Dagboka onsdag 13. august 2014

På bronselagets 78-årsdag tar vi kampen opp mot sportslig forråtnelse og tomme tribuner Med 3-2 over Polen sikret Norge seg sin hittil eneste internasjonale fotballmedalje i OL 1936. At det ikke ble sølv eller gull skyldes først og fremst at vi var slått ut av Italia i semi’n, men ingen nevner at det kanskje var … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 13. august 2014»

På bronselagets 78-årsdag tar vi kampen opp mot sportslig forråtnelse og tomme tribuner

Med 3-2 over Polen sikret Norge seg sin hittil eneste internasjonale fotballmedalje i OL 1936. At det ikke ble sølv eller gull skyldes først og fremst at vi var slått ut av Italia i semi’n, men ingen nevner at det kanskje var fordi landslagstroppen bare hadde plass til én vålerengaspiller, mens hele seks spillere kom fra Lyn. Den tida kommer aldri tilbake, heldigvis.

Norsk klubbfotball ligger nede for telling. For å oppleve et snev av verdensherredømme må det skarp lut til. Det kan gjøres enkelt eller komplisert. Rekdal er en enkel mann med enkle løsninger og de er som regel de beste: Tren hardere. Fjern 25% av lagene fra eliteserien.

Norsk Toppfotball er ikke fullt så bastante, og tar mer kompliserte grep for å stoppe den sportslige forråtnelsen som nå også har nådd lokomotivet på Lerkendal som jo skulle sørge for at fotballnorge ble sikra fast plass i alle framtidige gruppespill i OL, EL, CL, EM og VM.

Nederland er eksperter på nederlag, det sier seg selv.  Vel har de to sølv i VM, men det betyr egentlig bare to tap. VM-innsatsen i år snakker vi ikke om. Bronse veit vi alt om. Likevel velger altså NT å søke hjelp i Nederland for å få landet på fote igjen fotballmessig. Men først et lite tilbakeblikk om treningsmetoder og nederlansk nødhjelp:

Tøv eller fakta?
En irritert leser fikk mandagsboka vår i halsen da vi antydet at Martin Andresen hadde kjørt Vålerenga i grøfta med sitt treningsopplegg i 2012. Den irriterte leseren skriver:

Igjen refrenget om Martin A. som liksom ikke fikk til noen ting, før «frelseren» Kjetil R. kom tilbake. I første sesong (2013) med serieplassering dårligere enn den dårligste under MAs fem år (men la selvsagt skylda på påstått «dårlig treningsgrunnlag,» dvs. at forgjengeren MA hadde skylda). Så kan det hende at han i år matcher MAs beste (sølv). Det er en mulighet, men langt fra sikkert og lite trolig per i dag. Slutt med «alt var så mye verre før»- tøvet, VPN! Det har så langt ingen dekning i fakta.

Når det gjelder påstanden om at laget var dårlig trent så ble jo det tidlig nevnt av Rekdal. Om vi ikke husker feil så sa han vel at 2 spillere fikk kramper før det var gått 15 min av første trening. Det er ikke ukjent at Vålerenga ble feiltrent under Martin Andresen. Det har vært nevnt i media før og da ikke som synsing, men som kritikk av mentor for treningsmetode.

– Verheijen er en av de mest anerkjente i verden på fysisk trening innen fotballen. Etter en trøblete preseason i fjor ville vi finne den beste i verden på området, og da innledet vi et samarbeid med Verheijen. Sammen med han har vi lagt opp intensitetsgraden i treningen for hele året, og først og fremst til nå i sesongoppkjøringen, forklarte Andresen til TV 2 Sporten den gang.

Vi viser til tv2-oppslaget før sesongstart i fjor. Les saken her og nyt videoen i artikkelen.

Verheijen nederlandsk trenerguru
Vålerenga famlet i blinde og fant nederlandsk inspirasjon til å endre totalt på treningsmodellen. Og da har vi endelig kommet fram til hovedpoenget i denne dagboka:

Sportslig forråtnelse
Norsk Toppfotball (NT) har søkt hjelp hos et analysefirma i Nederland i kampen mot sportslig forråtnelse og publikumsnedgang. I går skrev VG at i de siste fem månedene har det nederlandske firmaet Hypercube arbeidet med å analysere norsk fotball med mål om å kartlegge hvorfor den er på vei ned i kvalitet og som publikumsunderholdning.

Les også: Slik skal norsk fotball gjenreises (vg.no)

Nederlandsk er kanskje altfor enkelt...?
Nederlandsk er kanskje altfor enkelt…?

Rapporten er klar i desember. Om arbeidet er grundig nok blir norsk fotball i framtida forhåpentligvis spekket med attraktive kamper, bedre økonomi og høyere nivå, i følge NT-direktøren.

Om arbeidet derimot er like grundig som det Martin fikk med seg forrige gang Nederland skulle inspirere og fornye norsk fotball, går vi heller for ølsalg på tribunene for å få opp stemninga.

Hypercube tar blant annet for seg tilskuertall, bruk av unge spillere og antall kamper/hviledager i Norge sammenlignet med andre land. Blant de mest interessante funnene, i følge VG, biter vi oss merke i dette:

  • Kunstgress lønner seg. Norske lag med kunstgress-hjemmebane tar mer poeng hjemme (både i Tippeligaen og i Europa) enn lag med naturgress.

Denne konklusjonen tyder ikke nødvendigvis på at det står veldig godt til med de analytiske evnene til Hypercube, om det da ikke er den nederlandske språkdrakta som har satt oppdragsgiver NT ut av spill. Når omtrent all norsk toppfotball spilles på kunstgras, kunne selv Einstein kommet til samme konklusjon eller motsatt.

Vålerenga i dag
1716 poeng på UEFA-rankingen. Det holder til en 276. plass blant 710 europeiske klubber.

 

Bilde av bronselaget:  WIKIPEDIA2 kommentarer til «Dagboka onsdag 13. august 2014»

Legg igjen en kommentar