Dagboka torsdag 10. oktober 2013

Dagboka bruker nesten all sin energi på overgangssaken. Om ingen andre vil refse steinkasterne vil vi gjøre det. Og vi sier iallefall unnskyld. Rettferdigheten må skje fyllest også utenfor norske rettssaler. Overgangssaken Påtalemyndigheten har altså valgt å ikke anke dommen i overgangssaken. – Det avgjørende i denne vurderingen er at vi ikke er overbevist om … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 10. oktober 2013»

Dagboka bruker nesten all sin energi på overgangssaken. Om ingen andre vil refse steinkasterne vil vi gjøre det. Og vi sier iallefall unnskyld. Rettferdigheten må skje fyllest også utenfor norske rettssaler.

Overgangssaken
Påtalemyndigheten har altså valgt å ikke anke dommen i overgangssaken.

– Det avgjørende i denne vurderingen er at vi ikke er overbevist om at lagmannsretten vil komme til et motsatt resultat, sier politiadvokat Morten Stene i en pressemelding i sakens anledning.

Med andre ord: De føler ikke selv heller at de har en sterk nok sak. Og da er det ugjendrivelig klart at denne saken har vært en farse for fotballen og en tragedie for de involverte.

Påtalenemda til NFF har også valgt å trekke sakene sine:

– Nemnda har etter dette besluttet at anmeldelsen av Stabæk Fotball, Vålerenga og Erik Loe skal trekkes fra behandling i Doms- og Sanksjonsutvalget.

Noe annet hadde vært helt Nord-Korea.

Da kommer spørsmålet: Kan noe rettes opp? Vel, Haakonsen vil i alle fall reise erstatningskrav, ifølge hans advokat Morset til NRK.no. Dernest vurderer også Stabæks tiltalte å fremme krav de også.

– Jeg regner med at min tapte livskvalitet i to år vil bli kompensert, sa Inge Andre Olsen til samme nettsted.

To år. Smak på den. Han og Truls Haakonsen var profilerte folk med spennende jobber i norsk fotball. Så, nærmest over natta ble de paria, skviset ut av jobbene sine og omtalt i de mest skitne vendinger av både medier og fotball-ledere. Og sikkert en del supportere og vanlige dødelige. Så må de vente i to år på denne dagen. Det er faen meg drøyt, og det er ikke overraskende om de vil ha noe tilbake. Kan man føle seg mer urettferdig behandlet?

En ting er viktig her til slutt. At selv om hele saken er en farse og en tragedie så ender den jo faktisk godt. Det er fortsatt grunn til å ha tiltro til det norske rettssystemet, takk og pris.

Derimot er det andre som ikke helt innfrir på tillit.

Store menn defineres av ydmykhet, små menn av manglende evne til selvinnsikt.

Og hva skjer nå da?
VPN har tenkt å følge saken videre. Som skrevet i vår kommentar i går kan man stille spørsmål om hvem som holder den fjerde statsmakt i ørene. Gjør de det selv, for eksempel?

TV2 var en av de mer aggressive i saken, slik som VPN har dokumentert i artikkelen Pinlig kampanjejournalistikk

La oss ta med noen sitater fra Davy Wathne:

Det første til TV2 selv:

– Denne gangen har de vært snuskete. Denne gangen har de funnet en måte å pakke inn Veigar Páll Gunnarsson på for å lure franskmennene for en del av overgangssummen.

Og samme mann på Twitter i september:

– Det har vel dannet seg et inntrykk, og det tror jeg består.

Er det sånn det skal være? At selv om rettsvesenet sier at noen faktisk er frikjent så er det lov for media å konkludere slik? Hva med å si «unnskyld»?

Ingen i TV 2 vil uttale seg til VPN
Davy Wathne, Vegard Jansen Hagen, Alf Hildrum og Rune Indrøy er alle blitt forespurt på e-post. De to sistnevnte har ikke svart, de andre har takket nei. Jansen Hagen var ikke frista til å bidra siden han mente at intervjuobjekter til VPN skjelles ut og latterliggjøres på forhånd. For vårt vedkommende hadde han et poeng, og vi tar selvkritikk på at vi brukte formuleringen «Hallo – må du være dum for å få jobb i TV 2» og har fjernet den. Men selv om en supporterside blir for animert (vi er tross alt ikke proffe journalister), er det vel lov å svare? Eller er det fin unnskyldning for å slippe?

Og Davy skjønner ikke hvorfor vi spør han siden han ikke har jobbet et minutt med saken, sier han, han har bare sittet i studio og snakket om overgangssaken.
Jarragitt!

VPN håper i alle fall at mediene som har omtalt saken i sånne ordelag som TV2, Hegnar og Dagbladet, tar selvkritikk og ber om unnskyldning for de formuleringene. Selvfølgelig skulle de omtale saken, det er jo journalistenes rolle. Men å være bøddel og dommer? Nei.

