Stadionsaken til politisk behandling

Endelig skal Vålerengas nye stadion til politisk behandling. Vi gir et kjapt overblikk i saken slik den står akkurat nå. Kampen om ny stadion på Valle startet allerede i 2006. Etter intens jobbing fra både klubben og tilhengere så fikk vi endelig tomta onsdag 14. mai 2008, en merkedag så langt i stadionsaken. Vedtaket i … Fortsett å lese «Stadionsaken til politisk behandling»

Endelig skal Vålerengas nye stadion til politisk behandling. Vi gir et kjapt overblikk i saken slik den står akkurat nå.

Kampen om ny stadion på Valle startet allerede i 2006. Etter intens jobbing fra både klubben og tilhengere så fikk vi endelig tomta onsdag 14. mai 2008, en merkedag så langt i stadionsaken. Vedtaket i Oslo Bystyre ble feiret med bluss og flagg i borggården utenfor Oslo Rådhus.

Siden den gang er mye skjedd og det er levert inn hele 10 forslag til forskjellige løsninger på hvordan man kan bygge stadion og området rundt. Vi skal være de første til å innrømme at det har vært vanskelig å følge gangen i saken. Det har ikke flydd rundt med informasjon fra klubb, men vi har nå forsøkt å lese oss opp så godt vi kan.

Prosjektet

Sist saken var til høring i 2012 fikk man saken tilbake med et ønske om at det skulle bygges enda flere leiligheter i prosjektet. Så langt, så bra. Flere leiligheter gir heldigvis bedre økonomi i prosjektet.

Så nå to år senere står vi her med forslag nummer 10. Totalt er det etter hva VPN erfarer 450 leiligheter, en barnehage, kontorbygg og en videregående skole i prosjektet. Alle disse er deler som er viktig for å sørge for at man skal ha råd til å bygge stadion. Byggingen av kontorbyggene og leilighetene skal selges til eiendomsutviklere slik at vi får råd til å bygge selve stadion.

Skolen er også en viktig del av finansieringen siden prosjektet selv etter salget av leiligheter og kontorbygg vil sitte igjen med gjeld. Etter hva Vålerenga erfarer er det nå intensjonen at det skal inngås en 25 års leieavtale om areal til skolen, som skal gå til nedbetalingen av gjelden. Skolen skal få idrettslinje og voksenopplæring.

Når det gjelder selve stadion så skal den få en kapasitet på 19.000 tilskuere. Det mener vi holder lenge. Kanskje kan det til og med bli litt rift om billettene på kampene, noe som bare vil bidra til økt oppmerksomhet. Underlaget på stadion blir kunstgress. Dette fordi det skal være mulig også for breddelaget å bruke stadion, noe som er nødvendig for å komme gjennom EØS reglementet om konkurransefordeler.

Ypper Høyre til omkamp?

Så nå er vi endelig her. På onsdag, 20. august, skal saken behandles i Byutviklingskomiteen. Men himmelen er ikke helt fri for skyer av den grunn. På overtid melder Dagbladet følgende:

Men nå vil to av Høyres representanter i finanskomiteen, leder James Stove-Lorentzen og medlem Hermann Kopp, snu hele ordningen på hodet.

«I den senere tid har det kommet frem en rekke foruroligende opplysninger om økonomien i Vålerenga. Det er innkalt til ekstraordinær generalforsamling, styrelederen fratrer, den økonomiske støttespilleren har varslet at han ikke lenger vil støtte klubben, pressen spekulerer i om klubben kan gå konkurs og i så fall må starte på nytt i en av de lavere divisjoner.

Det er derfor naturlig å be byrådet om å bringe nærmere klarhet omkring klubbens økonomiske situasjon, herunder konsekvensen av en eventuell konkurs», skriver Stove-Lorentzen og Kopp i et spørsmål til utviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

VPN mener at det er hårreisende at Høyre nå på overtid prøver å gjøre om denne saken. Dagbladet melder i samme artikkel følgende:

«De ønsker også at byrådet utreder helt andre finansieringsmodeller for tomteutnyttelsen, slik at ikke lenger Vålerenga blir eier av anlegget. I punkt fire i sin modell foreslår duoen at Oslo kommune, ved byrådet, «inngår leieavtale med klubben».

«Leieforholdet forutsetter at klubben spiller i en av de to øverste divisjoner (…) Hvis Vålerenga mister plassen i de to øverste divisjoner, vil det være naturlig å tilby stadionet til den Oslo-klubben som til en hver tid spiller på høyeste nivå», skriver Stove-Lorentzen og Kopp videre.»

Hårreisende! Kan du tenke deg at Lyn vil gjennom det samme som vi har vært? Nemlig å dra til Valle for å spille hjemmekamper? Neppe. VPN har tidligere, før Lyn gikk konkurs, foreslått at også de skulle få en tomt til 1 krone fra kommunen. Det samme mener vi nå, bare Lyn kommer seg opp en divisjon til.

Tidligere Lyn-eier

I 2008 når Lyn var i alvorlige økonomiske problemer. Atle Brynestad forsvant ut og inn kom en investorgjeng som ville redde Lyn. Blant de som gikk inn på eiersiden med friske penger var Jasto Invest AS, som er eid av James Stove-Lorentzen og det vi tror er hans bror, Axel Stove-Lorentzen. Totalt gikk Jasto Invest AS inn med 2,5 millioner kroner i Lyn.

Nå ønsker samme person å stå i veien for stadionplanene til Vålerenga. Er det misunnelse vi ser her?

Det er uansett viktig nå at lederne i Oslo Høyre, ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland går ut å avklarer hva Høyre virkelig mener i denne saken.

En lykkelig slutt?

VPN skal innrømme at vi blir litt nervøse når noen begynner å kødde med stadion vår nå som ting endelig så ut til å ordne seg. Vi har derfor tatt en opptelling av stemmer i byutviklingskomiteen og bystyret for å se hvilke stemmer vi trenger.

I Byutviklingskomiteen er det 13 medlemmer. 5 fra Høyre, 4 fra AP, 1 fra SV, 1 fra FrP, 1 fra MdG, 1 fra Venstre. Totalt trenger vi 7 stemmer, noe vi satser på at AP, SV, FRP og Venstre er garantister for. Hva Miljøpartiet de Grønne stemmer i saken vet vi ikke.

I Finanskomiteen, som ledes av nevnte Lorentzen og Herman Kopp er medlem av, er det 11 medlemmer: 4 fra Høyre, 4 fra AP, 1 fra Venstre, 1 fra FrP og 1 fra SV. Vi regner dermed med at flertallet her er sikret.

I selve Bystyret, hvor saken skal behandles 3. september hvis den går videre fra Byutviklingskomiteen og Finanskomiteen, bør det være flertall for saken. Med 20 representanter fra AP, 5 fra Venstre, 4 fra SV og FrP, samt 2 stemmer fra Rødt bør saken være i boks. Totalt trenger man 30 stemmer for å få flertall i Oslo Bystyre.

Med andre ord så håper vi nå at denne saken endelig skal komme seg gjennom den politiske mølla, 6 år etter at vi fikk tildelt stadiontomta. Vi venter i spenning, og i mellomtiden oppfordrer vi alle som bryr seg om Vålerenga til å sende en mail til sitt parti med en oppfordring om å stemme for prosjektet.

Ønsker du å sette deg mer inn i stadionsaken finner du alle dokumenter i saken her ved å søke på Vålerenga: http://www.sak.oslo.kommune.no/sru/default.asp

2 kommentarer til «Stadionsaken til politisk behandling»

Legg igjen en kommentar