kallmyr sitt spørsmål/forslag:

En løsning kan være at tiltaket ikke betaler mer enn 8 % av tiltakene i krysset Innspurten/ Grenseveien med tillegg av et påslag for nødvendige tiltak som følge av arrangementer på stadion. Tiltakshaver finansierer ikke mer enn forholdsmessig sin andel av nødvendige utbedringer av Innspurten. Resterende finansieres gjennom kommunen og de refusjonspliktige eiendommene.

Av de 100 millioner kronene som er satt av til utbedringene, så er det påpekt i prosjektet at kun 50% av kostnadene kommer på grunn av stadion. Vålerenga har sagt at de kan ta alt for å få fortgang i prosjektet, og selv om vi er helt enig med Kallmyr i at vi syns det er drøyt at vi skal betale for alt (noe som faktisk ikke er vanlig praksis etter forholdsmessighetskriteriet), så vil Vålerenga tape enda mer hvis man ikke får overført tomten nå.

Konsekvensen av en ny utsettelse vil mest sannsynlig være at byggestart blir utsatt fra våren 2015 til høsten 2015, med den videre konsekvensen at stadion vil stå ferdig til sommeren 2018 istedenfor 2017. Hvorfor lurer du kanskje? Det er faktisk så enkelt at stadion må være ferdig innen 1. juli for å rekke skolestart samme år og er den ikke det blir hele prosjektet utsatt til neste skolestart. Skolen vil være en såpass viktig del av inntektene for stadion at det er helt nødvendig at den er på plass og derfor er det helt nødvendig med en politisk avgjørelse nå.

Så derfor satser vi nå på, alle oss med hjertet i Vålerenga og Oslo øst, at vi kan stole på Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre nå som de har lovet å stemme for overføring av stadiontomta når finanskomiteen samles i morgen 15.30 i Oslo Rådhus.

Ja til ny Vålerenga stadion!

Les også: Åge Petter om stadionsaken

2 kommentarer til «VPN avslører: Flertall i Finanskomiteen for stadion»

Legg igjen en kommentar