Overgangssaken endelig over

Både påtalemyndigheten og NFF’s påtalenemd har i dag kunngjort at de ikke vil forfølge de impliserte partene i overgangen til V. P. Gunnarsson videre, etter Asker og Bærum tingretts knusende frifinnelse av alle tiltalte. Det innebærer at saken som ble skapt av RBK, NFF og TV2 er plassert der den bør, i historiens søppelbøtte! En … Fortsett å lese «Overgangssaken endelig over»

Både påtalemyndigheten og NFF’s påtalenemd har i dag kunngjort at de ikke vil forfølge de impliserte partene i overgangen til V. P. Gunnarsson videre, etter Asker og Bærum tingretts knusende frifinnelse av alle tiltalte. Det innebærer at saken som ble skapt av RBK, NFF og TV2 er plassert der den bør, i historiens søppelbøtte!

En gledens dag for Stabæk, Vålerenga, de impliserte og alle venner av klubbene og fotballen generelt. Det er vanskelig å se for seg at de belastningene de tiltalte har vært utsatt for ikke vil få et rettslig etterspill. Videre er det vanskelig å se for seg hvordan TV2 spesielt og sportsjournalister skal bli trodd neste gang de roper «Ulv» etter at denne saken viste seg å være et resultat av renkespill i korridorene i NFF, tankespinn og sensasjonsjag i hodene på TV2 journalister og forsmådde ledere i RBK.

Vi burde faktisk forventet å høre krypende unnskyldninger fra journalister, fra tidligere leder av påtalenemda til NFF Berglund, fra fotballpresident Yngve Hallen og fra media generelt, etter at de ubegrunnet har tråkket på enkeltpersoner i snart to år. Dessverre er ikke folkeskikk, ydmykhet og anstendighet delt ut i like porsjoner i befolkningen, så vi forventer ikke annet enn rungende taushet. På den måten kan de bidra til å opprettholde et skinn av at de tiltalte muligens var skyldige allikevel og at konsekvensene av deres forhåndsdømming og feil fortsatt må bæres av andre.

Det er underlig å se at pressen i alminnelighet tar på seg rollen som den fjerde statsmakt og skal kontrollere maktapparatet, mens de selv går under radaren for alt annet enn svingninger i opplagstall. Hvilken kompetanse har egentlig sportsjournalister (eller journalister generelt) til å ta stilling til noe som helst annet enn hvor høyt, langt, hardt og fort noe er gjort innen idretten. Det som er enda mer farlig er at de sørger for å pakke inn sine ukvalifiserte gjetninger og synsinger i et skinn av ekspertise når de henter inn og oppnevner «eksperter» hvis eneste nødvendige kvalifikasjon later til å være at de er enige med journalisten.

VPN vet, og du som leser vet, at journalistene ikke respekterer dommen, at de mener at Vålerenga og Stabæk har gjort noe galt og at dommen er feil, eller at de impliserte er frikjent grunnet strenge beviskrav. Det er viktig at vi andre som faktisk lever i virkelighetens verden ser at Doms og sanksjonsutvalget skulle vurdere sanksjoner ut fra et sivilrettslig beviskrav (altså krav om sannsynlighetsovervekt) og at påtalenemda til NFF allikevel har valgt å frafalle påtalebegjæringen/innstilling om straff. Det betyr i klartekst at det ikke finnes noe straffbart forhold, det er ihvertfall ikke sannsynlig at det finnes et straffbart forhold, selv ikke når beviskravene er så lave som 50%.

La oss håpe at pressens SKUP-pris en gang i fremtiden går til noen som tør å sette lupen på arbeidsmetoder, kompetanse og etterrettelighet i pressens egne rekker og viser hvordan journalister lager gapestokker basert på løst funderte historier, enten bevisst eller bare ut fra en manglende vurderingsevne av hva som er rett og galt.

En gratulasjon og varm medfølelse til alle de som har måtte lide i hele denne perioden med ubegrunnede beskyldninger rettet mot seg og sine arbeidsgivere og med en lynsjemobb av presse hengende over seg!

Les her om Berglund i NFFs påtalenemd forhåndsdømming og tidligere prestisjenederlag i denne saken.

I dag må vi gi de som har fått lukket marerittkapitlene i livene sine mulighet til å glede seg, men vær trygg på at VPN vil følge opp ofrene i denne saken å se nærmere på hvordan denne saken kunne gå så feil.

En kommentar til «Overgangssaken endelig over»

Legg igjen en kommentar