– Nå holder du kjeft din lille sprett

Dommeren Tom Henning Øvrebø takker av etter 297 kamper i Tippeligaen. Mannen som nærmest ble et symbol på den ydmyke moderne dommeren, dommeren som kunne innrømme feil avgjørelser etter kampen, gir seg. Et stort tap for dommerstanden og norsk fotball, men Tom Henning Øvrebø kom aldri tilbake i Tippeligaen etter en kneskade. En hedersmann takker … Fortsett å lese «– Nå holder du kjeft din lille sprett»

Dommeren Tom Henning Øvrebø takker av etter 297 kamper i Tippeligaen. Mannen som nærmest ble et symbol på den ydmyke moderne dommeren, dommeren som kunne innrømme feil avgjørelser etter kampen, gir seg. Et stort tap for dommerstanden og norsk fotball, men Tom Henning Øvrebø kom aldri tilbake i Tippeligaen etter en kneskade.

En hedersmann takker av etter 297 kamper

297 kamper betyr nær 450 timer med pipeblåsing bare i Tippeligaen i tillegg kommer alle internasjonale kamper og kamper i NM og lavere divisjoner. Med så mange timers dømming kan du bare tenke deg hvor mange ganger han har fått slengt meldinger og ukvemsord etter seg. Noen ganger fordi han objektivt sett har dømt feil og andre ganger fordi han har dømt mot laget til den aktuelle tilskuerskaren. Til Dagbladet innrømmer Øvrebø at han ikke alltid har klart å stå imot fristelsen til å ta igjen med samme mynt. Utsagnet « nå holder du kjeft din lille sprett» ble visstnok ikke tatt nådig opp av den lille spretten dette gikk ut over.

Kampen med Chelsea mot Barcelona

Tomm Henning Øvrebø er utvilsomt Norges store dommer på 2000-tallet og det vises blant annet gjennom alle utmerkelsene han har mottatt. Øvrebø mottok Kniksenprisen som dommer hele fem ganger etter 2000, har dømt to cupfinaler og dømt i fotball EM. Uansett priser, anerkjennelse og ros er det dessverre kampen han dømte mellom Chelsea og Barcelona han huskes for. Han fikk både spillere, trenere og stort sett hele London på nakken etter noen kontroversielle avgjørelser både knyttet til straffesituasjoner og rødt kort. FIFA ga Øvrebø munnkurv og fratok han dermed muligheten til å fremstå som den joviale ryddige fyren han har fremstått på i alle år her hjemme. Uansett hvilke brølere man følte Øvrebø hadde gjort i kampen, var det en mann man ikke kunne bære nag til her hjemme. I England er det tydeligvis annerledes, Øvrebø ble både hetset og truet i lang tid etter kampen.

Intervjuet av VPN

Som en av svært, svært få dommere har Øvrebø vært gitt spalteplass av VPN tidligere. Intervjuet hvor han oppsummerer sin egen karriere og sier litt om forholdet til spillere og ledere finner du her.

Øvrebø og Vålerenga

Tom Henning Øvrebø dømte 18 obligatoriske kamper med Vålerenga i perioden 1996 – 2011. Av disse vant Vålerenga bare fem, tre endte uavgjort, mens hele ti endte med tap. Vålerenga fikk 26 gule og ett rødt kort, mens motstanderne fikk 20 gule og to røde. Vålerenga fikk to straffer for og tre i mot.
Noe av grunnen til denne elendige statistikken er fordi han var en oslodommer som bare kunne dømme oslolag dersom de møtte et annet lag fra samme krets. Dermed dømte Øvrebø kun Vålerengas kamper mot Skeid, Stabæk og Lyn.
Statistikken mot Skeid er 1-1-2.
Statistikken mot Lyn er 1-0-5.
Statistikken mot Stabæk er 3-2-3.
Den siste kampen han dømte Vålerenga kom i 2011 da Stabæk vant 1-0 i Bærum.

 

Lykke til videre!

VPN gratulerer med godt utført dommergjerning og ønsker psykologen lykke til videre!

Legg igjen en kommentar