Åge Petter om stadionsaken

Som mange andre så har vi i VPN mange spørsmål rundt en ny stadion. Vi tok kontakt med ansvarlig for prosjektet Åge Petter Christiansen for å få noen svar. Med endelige politiske avgjørelser rett rundt hjørnet har vi blitt mer nysgjerrig på hva vi faktisk får i en ny stadion. Blir det ståplasser? Og hva … Fortsett å lese «Åge Petter om stadionsaken»

Som mange andre så har vi i VPN mange spørsmål rundt en ny stadion. Vi tok kontakt med ansvarlig for prosjektet Åge Petter Christiansen for å få noen svar.

Med endelige politiske avgjørelser rett rundt hjørnet har vi blitt mer nysgjerrig på hva vi faktisk får i en ny stadion. Blir det ståplasser? Og hva blir tilskuerkapasiteten? Lite informasjon om akkurat dette er tilgjengelig på nett i dag. Derfor tok vi kontakt med mannen som sitter nærmest prosjektet, Åge Petter Christiansen, og stilte han noen spørsmål.

De fleste i og rundt Vålerenga vet hvem Åge Petter Christiansen er. Han har vært medlem og leder av valgkomiteen i Vålerenga Fotball før han i 2010 ble styremedlem og i 2012 ble han styreleder i Vålerenga Fotball frem til han gikk av nå i sommer. Som en del av rollen som styreleder så tok han også over ansvaret for stadionprosjektet etter Odd Skarheim. I dag er Åge Petter styreleder i Vålerenga Kultur- og idrettspark AS.

Hvor føler du stadionsaken står nå etter at Bystyret godkjente reguleringsplanen?
– Den politiske prosessen er positiv, og vi regner med et endelig vedtak om tomteoverføring og leieavtale for skolen i Bystyret 24.september. Flertallet med Ap, FrP, SV og V holder selv om Høyre har forsinket framdriften med i og for seg naturlige spørsmål til Byråden. Saken vil etter planen oversendes Bystyret etter behandlingen i Finanskomiteen 10.september.  Jeg tror også at Miljøpartiet og KrF kommer til å støtte saken i siste avstemning.

Kan du fortelle litt mer om de økonomiske rammene og hva som er tenkt rundt dette?
– Totalbudsjettet for stadion er på cirka 690 millioner kroner inkludert cirka 100 millioner i infrastrukturkostnader. Bygging av tribuner, fotballbane og garderober vil komme på cirka 340 millioner, mens 350 millioner skal brukes på skole, parkering og annen næringsvirksomhet i stadionkroppen. Vi er nå i sluttforhandlinger med NCC og det vil påvirke de økonomiske rammene i prosjektet, men vi må få vedtatt overføring av tomt før forhandlingene kan avsluttes. Vi vil også få tilført tippemidler, noe vi vil komme tilbake til senere.

Hvor viktig er skolen i prosjektet?
– Skolen er viktig og vil sikre oss langsiktige leieinntekter. Vi har inngått en avtale med Utdanningsetaten i Oslo Kommune på 25 år som Bystyret nå skal godkjenne.

Det har vært lite fokus på hva som skal bygges rundt stadion. Kan du fortelle litt om det?
– Det skal bygges næringslokaler og en boligblokk – i tillegg til skolen og barnehagen som skal ligge i stadionkroppen. Så er det plass til parkeringsanlegg, eventuelt treningssenter og serveringslokaler (pub) også – hvis det er interessant for noen som vil leie.

Hvis overføring av tomt først blir godkjent i Finanskomiteen 10. september og så i Bystyret 24. september, når tror du vi realistisk kan håpe på byggestart og ferdigstillelse av stadion?
– Vi har fått beskjed om at saken kan behandles i Bystyret 24.september. Dersom finansieringen kommer på plass før jul, får vi byggestart i april/mai neste år med ferdigstillelse i juni 2017. Vi må ha alt ferdig da for at skolen skal kunne åpnes i august samme høst. Ser vi i løpet av høsten at vi ikke rekker ferdigstillelse i løpet av juni 2017 så vil byggestart bli utsatt til høsten 2015, med ferdigstillelse til juni 2018. Vi kan ikke gå et skoleår uten leieinntekter fra skolen.

Hva er tilskuerkapasiteten som er påtenkt? Og blir det ståplasser til Klanen?
– 18.000 – av dem 6.000 ståplasser til Klanen er planlagt. Vi må ha en dispensasjon fra dagens regelverk for å få så stor andel ståplasser.

Som supportere er vi også opptatt av akustikk. Er det tenkt noe rundt dette og i så fall hva?
– Akustikk er ekstra dyrt. Vi skal bygge en tradisjonell stadion med vanlige tribuner, og planlegger ikke fordyrende tiltak for å få ekstra god akustikk.

Hvor på stadion skal Klanen etter planen stå?
– Vi har ikke tatt stilling til plasseringen ennå. Vi skal drøfte plasseringen med Klanen før det blir bestemt. Det vil jo være naturlig at Klanen får «ståtribunen» (6.000 plasser) – og den blir trolig i en av svingene. Så får vi fylle på utover ene langsida. Men som sagt, vi kommer tilbake når endelig bestemmelse skal tas.

Får Klanen en samlet tribune eller er det tenkt en tribune etter mal fra Ullevål stadion med skille for VIP midt på tribunen?
– Personlig ønsker jeg Klanen mest mulig samlet. Vi skal drøfte dette nærmere fremover. Det er blitt noen endringer i stadiondesignet siden forrige skisser. Det blir tre åpne hjørner. Det blir ikke delt tribune og egne losjer for VIP som det er på Ullevål.

Legges det opp til alkoholservering?
– Ikke drøftet ennå.

Skal stadionnavnet selges til en sponsor? 
– Ja, vi vil forsøke det for å styrke økonomien i prosjektet. Men det er ikke enkelt å få interesse for stadionnavnet før vi ser bygget reise seg. Da blir situasjonen helt annerledes.

Og med det takker vi Åge Petter for intervjuet. Vi har nå fått litt mer informasjon om planen og hva vi kan forvente oss fremover i stadionsaken. Forhåpentlig vil vi kunne flytte inn i vår egen storstue en gang i 2017.

VPN vil fortsette å sette fokus på stadionsaken denne uken. Finanskomiteen skal behandle saken på onsdag, 10. september. Deretter går turen videre til Bystyret 24. september hvor VPN vil sende live stream fra Rådhuset.