Så har vi Vålerenga selv
Ifølge NRK anslo Åge Petter Christiansen at Vålerengas samlede tap som følge av denne saken er på ca 15 millioner kroner. Så spørs det om Vålerenga selv har noen vi kan kreve erstatning fra. For klubben har ikke akkurat behandlet Haakonsen godt. Og har noen i klubben nå faktisk beklaget til Truls, eller på noen annen måte gjort opp for seg? Vel, det står ingenting på vif-fotball.no, men vi håper og tror vår klubb er stor nok til å si noe.

Helt til slutt
Vi i VPN beklager. Vi beklager til Truls Haakonsen, Inge André Olsen og de andre tiltalte dersom vi i våre skriblerier noen gang har sagt noe som føltes sårende og mistenkeliggjørende. Vi beklager ikke følelsen, vi beklager at VI skrev det. Vi håper og tror vi ikke var så ille, men det vet bare de uskyldig tiltalte selv. Sorry.

Også beklager vi at vi hadde tillit til norsk medias behandling av saken. Om vi lot oss forføre av de sterke konklusjonene og meningene. Om vi i det hele tatt tenkte de visste hva de snakket om.

I dag står mange av dem ribbet for tillit.

Hallén og Sogndal
Hallen kom fra Sogndal. Hva har han gjort for norsk fotball? Vel, han ga Drillo fyken, om det er noe. Hallén er riktignok en av de få som faktisk har kommentert påtalemyndighetens beslutning. Vi tar med alle hans sitater til NTB:

 • Først og fremst er det veldig bra at saken er avsluttet. Det er kjekt for de involverte, både enkeltpersoner og klubber, at de er frifunnet.
 • Det er også bra for norsk fotball at vi får avsluttet saken. Den har gitt fotballen et omdømmetap. Men den har først og fremst vært en belastning for de involverte enkeltpersonene.
 • Vi bør sette oss ned og vurdere om vi kan lære noe av slike saker. Vi kan se på om det kan lages tydeligere instrukser på hvordan vi håndterer slike saker i framtiden.

Bra saken er avsluttet? Selvfølgelig syns han det, han vil gjerne fort videre nå før det stilles flere spørsmål.

Kjekt for de involverte? Eller er det kjekt for Hallén?

Gitt fotballen et omdømmetap? Det er jo en interessant uttalelse. Konklusjonen til rettsvesenet i Norge er at de tiltalte IKKE har gjort det. Har Hallén selvinnsikt nok til at han skjønner at han selv og de andre anklagerne er de som er utsatt for omdømmetapet? Tviler på det, men det hadde jo vært ærlig. Å anklage Haakonsen og Olsen med flere for omdømmetapsansvaret er vel litt for drøyt idag?

Tydeligere instrukser? Vel, her er et forslag. Paragraf 13b: når vi har driti oss ut må vi be om unnskyldning.

20.oktober håper vi Sogndal får fart mot 1.divisjon, med god hjelp fra Vålerenga fotball. Kanskje vi kunne håpe at Hallén følger etter ut i ødemarken av norsk fotball. Det er vanskelig å ha tillit til mannen etter spillet rundt medierettighetene og uttalelsene (og mangelen på beklagelse) i overgangssaken.

Niklas Gunnarsson er judas, han òg?
Odd-supportere mener ifølge Telemarksavisa at Gunnarsson som skal til oss er en Judas. Vel, han er vår Judas. Dessuten er det påfallende hvor mange judaser det er i Grenlandsområdet. Var det ikke bare en av tolv egentlig? Eller er Skien et verre sted enn verden ellers?

Vålerenga i dag
kl. 18.30 spiller hockeyheltene borte mot Frisk Asker i Askerhallen. Ikke en lang tur, kanskje verdt å dra?

2 kommentarer til «Dagboka torsdag 10. oktober 2013»

 1. Genial uttalelse fra selveste toppen i Norsk fotball. Sitat Yngve Hallen: Vi må ærlig innrømme at når vi ikke kvalifiserer oss til VM, så har vi ingenting der å gjøre,,,,

  Jøss, det må jeg si.

 2. Genialiteten briljerer hos NØFF toppen Yngve Hallen ser jeg i kveld,,,,,sitat Yngve Hallen sjøl: «Vi må ærlig innrømme at når vi ikke kvalifiserer oss til VM, så har vi ingenting der å gjøre.»

  Må jeg personlig dra den mafia klovnen ut av kontoret sitt på Ullevål eller tar lands styret affære og setter Siem inn i topp jobben som ett straks tiltak av karakter på mandan?
  Er det noen tvil egentlig for Yngve hallen har hverken fotball kompetanse nok, strategiske egenskaper som leder eller for den del sosial intelligens til å besitte den stillinga. Dra den fyren ut før han ødelegger enda mer av Norsk fotball`s renommet og ettermæle.

  Den mannen har jo fullstendig gjennomtrekk mellom øra .

Legg igjen en kommentar